Hoste skal sjelden behandles eller undertrykkes, men noen ganger skyldes hosten en sykdom som kan eller må behandles. Det skilles mellom tørrhoste og slimhoste, og slimet fjernes effektivt når man hoster. Hostemedisin bør ikke gis til barn under 6 år uten at det er avtalt med lege.
Hoste hos spedbarn er ikke vanlig, og lege bør kontaktes hvis et barn under 3 måneder begynner å hoste.
Infeksjoner
Mange barn har hyppige luftveisinfeksjoner med blant annet hoste, men det er sjelden snakk om alvorlig infeksjon. Noen barn kan ha økt følsomhet i luftveiene og er derfor mer utsatt for hoste ved infeksjoner sammenlignet med andre barn.
Forkjølelse og falsk krupp skyldes virusinfeksjoner og skal derfor ikke behandles med antibiotika. Barn med forkjølelse hoster ofte, og noen hoster til de brekker seg. Disse brekningene er ufarlige. Ved falsk krupp vil barnet ha typiske symptomer som heshet ved innpust og tørr, hard og «bjeffende» hoste. Falsk krupp oppstår ofte ganske brått og går så over i forkjølelse med vanlig hoste etter noen dager. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse.
Kikhoste skyldes en bakterieinfeksjon og kan medføre alvorlige symptomer hos små barn. Kikhoste må behandles med antibiotika. Det er sjelden vi ser denne sykdommen hos små barn i Norge, fordi vi har en effektiv vaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Typiske symptomer ved kikhoste er seigt slim og hostekuler med kiking (kraftig innpust etter hosteanfall).
Behandling
Ikke-medisinske tiltak som kan forsøkes ved hoste, er blant annet jevnlig inntak av vann og å la barnet ligge med hevet overkropp om natten. Vann vil gjøre slimet mer tyntflytende og lettere å hoste opp i tillegg til å virke lindrende. Ved falsk krupp og astma kan et kjølig soverom bedre symptomene.
Hostemedisin kan være nyttig for lindring ved hoste, men det er viktig å huske på at hoste er en av kroppens beskyttelsesmekanismer som i de fleste tilfeller går over av seg selv i løpet av kort tid. Les pakningsvedlegget nøye og følg dosering angitt etter alder.
Når bør jeg kontakte lege?
- hvis barnet hoster og er under 3 måneder gammelt
- hvis barnet har redusert allmenntilstand
- hvis hosten er ledsaget av rask pust
- hvis barnet strever med å få luft
- hvis hosten vedvarer
- ved stadig nattehoste og/eller hoste utløst av anstrengelse
Lege bør alltid kontaktes ved usikkerhet rundt barnets helsetilstand.
Kilder: Helsenorge, Helsebiblioteket, Norsk Helseinformatikk
Oppdatert: april 2022