Gå til innholdGå til kassen

Problemer med å svelge tabletter? Visste du at smertestillende finnes i flere ulike former?

Legemidler som inneholder paracetamol (Paracet, Panodil og Pinex) er førstevalg ved behandling av kortvarige smerter.  Ofte tenker vi på smertestillende tabletter med en rund form. Mange synes det er vanskelig å svelge tabletter. Vi ønsker å informere at det finnes alternativer som kan være lettere å få i seg. Noen ganger ønsker vi dessuten å ta noe som virker raskt, eller gi smertelindrende til et barn.

Avlange tabletter - Smeltetabletter - Brusetabletter- Mikstur - Stikkpiller - Granulat 

Nærbilde av hånd med to smertestillende tabletter

Foto: iStock.com/van Zhaborovskiy

Avlange tabletter er enklere å svelge enn runde tabletter.

Avlange tabletter har et tynt filmlag på utsiden. Dette gir tabletten en glattere overflate og gjør at de er enklere å svelge enn runde tabletter. Avlange tabletter kan brukes av barn fra 3 år og oppover.

Smeltetabletter - smelter lett på tungen, helt av seg selv.

Smeltetablettene løses opp i munnen og svelges med spyttet. Smeltetabletten kan tas uten vann, fordi den løser seg selv opp i munnen i løpet av kort tid. Effekt oppnås raskt på grunn av at virkestoffet er fullstendig oppløst ved svelging. Smeltetabletter kan brukes av barn over 12 kg (ca 1½ år). Til barn under 3 år skal smeltetablettene oppløses i en teskje vann eller melk før det gis til barnet, dette for å unngå at tablettgranulatet inhaleres. Til barn over 3 år kan smeltetabletten oppløses i munnen. Tilsatt smaksstoffer.

Brusetabletter løses opp i vann

Løs opp brusetabletten i et halvt glass vann. Når vannet er ferdig med å bruse, er det klart til å drikkes. Disse er et godt alternativ til de som ikke liker eller kan svelge vanlige tabletter, eller for de som ønsker en raskere effekt. Virkestoffet er allerede løst opp og gir en raskere effekt enn vanlige tabletter. Brusetabletter inneholder natrium og er ugunstige ved langvarig bruk av personer med høyt blodtrykk eller hjertesvikt. Brusetabletter kan brukes fra 15 kg, ca 3 år og oppover, men de er mest egnet for voksne og større barn. Tilsatt smaksstoffer.

Mikstur er medisin i flytende form til små barn

Mikstur kommer ferdigblandet med forskjellige smaker og er spesielt egnet til barn mellom 0-7 år, og doseres ved hjelp av måleskje. Doseringen avhenger av alder/vekten til barnet. 

Stikkpiller innføres i endetarmen

Stikkpiller kan benyttes av voksne eller barn som ikke kan svelge tabletter, eller ved kvalme og oppkast. Stikkpiller er praktiske i bruk ved at de innføres i endetarmen, hvor de løser seg opp før virkestoffet tas opp i kroppen. Stikkpiller kan brukes fra nyfødt baby til voksen og finnes i ulike styrker avhengig av vekt/alder. Er du i tvil om styrke hvis barnet ligger mellom to styrker. Velg da ut ifra barnets vekt.

Granulat - små korn som helles i munnen og smelter på tungen.

Granulat er enkelt å ta og velegnet om du har problemer med å svelge vanlige tabletter (f. eks ved vondt i halsen eller tørr munn) eller du er ute på reise uten vann tilgjengelig. Granulat er også et alternativ å gi til barn da det løses opp i munnen uten bruk av vann. Granulat kan brukes fra 4 år og oppover. Tilsatt smaksstoffer.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder: Felleskatalogen og leverandørinfo

Oppdatert: november 2020