Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det en dag mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Pollenallergi

Tett og rennende nese, du nyser flere ganger etter hverandre, det klør i nesen og øynene - er vanlige symptomer ved pollenallergi (høysnue). Heldigvis er det flere gode tiltak du kan gjøre for å begrense plagene når pollensesongen virkelig slår til.

Hva er allergi?

Allergi oppstår når kroppen begynner å reagere på ufarlige stoffer som finnes naturlig rundt oss. Disse stoffene kalles allergener, og de vanligste allergenene er pollen fra gress og trær, husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr og næringsmidler.

Hva er pollenallergi?

Pollenallergi, også kalt høysnue, oppstår når immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller i slimhinnene i nese, luftrør og øyne. Mastcellene inneholder histamin og andre irriterende stoffer som frigjøres når pollenkorn kommer inn i kroppen, noe som fører til allergiske symptomer. Pollenallergi kan lett forveksles med en langvarig forkjølelse fordi symptomene kan være like, men det er viktig å skille disse fra hverandre fordi de skal behandles forskjellig.

Pollenallergi er den vanligste allergiformen for både voksne og barn. Pollen er bittesmå partikler med varierende diameter og vekt som frigis til luften og spres med vind eller insekter for å bestøve planter av samme art. De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi kommer fra tresortene or, hassel, selje, pil og vier, bjørk, gress og burot.

Or (også kalt older) er en slekt av trær i bjørkefamilien. I Norge finnes to arter: gråor og svartor. Or fins hovedsaklig sør i landet, fra midten av Norge og oppover er det mindre vekst og det er sjeldent at man finner or i Finnmark. Orepollen spres fra bar kvist, gjerne med hovedtyngden i mars måned, men sesongen kan starte allerede i februar.

Hassel (Corylus avellana) er eneste representant for sin slekt i Norge, og danner busker opp til ca. fire meters høyde. Hassel vokser i bredt felte fra Oslo og opp til Nordland. Spredning av hasselpollen er gjerne veldig lokalt, og starter når planten blomstrer, dvs. februar, mars og april.

Planteslekten Salix har i alt ca. 300 arter, og er en fellesbetegnelse på selje, pil og vier. Forekomsten av salix er over hele landet, men noe sjeldnere i Finnmark. Generelt starter pollenspredningen to til tre uker før starten på bjørkepollensesongen og fører til at en del allergikere tror at det er tidlig bjørkepollen de reagerer på.

Bjørketrær, som hengebjørk, vanlig bjørk og dvergbjørk, er utbredt over hele landet. Du finner bjørka både langs kysten og opp mot tregrensen på fjellet. Bjørka er helt klart den pollentypen som fles allergikere reagerer på. Blomstringen hos bjørk starter samtidig med løvsprettet, vanligvis i overgangen april/mai lengst i sør og opptil en måned senere i Nord-Norge.

I Norge finnes det ca. 160 forskjellige gressarter som timotei, hundegress, gulaks mfl. Mange av disse er like men har forskjellig blomstringstid, og fordi de kryssreagerer med hverandre, vil plagene strekke seg over store deler av sommeren. Gresspollensesongen kan være en lang og hard påkjenning for mange allergikere fordi den strekker seg over mange uker i juni, juli og august.

Sommerens siste pollenplage, buroten, blomstrer ikke før i midten av juli til ca 20 august og betegnes som ugress. Burotallergi er blitt et økende problem. Planten finnes i sør og helt opp til Nord-Trøndelag og er i ferd med å bli noe vanligere i Nord-Norge.

Symptomer på pollenallergi: 

  • Nesen renner, klør og er tett, og du nyser ofte i serie.
  • Øynene renner, klør, blir røde, irriterte og hovner opp.
  • Mange opplever at de blir trøtte, og strever med redusert konsentrasjonsevne og innlæringsevne. 
  • Mange med pollenallergi kan oppleve kryssreaksjoner, for eksempel at det klør i munn og svelg når man spiser nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer.

Behandling av pollenallergi

Det viktigste i all allergibehandling er, så langt det er mulig, å unngå det man ikke tåler. I tillegg kommer det stadig nye og bedre medisiner, uten sjenerende bivirkninger, som hjelper mot allergi. Allergimedisin helbreder deg ikke, men reduserer plagene dine. Målet med behandlingen er at du skal ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner. Det finnes flere forskjellige typer medikamenter og behandlingsprinsipper mot allergi. Les mer om behandling ved pollenallergi her.

Gode råd ved pollenallergi

Følg med vær og pollenvarsel. Pent vær gir ofte høyere spredning av pollen. Pollenvarslingen gir daglige oppdateringer i vår- og sommerhalvåret på hvor i landet det er sesong for de ulike pollentypene som gir allergiplageri. Pollensesongen kan være problematisk. Vi har satt opp noen nyttige pollenråd som forhåpentlig vil gjøre pollentiden til en bedre tid for deg å komme igjennom. Følg disse, og få en litt bedre hverdag!

Når debuterer pollenallergi?

Pollenallergi er en sykdom som kan debutere så tidlig som ved to-treårsalder, men debuterer vanligvis et stykke ut i skolealderen eller i tidlig voksen alder. I enkelte tilfeller kan den debutere allerede ved ettårsalder.  Allergilignende symptomer før ettårsalder er sjelden allergisk betinget, men vanligvis en virusreaksjon.  I Norge plages rundt en million av mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Pollenallergi er ikke en livstruende sykdom, men den kan være svært ubehagelig som gjør at man ønsker å behandle symptomene.

Hvordan stille diagnose?

Vanligvis kan fastlegen avklarer om du har pollenallergi ut fra de symptomene du har og eventuelt supplere med en prikktest eller blodprøve. Det er viktig med en god sykehistorie som beskriver de ulike symptomer og eventuelt årstidsvariasjoner i detalj. Bjørka blomster som regel i mai, og da vil det ikke være bjørkepollen som er «kranglefanten» dersom barnet ditt blir tett og klør i september. Man kan også sjekke for pollenallergi og forskjellige matvareallergier både ved hjelp av en blodprøve og ved en prikktest i huden.  Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser flere ganger etter hverandre (serienyser). Begge øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.

Kilder: Norges Astma og Allergiforbund, Helsenorge

Oppdatert: Januar 2021