Gå til innholdGå til kassen

De fleste av oss er flinke til å huske på solbeskyttelse når vi skal en dag på stranda, men uhell kan skje. Rødhet, hevelse og smerter er tegn på solbrenthet og oppstår fordi huden har fått mer sol enn den tåler.

Hvorfor blir man solbrent?

 • De fleste av oss har opplevd å bli solbrent én eller flere ganger. UVB-strålene fra sola gir oss brunfarge, men kan dessverre også gi oss solforbrenning hvis strålingen blir for intens. Det er fort gjort å glemme solkremen når man egentlig ikke planlegger å sole seg, men bare er ute og klipper gresset eller tar seg en sykkeltur.
 • Hudreaksjonene ved solforbrenning kommer gjerne 4 - 6 timer etter soling. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med huden sin når man soler seg. Ved solbrenthet blir huden rød og smertefull, og i mer alvorlige tilfeller dannes det i tillegg blemmer. Etter noen dager går rødheten over, og huden begynner å flasse.
 • Hvor mye sol man tåler, er veldig individuelt. En lys hudtype, ofte blond eller rødhåret, blir lettere brent enn en med mørk hud. Både vann og snø reflekterer UV-strålene og øker intensiteten, slik at vi trenger mer solbeskyttelse. I tillegg er det lett å glemme at et tynt skydekke slipper gjennom mye UV-stråling.
 • Hvis vi smører et for tynt lag med solkrem, får vi ikke den beskyttelsen som angis på tuben. Til en hel kropp trengs en god håndfull med solkrem. Det er altså flere muligheter for at vi feilberegner behovet for solbeskyttelse, slik at solforbrenning oppstår.

Å være solbrent er ikke bare veldig ubehagelig, det mest alvorlige er at det kan øke faren for å få hudkreft på lang sikt. Hver gang man blir solbrent, oppstår det en skade i huden som etter mange år kan utvikle seg til hudkreft.

Behandling av solbrent hud

 • Avslutt solingen så fort du oppdager tegn på at du er blitt solbrent. Fortsetter du å sole deg, vil solforbrenningen forverres og kan utvikle seg til en annen eller tredje grads forbrenning. Det viktigste er å unngå solen i noen dager. Dekk til med klær eller hold deg i skyggen.
 • Du kan lindre plagene ved å kjøle ned huden. Ta en kjølig dusj, eller legg på kalde omslag, for eksempel våte håndklær. Kildevann på sprayboks har kjølende og beroligende egenskaper på huden.
 • Smør deg med en kjølende krem som after sun eller aloe vera for å lindre plagene.
 • Aloe vera finnes både som gel og spray og har en lindrende og gjenoppbyggende effekt på solbrent hud.
 • Bepanthen salve beskytter og bygger opp huden og er også egnet til behandling av lett solbrenthet.
 • Xylocain salve er en reseptfri, lokalbedøvende salve som demper smerte og kløe i huden. Kan brukes på et begrenset hudområde i noen få dager ved større plager.
 • Hydrokortison salve (1%) er et reseptfritt legemiddel som kan påsmøres i et tynt lag i en kortere periode, for å dempe betennelsen i huden og lindre smerte og kløe.

Når bør lege kontaktes?

En lett solforbrenning trenger ikke mer behandling enn tiltakene som er nevnt over. Har du derimot fått en kraftig solforbrenning med blemmer og sårdannelse, bør lege kontaktes.

Forebygg solforbrenning

 • Bruk solkrem med høy nok faktor. Hvor høy solfaktor du trenger avhenger blant annet av hudtypen din og hvor du oppholder deg. Kreftforeningen anbefaler faktor 30 eller mer.
 •  Ikke vær gjerrig med solkremen. Skal den gi den beskyttelsen som er lovet på tuben, må du sørge for at du bruker nok. Til en hel kropp anbefaler Kreftforeningen at du bruker en god håndfull med solkrem. Til kun ansiktet anbefales det en mengde som tilsvarer cirka en teskje (5 ml).
 • Best effekt får du ved å smøre deg før du går ut. Gjenta påsmøringen etter 2 timer eller hvis du har badet eller svettet bort kremen.
 • Begrens tiden du er i solen. Ta pauser, spesielt mellom klokken 12 og 15.
 • Bruk klær, noe på hodet, solbriller og skygge i tillegg som beskyttelse mot sterk sol.

