Gå til innholdGå til kassen

Pollenallergi (høysnue) kan være veldig plagsomt, og påvirker i noen tilfeller livskvaliteten. Symptomene kan variere fra person til person, men noen typiske symptomer er tett og rennende nese, kløende og røde øyne, nysing og kløe i svelget. Det finnes flere ulike legemidler mot pollenallergi, avhengig av plagene du opplever, og det finnes mange gode råd du kan følge for å begrense plagene når pollensesongen slår til.

Hva er allergi?

Allergi oppstår når kroppen begynner å reagere på ufarlige stoffer som finnes naturlig rundt oss. Disse stoffene kalles allergener. De vanligste allergenene er pollen fra gress og trær, husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr og næringsmidler.

Hva er pollenallergi?

Pollenallergi oppstår når immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller som blant annet finnes i luftveienes slimhinner og i huden. Mastcellene inneholder histamin og andre irriterende stoffer som frigjøres ved kontakt med pollenkorn, noe som fører til allergiske symptomer.

Pollenallergi kan lett forveksles med en langvarig forkjølelse fordi symptomene kan være like, men det er viktig å skille disse fra hverandre fordi de skal behandles forskjellig. Det er særlig pollen fra or, hassel, bjørk, og gress de fleste pollenallergikere reagerer på. Man kan også reagere på pollen fra for eksempel salix og burot.

Vanlige symptomer på pollenallergi

  • Rennende, kløende og tett nese
  • Rennende, kløende, røde og hovne øyne
  • Nyseanfall
  • Trøtthet
  • Mange kan oppleve kryssreaksjoner

Behandling av pollenallergi

Det viktigste i all allergibehandling er, så langt det er mulig, å unngå det man ikke tåler. Allergimedisin helbreder deg ikke, men kan redusere plagene dine. Det finnes flere forskjellige typer medikamenter og behandlingsprinsipper mot allergi. Les mer om behandling ved pollenallergi her.

Gode råd ved pollenallergi

Følg med på vær og pollenvarsel. Pent vær gir ofte høyere spredning av pollen. Pollenvarslingen gir daglige oppdateringer i vår- og sommerhalvåret på hvor i landet det er sesong for de ulike pollentypene som gir allergiplager. Vi har også listet opp noen nyttige pollenråd som forhåpentligvis kan gjøre pollensesongen litt enklere. Følg disse, og få en litt bedre hverdag!

Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund, Helsenorge, Norsk Helseinformatikk

Oppdatert: juni 2023