Gå til innholdGå til kassen

Nesa renner, øynene klør, du nyser hele dagen og konsentrasjonen svekkes. Sjefen forstår ikke omfanget av plagene og vennene dine vil ha deg med ut etter jobb. Kjenner du deg igjen? Omtrent en million nordmenn plages av pollenallergi, og hele 6 av 10 pollenallergikere føler at allergien undervurderes av folk flest. Her får du noen gode råd til å håndtere symptomene og til å tilrettelegge hverdagen i pollensesongen.

Skjulte symptomer som andre kanskje ikke er klar over: 

  • Hodepine
  •  Tretthet
  • Pustebesvær
  • Eksem eller utslett

Pollenallergien kan gå utover livskvaliteten og allmenntilstanden. Er du en av de som opplever kraftige symptomer, kan det vært lurt å ta en prat på arbeidsplassen eller skolen og forklare situasjonen. Som utenforstående kan det være vanskelig å vite hvor ille symptomene er for den enkelte. Åpen dialog og informasjon er derfor viktig. De siste årene har vi også lært oss hybride løsninger med digitale møter og undervisninger. Disse kan være nyttig for mange gjennom pollensesongen, og bidra til å forhindre sykefravær.

Utvidet eksamenstid

Dersom pollenallergien går utover konsentrasjonen og innlæringsevnen for deg som student, kan du søke om utvidet eksamenstid i eksamensperioden. En undersøkelse fra Storbritannia viser at det er større sannsynlighet for å gå ned en hel karakter for studenter med pollenallergi, og dessverre er eksamenstiden hos mange universiteter samtidig som bjørkepollensesongen. En ekstra time på eksamen vil nok ikke løse alt, men det kan lette litt på stresset. For å få innvilget en ekstra time, er det viktig at du legger ved en legeattest som dokumenterer behovet. Ta derfor et legebesøk i forkant av pollensesongen og eksamensperioden. Legen kan også sørge for en behandling tilpasset din allergi. Du kan lese meg om tilrettelegging for studenter her.

Start behandlingen tidlig

Det finnes ulike typer behandlinger for deg som har pollenallergi. Milde symptomer kan ofte behandles med reseptfrie legemidler som allergitabletter og nesespray med kortison. En god huskeregel er å starte behandlingen tidlig, og helst 1-2 uker før pollensesongen er i gang. Du finner en god oversikt over våre produkter her.

Har du imidlertid mer alvorlige symptomer er det viktig å ta kontakt med en lege som kan gi deg riktig diagnose og behandling. Legen kan skrive ut reseptbelagte midler som lindrer symptomene mer effektivt. Det er også viktig å huske på at medisinen virker forebyggende. Vær derfor nøye med medisinen gjennom hele sesongen – selv om det oppstår dager med lavere spredning. Flere gode råd til behandling av pollenallergi finner du her.

Her finner du 12 gode råd til deg med pollenallergi.

Kilder: pollenkontroll.no, naaf.no

Oppdatert: april 2022