Gå til innholdGå til kassen

Pollensesongen er i gang, og for mange med luftveisallergi er det mer enn pollenstøv som byr på utfordringer. Har du opplevd at du plutselig også reagerer på enkelte matvarer som nøtter, frukt eller grønnsaker? Da kan du være rammet av kryssallergi.

Hva er kryssallergi?

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene (proteiner) i pollen ligner på proteiner i maten.

Kryssallergi betyr at kroppen ikke ser forskjell på det man i utgangspunktet er allergisk mot og proteiner fra andre matvarer fordi proteinene ligner hverandre. Ofte oppleves ubehaget som kløe og hevelser i munn, nese, lepper og hals (oralt allergisyndrom). Dette er ubehagelig, men sjelden farlig. Symptomer i mage/tarm og hud fore- kommer også.

Oversikt over de vanligste pollenallergiene og hvilke kryssreaksjoner som kan forekomme:

Or, hassel, salix (veier, selje, pil) og bjørk: Eple (rå), pære (rå), stenfrukter (fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel og mango), potet (rå), gulrot (rå), hasselnøtt, paranøtt, valnøtt, peanøtt, selleri, kiwi, tomat, jordbær og soya.

Timotei (alle gressorter): Belgfrukter (bønner, erter, linser), kiwi, melon, tomat, peanøtter, hvete, bygg, rug og havre.

Burot: Selleri, purreløk, løk, hvitløk, gulrot, urter/urtekrydder(persille, basilikum, oregano, koriander, sennep), paprika, solsikkefrø og honning.

Det er ikke alle pollenallergikere som får disse kryssreaksjonene, men det kan likevel være lurt å kjenne til dem. Det kan være at du reagere på èn frukt som eple, men ikke noe av de andre. For mange pollenallergiker forverres kryssallergien i løpet av pollensesongen.

Ofte tåles frukten/grønnsaken likevel når den blir kokt, stekt eller hermetisert. Dette fordi proteinene blir denaturert (endret) når de utsettes for varme og fordøyelsesenzymer. Det betyr at eple rått kan gi kløe i munn og svelg, mens eplekake går helt fint.

Et godt råd: Styr unna de matvarene du reagerer allergisk på! Det finnes så mye annet som du kan tåle godt!

Oppdatert Januar 2021

Kilder. Norges Astma og Allergiforbund, Hudlegekontoret i Oslo