Vi flytter til nytt lager og bruker for tiden litt lengre tid enn vanlig på å sende ut pakker. Vi beklager ulempene det skaper og jobber så hardt vi kan med å få varer sendt ut!
Gå til innholdGå til kassen

Pollensesongen er problematisk for mange allergikere, men med riktig tilrettelegging kan flere gå en bedre allergisesong i møte. Her får du noen tips og råd som kan hjelpe deg gjennom pollensesongen. Følg disse, og få en litt bedre hverdag!

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke, dvs et par uker før forventet pollenspredning. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager. Dette gjelder spesielt om du bruker allegitabletter.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret før du legger deg og skift gjerne putevar før du legger deg.  Det hjelper å dekke til håret, samt bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan hjelpe. Fordi pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn.

5. Pollenutslippet er størst om morgenen og litt utover dagen, så det lønner seg å lufte huset og henge klær til tørk om kvelden. På dager med fint og varmt vært vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klærne inne.

6. God solavskjerming, både hjemme, på jobb og skole er smart. Det reduserer temperaturen og behovet for lufting.

7. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Pollenmaske, som dekker munn i nese, vil minske innåndingen om du er mye plaget.

8. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

9. Har du varmepumpe, så benytt kjølefunksjon på varme sommerdager. Da kan vinduene være lukket og innslipp av pollen minimaliseres.

10. Pelsdyr - Pollen fester seg i pelsen til hunder, katter og andre kjæledyr. Sørg for at de blir børstet eller skylt når de har vært ute.

11. Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.

12. Ta ferie fra pollenspredningen, når den er på sitt værste, ved å dra høyt til fjells, langs kysten eller til utlandet.

Kilder: Norges Atma og Allergiforbund

Oppdatert: Januar 2021