Gå til innholdGå til kassen

Hoste er en beskyttelsesrefleks i luftveiene og hoste hos et ellers friskt barn kan skyldes en virusinfeksjon (ofte forkjølelse), at barnet har fått noe i vrangstrupen eller at barnet har pustet inn støvpartikler eller irriterende gasser.

Hoste skal sjeldent behandles eller dempes, men noen ganger skyldes hosten en sykdom som kan eller må behandles. Det skilles mellom tørrhoste og slimhoste, og slimet fjernes effektivt når man hoster. Hostemedisin bør ikke gis til barn under 6 år uten at det er avtalt med lege.

Hoste hos spedbarn er ikke vanlig. Lege bør kontaktes hvis et barn under 3 måneder begynner å hoste.

Infeksjoner

Mange barn har hyppige luftveisinfeksjoner med blant annet hoste, men det er sjelden snakk om alvorlig infeksjon. Noen barn kan ha økt følsomhet i luftveiene og er derfor mer utsatt for hoste ved infeksjoner sammenlignet med andre barn. Barn med forkjølelse hoster ofte, og noen hoster til de brekker seg. Disse brekningene er ufarlige.

Krupphoste hos små barn

Falsk krupp skyldes virusinfeksjon og skal derfor ikke behandles med antibiotika. Falsk krupp gir en hevelse i slimhinnene i de øvre luftveiene som kan gjøre at man opplever heshet, anstrengt pust og karakteristisk hoste.

Hoste ved falsk krupp kommer gjerne på kvelden hos barn som virket friske før de la seg. Falsk krupp kan virke skummelt, men går vanligvis over i en vanlig forkjølelse etter noen dager. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse.

Ved falsk krupp anbefales det å ta barnet ut i frisk og kjølig luft (men unngå at barnet fryser). Hev hodeenden på sengen, eller dersom barnet sliter med anstrengt pust, bør det sitte oppreist på en forelders fang – om man merker at barnet blir slapp, så ta kontakt med lege, legevakt eller ambulanse.

Behandling av hoste hos barn

Tiltak som kan forsøkes ved hoste, er blant annet jevnlig inntak av vann og å la barnet ligge med hevet overkropp om natten. Vann vil gjøre slimet mer tyntflytende og lettere å hoste opp i tillegg til å virke lindrende. Unngå melk og meieriprodukter, da dette kan øke produksjonen av slim. Anbefalt temperatur i soverom er 15–18°C og det er også viktig å lufte godt flere ganger om dagen.

Hostemedisin kan være nyttig for lindring ved hoste, men det er viktig å huske på at hoste er en av kroppens beskyttelsesmekanismer som i de fleste tilfeller går over av seg selv i løpet av kort tid. Bruken av hostemedisin er heller ikke anbefalt til barn under 6 år uten anbefaling fra lege. Dersom man skal bruke hostemedisin til barn under 6 år er det viktig å lese pakningsvedlegget nøye og følg dosering angitt etter alder.

Når bør jeg kontakte lege?

  • Hvis barnet hoster og er under 3 måneder gammel
  • Hvis barnet har redusert allmenntilstand
  • Hvis hosten er ledsaget av rask pust
  • Hvis barnet strever med å få luft
  • Hvis hosten vedvarer
  • Ved stadig nattehoste og/eller hoste utløst av anstrengelse

Lege bør alltid kontaktes ved usikkerhet rundt barnets helsetilstand.

Kilder: Helsenorge, Helsebiblioteket, Norsk Helseinformatikk

Oppdatert: mars 2024