Gå til innholdGå til kassen

Pollensesongens start varierer ut i fra hvor i landet du befinner deg og vil også variere litt fra år til år, men gjennomsnittlig starter den i løpet av februar. Siden allergimedisiner virker forebyggende, lønner det seg derfor å være tidlig ute med å forebygge plagsomme allergisymptomer som rennende nese og kløende øyne.

Start medisineringen i tide

Det beste er å komme i gang med allergibehandlingen allerede før nesen renner og øynene klør. For å få best effekt av legemidlene mot pollenallergi bør du starte med behandlingen 1­-2 uker før forventet pollensesong og fortsette med behandlingen til sesongen er over. Så om det nærmer seg tidspunktet for pollenspredning der du bor, er det på tide å finne fram medisinene. Hva er egentlig pollenallergi?

Pollenspredningen varierer

De ulike artene blomstrer på forskjellige tidspunkt, og dessuten er det variasjoner i hva som vokser i ulike deler av det langstrakte landet vårt. Det kan være lurt å følge med på pollenvarselet for der du oppholder deg. Pollenvarselet til Norges Astma- og Allergiforbund oppdateres daglig. Du kan enkelt få pollenvarselet rett til telefonen din ved å installere appen Pollenvarsel. Det finnes også en pollenkalender med oversikt over forventede spredningsperioder for de ulike artene. Pollenvarselet og pollenkalenderen gjør det enklere for deg å planlegge behandlingen og ta eventuelle forholdsregler.

Pollenspredningen kan variere i intensitet fra år til år. Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom hvor mye pollen som produseres, og hvor mye som spres. Er det mye regn, vil det rense luften for pollen. Er det imidlertid varmt og fint vær, vil det gjøre at pollenet spres effektivt, noe som kan skape mer trøbbel for deg som er allergisk.

Bruk saltvann i øynene og i nesen

Pollen spres med vinden og setter seg på slimhinnene i øyne, nese og svelg. Når du blir utsatt for et «pollenangrep», frigjøres histamin fra ulike celler i slimhinnene. Histaminet er hovedansvarlig for den akutte allergiske reaksjonen som kløe, nysing og rennende øyne og nese.

Vi anbefaler derfor at du jevnlig skyller øyne og nese med saltvann i pollensesongen. Skylling vil rense nese og øyne for pollen og støv, og på den måten bidra til å forebygge de verste allergiplagene før de oppstår. Saltvann kan brukes av både barn og voksne, så ofte man ønsker. Bruker du allergimedisiner i øynene og/eller i nesen, anbefaler vi deg å bruke saltvann før du drypper øynene eller sprayer nesen med legemiddelet. Legemidlene virker nemlig bedre på rene slimhinner, så å «vaske» med saltvann først gjør at legemiddelet kommer bedre til.

Reseptfrie legemidler kan dempe symptomene

Dersom det ikke er tilstrekkelig å skylle med saltvann, kan du bruke reseptfrie legemidler for å forebygge og dempe allergiplagene. Hvis man kun har enten neseplager eller øyeplager starter man vanligvis med lokalbehandling i det området man har symptomer.

Hvis du opplever kløende, røde, rennende og irriterte øyne på grunn av allergi kan du forsøke allergiøyedråper.

Huden rundt øynene er ekstra tynn og sensitiv, og blir lett tørr og sår av kløende, rennende allergiske øyne. Det finnes sterile våtservietter til skånsom fjerning av pollen fra dette området. En lindrende og fuktighetsgivende øyekrem som Avène Soothing Eye Contour Cream og La Roche-Posay Toleriane Dermallergo Eyes Øyekrem virker beroligende og kan redusere ubehaget i huden rundt øynene.

Hvis du opplever neseplager som rennende, kløende og tett nese på grunn av allergi kan du forsøke allerginesespray.

Hvis du ikke opplever å få tilfredsstillende effekt av øyedråper eller nesespray, eller opplever plager fra både øyne og nese, kan du forsøke å behandle med allergitabletter.