Gå til innholdGå til kassen

Når du er tett i nesen, er det lett å kjenne at kroppen ikke fungerer som vanlig. Pusten blir tyngre, hodet kjennes som en ulldott og maten smaker ofte ikke like godt. Her får du vite hva du bør gjøre, når nesen blir potte tett.

Tett nese kommer av at slimhinnene i nesen hovner opp, slik at nesegangen blir trangere og det blir vanskeligere å puste. Tett nese på grunn av forkjølelse skyldes virus som angriper slimhinnene i nesen. Kroppen vår reagerer da med å øke blodgjennomstrømningen, hvilket gjør at slimhinnene i nesen svulmer opp og nesen blir tett.

Tett nese er først og fremst ubehagelig, og man ønsker hjelp til å åpne opp, slik at en lettere får puste. Vårt beste tips er å bruke saltvannspray i kombinasjon med slimhinneavsvellende nesespray. Saltvannspray /-dråper vil rense og fjerne snørr, og den kan brukes uten begrensninger. Slimhinneavsvellende legemidler kommer i form av nesespray eller nesedråper, som Otrivin, Zymelin eller Rhinox, og kan brukes av voksne og barn over 2 år. Legemidlene virker ved å trekke slimhinnene i nesen sammen slik at det blir enklere å puste.

Nesesprayen skal brukes maksimalt tre ganger hver dag, og ikke lenger enn ti dager sammenhengende. Bruker du den mer enn det, kan den ha motsatt effekt, og plagene kan bli verre. Mange blir også avhengige av nesespray, nettopp fordi nesen tetter seg enda mer ved lengre bruk av medikamentet.

For små barn gjelder egne anbefalinger om bruk av slimhinneavsvellende nesespray. Les her for gode råd og anbefalinger ved tett nese hos barn.

Smitter tette neser?

Tette neser smitter ikke, men viruset som forårsaker forkjølelse gjør det, oftest via luftbåren dråpesmitte eller hendene. Det er derfor ekstra viktig å holde seg for munnen og nesen når du nyser eller hoster, for det er fort gjort å smitte andre. Bruker du nesespray, vil denne løse opp slimet i nesen, og da er det lurt med et lommetørkle lett tilgjengelig når nesen begynner å renne. Bruk gjerne myke Kleenex engangstørkler med balsam, så unngår du sår nese i tillegg. God håndhygiene er alfa og omega når du er tett i nesen og forkjølet på en gang.

Viktig: Dropp å gå rundt med stofflommetørkler i lommen. Bruker du samme lommetørkle flere ganger, kan du smitte deg selv igjen!

 Oppdatert: Januar 2021