På grunn av at mange vil handle hos oss nå, bruker vi litt lengre tid enn vanlig på å sende ut pakker. Dette gjelder ikke reseptordre eller bestillinger som har Porterbuddy som leveringsmåte. Vi beklager ulempene dette kan medføre!
Gå til innholdGå til kassen

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Voksne blir forkjølet en til to ganger i året, mens barn under syv år blir forkjølet syv til ni ganger i året. Som regel varer infeksjonen bare noen dager, men kan være riktig så plagsom når den er der.

Hva skyldes forkjølelse?

Forkjølelse skyldes virusinfeksjon i de øvre luftveiene. Det er ikke ett bestemt virus, men mange virus som forårsaker forkjølelse. Når du hoster og nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper (dråpesmitte). Disse partiklene surrer rundt i luften i opptil 2 timer, og andre kan lett puste inn samme virus. En enda vanligere smittemåte er at du holder deg for ansiktet når du nyser eller snyter deg, for deretter å ta på en gjenstand som for eksempel dørhåndtak. Andre som tar på den samme gjenstanden, får dermed viruset på hendene sine, tar seg ved nese, øyne eller munn og blir smittet (kontaktsmitte).

Symptomer på forkjølelse starter ofte med sårhet og vondt i halsen, deretter nysing og rennende nese. Hodepine og frysninger er ikke uvanlig. Snørret vil etter hvert bli tyktflytende og gulgrønt. Hoste kan forkomme, både som tørrhoste og slimhoste. Feber er ikke så uttalt hos voksne, men barn kan lettere få det.

Behandling av forkjølelse

Det finnes ingen mirakelkur mot forkjølelse, og antibiotika hjelper ikke på virus. Forkjølelse går over av seg selv, men plagene kan lindres underveis. Les alltid pakningsvedlegget før bruk!

Sår hals er veldig vanlig ved forkjølelse. Milde plager kan effektivt lindres med halspastiller. Det finnes mange ulike halspastiller å velge mellom, så prøv deg gjerne litt frem. Er halsen så vond at det gjør vondt å svelge, finnes reseptfrie smertestillende, som Strefen, Zyx og Bertolix munnspray, som virker lokalt i svelget og halsen.

Tett nese er først og fremst ubehangelig og man ønsker hjelp til å åpne opp slik at en lettere får puste. Vårt beste tips er å bruke saltvannspray i kombinasjon med slimhinneavsvellende nesespray. Saltvannspray/-dråper vil rense og fjerne snørr, og den kan brukes uten begrensninger. Slimhinneavsvellende legemidler kommer i form av nesespray eller som nesedråper, som Otrivin, Zymelin eller Rhinox, og kan brukes av voksne og barn over 2 år Legemidlene virker ved å trekke slimhinnene i nesen sammen slik at det blir enklere å puste.

Viktig: Slimhinneavsvellende nesespray skal ikke brukes mer enn 10 dager sammenhengende for voksne, og 5 dager for barn under 10 år. Årsaken til det er faren for avhengighet, nettopp fordi nesen tetter seg enda mer ved lengre bruk av medikamentet (”rebound” effekt).

Godt råd: For at den slimhinneavsvellende sprayen skal ha optimal effekt kan du gjerne spraye nesen med saltvann først, for deretter å bruke den slimhinneavsvellende sprayen. Da trenger den nemlig ikke å bane seg vei» gjennom snørret og vil komme høyere opp i nesen og dermed virke bedre.

Har du både tett og rennende nese finnes kombinasjonsnesespray som Otrivin comp og Zycomb. Disse er beregnet til voksne over 18 år, og skal ikke brukes mer enn 7 dager sammenhengende.

Smertestillende og febernedsettende kan brukes hvis du har feber over 39°C. Paracetamol (som Paracet og Panodil) er førstevalget. Men vit at har du en infeksjon - for eksempel en forkjølelse eller influensa - er det bra med litt feber. Feber er en del av infeksjonsforsvaret som jobber for at du skal bli frisk. 

Hyppig nesepuss kan føre til rød, sår og øm nese. Bruk Kleenex balsam papirlommetørkle, som ikke tørker ut og irriterer for hver gang du må snyte deg! En annen fordel er at du kaster dem etter bruk og dermed reduserer smittefaren.

Plagsom hoste?

Hoste er vanlig ved forkjølelse, både tørrhoste og slimhoste. Felles for både tørr- og slimhoste er at det er svært slitsomt, uansett når på døgnet den måtte oppstå. Hoste som ødelegger nattesøvnen, kan oppleves som litt ekstra frustrerende. Få i deg nok vann. Ikke bare føles væske lindrende for sår hals, men det løser også opp slim som kan irritere luftveiene. Reseptfrie legemidler for hoste kan forsøkes, men effekten er noe begrenset. Noskapin er tiltenkt personer med mild tørrhoste. Bronkyl, Bisolvon eller Hedexin er mulige alternativer ved slimhoste. Er du usikker på hva slags hoste du har, kan du forsøke med Bronwel Comp eller Bisolnaturale.

Tiltak som hjelper underveis og reduserer smitte

  • Vask hendene! Det aller beste tiltaket for å unngå å bli smittet eller smitte andre, er å sørge for god håndhygiene. Vask hendene med såpe og vann. Har du ikke en håndvask tilgjengelig, så er hånddesinfeksjon et godt alternativ. 
  • Ha god hostehygiene. Host i armhulen og bruk papirlommetørkle som du kaster etter bruk.
  • Hev hodeenden av sengen høyere. Dette kan gjøres ved hjelp av ekstra pute eller ved å legge noen bøker under sengebeina. Det vil hjelpe deg å puste bedre i løpet av natten.
  • Hold deg varm og tørr. Drikk gjerne noe varmt, som Curamed, Fribol eller naturlig ingefær. gjerne med litt honning.

Når bør du kontakte lege?

En forkjølelse er som regel uproblematisk og trenger ikke legetilsyn. Unntak er om du får høy feber, feber i mer enn 4–5 dager, du får pustevansker og/eller stikkende smerter i brystkassen når du puster dypt inn, eller du oppdager blod i slimet du hoster opp.  

Kilder: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo, Felleskatalogen

Oppdatert: januar 2021