• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 399,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Soleksem, også kalt solallergi, innebærer at huden reagerer unormalt på sollys. Selv om soleksem ikke er farlig kan utslettet være veldig plagsomt, og hvis du får et utbrudd er det viktigste at du holder deg unna solen slik at utslettet forsvinner. Hos ca. halvparten av de som opplever å få soleksem blir tilstanden mer kronisk og gir tilbakevendende plager.

Hva er soleksem?

Det er ukjent hva som egentlig skjer i huden når soleksem oppstår. En teori er at soleksem er en slags allergisk reaksjon mot et stoff som frigis i huden som en reaksjon på at huden har blitt utsatt for sol. Reaksjonen kan fremkalles av både UVA- og UVB-stråling. Alle kan utvikle soleksem, både barn og voksne. Hvis man ikke er godt nok beskyttet, spesielt i starten på solsesongen, er det mange som opplever å få en kraftig reaksjon på solstrålene. Denne ubehagelige tilstanden viser seg som et rødt utslett som klør veldig, og man får små blemmer eller røde knopper. Utslettet oppstår oftest på områder som halsen, øverst på brystet, skuldre, armer og foran på vristen. Soleksem oppstår ofte ved soling på hud som tidligere har vært tildekket.

Nærbilde av kvinne med soleksem

Foto: iStock.com/Joel Carillet

Behandling av soleksem

  • Ved utbrudd av soleksem er den viktigste behandlingen å holde seg unna solen. Utslettet vil forsvinne gradvis i løpet av 1-2 uker hvis du unngår solen helt, eller beskytter deg med klær.
  • Det kan lindre å legge på kalde omslag.
  • Utslettet kan dempes ved å smøre på reseptfri hydrokortison.
  • Aloe vera kan også virke lindrende.

Hvordan forebygge soleksem?

Soleksem forebygges mest effektivt ved å beskytte seg mot solen. Begrens tiden i solen og beskytt deg med solkrem, dekkende klær, solbriller og solhatt.

  • Oppsøk skygge og ta pauser fra solen, spesielt midt på dagen når solen er på sitt sterkeste.
  • Bruk solkrem med faktor 30 eller mer, og smør rikelig før du går ut. Husk at det må faktisk en håndfull solkrem til for å dekke en hel kropp. Til ansiktet anbefales det en mengde som tilsvarer ca. en teskje (5 ml). Gjenta påsmøringen ca. hver 2. time og hvis du har badet, svettet eller tørket deg.
  • Dersom du oppholder deg kort tid i solen i starten, og gradvis øker eksponeringstiden utover sommeren, kan du oppleve at plagene avtar eller blir borte. Ved alvorligere soleksem kan hudlegen «herde» huden ved å gi deg små doser smalspektret UVB-lysbehandlinger noen ganger i uken tidlig om våren.

Uventet reaksjon i huden etter soling?

Enkelte legemidler kan gjøre huden din mer ømfintlig for sollys enn normalt. Dette viser seg som oftest som en solforbrenning med rød hud, hevelse og blemmer. Om du er usikker på om dette gjelder for noen av dine legemidler anbefaler vi at du tar kontakt med legen din eller oss på apoteket.

Soleksem eller solbrenthet?

Hudreaksjonene ved solforbrenning kommer gjerne ikke før flere timer etter eksponering for solen. Soleksem skiller seg fra solbrenthet ved at symptomene kan oppstå etter kun kort tid i sola, og dessuten kan soleksem bli en mer kronisk tilstand. Les mer om solbrenthet her.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Kreftforeningen, Felleskatalogen, Helsenorge, Folkehelseinstituttet, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, leverandørinformasjon

Oppdatert: juni 2023