Gå til innholdGå til kassen

Forkjølelse er veldig vanlig. Voksne blir forkjølet 1–2 ganger i året, mens barn under 7 år blir forkjølet så ofte som 6–8 ganger i året. Som regel varer infeksjonen bare noen få dager, og den går som oftest over av seg selv.

Hva skyldes forkjølelse?

Forkjølelse skyldes virusinfeksjon i de øvre luftveiene. Det er ikke ett bestemt virus, men mange virus som forårsaker forkjølelse. Når du hoster og nyser spres viruset i luften med ørsmå dråper. Andre kan puste inn disse dråpene (dråpesmitte). En enda vanligere smittemåte er at du holder deg for ansiktet når du hoster eller nyser, for deretter å ta på for eksempel et dørhåndtak. Andre som tar på det samme dørhåndtaket får dermed viruset på hendene sine, tar seg ved nese, øyne eller munn og blir smittet (kontaktsmitte). Inkubasjonstiden kan være fra 12-72 timer.

Symptomer på forkjølelse starter ofte med sårhet og vondt i halsen, deretter begynner man å nyse og får neseplager. Hodepine og frysninger er ikke uvanlig. Snørret vil etter hvert bli tyktflytende og gulgrønt. Hoste kan forekomme, både som tørrhoste og slimhoste. Feber er ikke så uttalt hos voksne, men barn kan lettere få det. Omtrent halvparten av de som blir smittet får ømme muskler.

En kvinne sitter på en sofa og viser tegn på forkjølelse ved å pusse nesen sin

Foto: iStock.com/Yurii Yarema

Behandling av forkjølelse

Det finnes ingen mirakelkur mot forkjølelse, men plagene kan lindres. Antibiotika hjelper ikke mot virus. Som regel går plagene over av seg selv etter noen få dager.

Sår hals

Sår hals er veldig vanlig ved forkjølelse. Milde plager kan effektivt lindres med halspastiller. Det finnes mange ulike halspastiller å velge mellom, så prøv deg gjerne litt frem for å finne noen du liker. Hvis halsen er så vond at det gjør vondt å svelge finnes det reseptfrie smertestillende som for eksempel Strefen, Zyx og Dekadin-duo, som virker lokalt i munnen, svelget og halsen.

Tett nese

Tett nese er først og fremst ubehagelig og ved å åpne opp vil man lettere få puste bedre gjennom nesen. Vårt beste tips er å bruke saltvannsspray i kombinasjon med slimhinneavsvellende nesespray. Saltvann vil rense og fjerne snørr, og kan brukes så ofte man ønsker. Reseptfrie slimhinneavsvellende legemidler til nesen kommer i form av nesespray eller nesedråper, som for eksempel Otrivin, Zymelin eller Rhinox. Disse legemidlene virker ved å trekke sammen slimhinnene i nesen slik at det åpnes opp og blir enklere å puste. Viktig: Slimhinneavsvellende nesespray/nesedråper skal ikke brukes i mer enn 10 dager sammenhengende for voksne (5 dager for barn). Årsaken til det er faren for avhengighet. Har du både tett og rennende nese finnes det kombinasjonsnesespray som Otrivin Comp og Zycomb, men disse skal bare brukes av voksne over 18 år og i maks 7 dager sammenhengende.

Se også tett nese hos små barn.

Råd: For at det slimhinneavsvellende legemidlet skal ha optimal effekt kan du gjerne bruke saltvann først.

Smerter og feber

Ved smerter eller feber kan smertestillende og febernedsettende lindre plagene. Paracetamol (som Paracet, Pinex, Paracetamol Norfri og Panodil) er førstevalg ved behandling av milde til moderate smerter og feber hos voksne og barn.

Se også doseringsformer smertestillende.

Hoste

Hoste er vanlig ved forkjølelse, både tørrhoste og slimhoste. Felles for både tørr- og slimhoste er at det er svært slitsomt, uansett når på døgnet det oppstår. Hoste som ødelegger nattesøvnen kan oppleves som litt ekstra frustrerende. Reseptfrie legemidler og produkter mot hoste kan forsøkes, men effekten er noe begrenset. Noskapin er tiltenkt personer med mild tørrhoste. Bronkyl, Bisolvon eller Hedexin er mulige alternativer ved slimhoste. Er du usikker på hva slags hoste du har, kan du for eksempel forsøke Bronwel Comp, Bronwel Kids+Family eller Bisolnatural.

Se også hoste hos barn.

Smittereduserende tiltak

  • Vask hendene! Det aller beste tiltaket for å unngå å bli smittet eller smitte andre, er å sørge for god håndhygiene. Vask hendene med såpe og vann. Hvis det ikke er mulig med håndvask, så er hånddesinfeksjon et godt alternativ.
  • Ha god hostehygiene! Hold papirlommetørkle foran munn og nese når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet og vask hendene.

Når bør du kontakte lege?

En forkjølelse er som regel uproblematisk og det er som oftest ikke nødvendig å oppsøke lege. Det anbefales å kontakte lege hvis du ikke er bedre etter 2 uker eller ved svært redusert allmenntilstand.

Kilder: NHI, Felleskatalogen, Helsenorge, SNL, leverandørinformasjon

Oppdatert: oktober 2023