Gå til innholdGå til kassen

Pollenallergi

Tett og rennende nese, du nyser flere ganger etter hverandre, det klør i nesen og øynene - er vanlige symptomer ved pollenallergi (høysnue). Heldigvis er det flere gode tiltak du kan gjøre for å begrense plagene når pollensesongen virkelig slår til.

Pollenallergi er den vanligste allergiformen for både voksne og barn. Pollen er bittesmå partikler med varierende diameter og vekt som frigis til luften og spres med vind eller insekter for å bestøve planter av samme art. De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi kommer fra tresortene or, hassel, selje, pil og vier, bjørk, gress og burot

Pollenallergi, tidligere også kalt høysnue eller sesongallergisk rhinitt, er en sykdom som vanligvis debuterer ved to-treårsalder. I enkelte tilfeller kan den debutere allerede ved ettårsalder.  Allergilignende symptomer før ettårsalder er sjelden allergisk betinget, men vanligvis en virusreaksjon.  I Norge plages rundt en million av mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år, og det ser ut til at stadig flere får denne sykdommen, også i godt voksen alder, og innen grupper som ikke tidligere ble syke. Pollenallergi er ikke en livstruende sykdom, men den kan være svært ubehagelig for den det angår.

Hva er pollenallergi

Allergi oppstår når kroppen begynner å reagere på ufarlige stoffer som finnes naturlig rundt oss. Disse stoffene kalles allergener, og de vanligste allergenene er pollen fra gress og trær, husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr og næringsmidler

Pollenallergi oppstår når immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller i slimhinnene i nese, luftrør og øyne. Mastcellene inneholder histamin og andre irriterende stoffer som frigjøres når pollenkorn kommer inn i kroppen, noe som fører til allergiske symptomer. Pollenallergi kan iblant forveksles med en langvarig forkjølelse fordi symptomene kan være like, men det finnes også viktige forskjeller.

Forebyggende råd ved pollenallergi

Pollensesongen kan være problematisk. Her har vi satt opp noen nyttige pollenråd som forhåpentlig vil gjøre pollentiden til en bedre tid for deg å komme igjennom

 • Følg med vær og pollenvarsel. Pent vær gir høy spredning av pollen. Pollenvarslingen gir daglige oppdateringer i sommerhalvåret på hvor i landet det er sesong for de ulike pollentypene som er mest aktuelle i forbindelse med allergi.
 • Start med allergitabletter (antihistaminer) og forebyggende nesespray helst en uke før forventet spredning.
  • Øyendråper benytter du først når symptomene oppstår. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang lokalt.
  • Ta allergimedisinene regelmessig og hver dag, også på dager med lite eller ingen symptomer i den aktuelle pollensesongen. Dette er viktig for at du skal få mest mulig hjelp av medisinene.

Hvordan stille diagnose?

Vanligvis kan fastlegen avklarer om du har pollenallergi ut fra de symptomene du har og eventuelt supplere med en prikktest eller blodprøve. Det er viktig med en god sykehistorie som beskriver de ulike symptomer og eventuelt årstidsvariasjoner i detalj. Bjørka blomster som regel i mai, og da vil det ikke være bjørkepollen som er «kranglefanten» dersom barnet ditt blir tett og klør i september. Man kan også sjekke for pollenallergi og forskjellige matvareallergier både ved hjelp av en blodprøve og ved en prikktest i huden.  Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser flere ganger etter hverandre (serienyser). Begge øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.

5 tegn på pollenallergi

 1. Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser.
 2. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.
 3. Man blir i økende grad munnpustere, og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma.
 4. Mange opplever at de blir trøtte, de strever med redusert konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Dette gir redusert yteevne i forhold til skole, utdanning, arbeid, familie og fritidsaktiviteter.
 5. Mange med pollenallergi kan oppleve kryssreaksjoner, for eksempel at man får en allergisk reaksjon når man spiser nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer
   

Behandling av pollenallergi

Det viktigste i all allergibehandling er, så langt det er mulig, å unngå det man ikke tåler. I tillegg kommer det stadig nye og bedre medisiner, uten sjenerende bivirkninger, som hjelper mot allergi. Allergimedisin helbreder deg ikke, men reduserer plagene dine. Målet med behandlingen er at du skal ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner. Det finnes flere forskjellige typer medikamenter og behandlingsprinsipper mot allergi.

De forebyggende råd nevnt ovenfor er svært viktige, og er en viktig del av behandlingen av pollenallergi. Når pollensesongen er i gang og det er pollen i luften, anbefaler vi følgende:

Pollen spres med vinden og fester seg på slimhinnene i øyne, nese og svelg. Vi anbefaler at du bruker sterilt saltvann som renser slimhinnene i nese og øyne. Daglig bruk av saltvann i pollensesongen vil holde nese og øyne fri for pollen og støv gjennom dagen, og på den måten forebygger du de verste allergiplagene før de oppstår. Saltvann har ingen bivirkninger og kan brukes av både barn og voksne

Ved lette former for pollenallergi kan man forsøke reseptfrie medisiner ei ukes tid for å se om du respondere positivt på medisinen. Dersom du har kraftige eller langvarige allergiplager, bør du oppsøke lege. Alle medisinene virker best hvis man begynner å ta dem før symptomene oppstår. Behandlingen bør helst starte én til to uker før forventet pollensesong.  Når det gjelder barn og bruk av reseptfrie legemidler, sjekk det enkelte pakningsvedlegget.

Behandlingen kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter, inhalasjonsmedisiner eller sprøyter. Som regel starter man med lokal behandling i det området som reagerer. Er det øyne som klør og er røde, er det disse som behandles med øyedråper. Er det nesen som klør og du nyser i ett, ja da er det nesespray som er aktuelt å bruke.

Hjelper ikke den lokale behandling kan du bruke allergitabletter i tillegg. Allergitabletter må brukes hver dag under hele pollensesongen.