Uventet reaksjon i huden etter soling?

Enkelte legemidler kan gjøre huden din mer ømfintlig for sollys enn normalt. Dette viser seg som oftest som en solforbrenning med rød hud, hevelse og blemmer. Mistenker du dette, så sjekk pakningsvedlegget for informasjon, eller ta kontakt med fastlegen eller oss på Farmasiet, så skal vi hjelpe deg.

Hva er soleksem?

Soleksem, eller solallergi som det også kalles, er en hudtilstand som man antar i hovedsak skyldes solens UVA-stråler. Alle kan utvikle soleksem, både barn og voksne. Hvis man ikke er godt nok beskyttet, spesielt i starten på solsesongen, er det mange som opplever å få en kraftig reaksjon på solstrålene. Denne veldig ubehagelige tilstanden viser seg som et rødt utslett som klør veldig, og man får små blemmer eller røde knopper. Utslettet oppstår oftest på områder som halsen, øverst på brystet, skuldre, armer og foran på vristen. Det oppstår ofte ved soling på hud som før har vært tildekket. Soleksem skyldes at huden reagerer unormalt på sollys, og omtales derfor som en allergi.

Soleksem eller solbrenthet?

Soleksem skiller seg fra solbrenthet ved at symptomene kan oppstå etter kun kort tid i sola. Utslettet viser seg så fra etter noen timer, til opptil to døgn etter at man har solt seg. Solallergi kan dessuten bli en mer kronisk tilstand. Ofte ser man et nytt utbrudd neste sesong, dersom man ikke sørger for tilstrekkelig beskyttelse.

Behandling av soleksem

 • Ved utbrudd av soleksem er den viktigste behandlingen å holde seg unna solen. Utslettet vil forsvinne gradvis i løpet av 1 - 2 uker hvis du unngår solen helt, eller beskytter deg med klær.
 • Det kan lindre å legge på kalde omslag. Kildevann på sprayboks har i tillegg beroligende egenskaper på huden.
 • Utslettet kan dempes ved å smøre på reseptfri hydrokortisonkrem to til tre ganger daglig til det er borte.
 • Aloe vera kan også forsøkes.

Hvordan forebygge soleksem?

 •  Soleksem forebygges mest effektivt ved å beskytte seg mot solen. Oppsøk skygge og ta pauser fra solen, spesielt mellom klokken 12 og 15.
 • Bruk av klær, solbriller og solhatt kan være med på å forhindre utbrudd.
 • Bruk solkrem med høy nok faktor. Kreftforeningen anbefaler faktor 30 eller mer. Solkremen bør dessuten gi høy UVA-beskyttelse.
 • Ikke vær gjerrig med solkremen. Skal den gi den beskyttelsen som er lovet på tuben, må du sørge for at du bruker nok. Til en hel kropp anbefaler Kreftforeningen at du bruker en god håndfull med solkrem. Til kun ansiktet anbefales det en mengde som tilsvarer cirka en teskje (5 ml).
 • Best effekt får du ved å smøre deg før du går ut. Gjenta påsmøringen etter 2 timer eller hvis du har badet eller svettet bort kremen.
 • Vær forsiktig i starten av sesongen. Dersom du oppholder deg kort tid i solen i starten, og gradvis øker eksponeringstiden utover sommeren, kan du oppleve at plagene avtar. Men det ser ut til at allergien vil vare, og det er fare for nytt utbrudd av eksem neste sesong, dersom du ikke også da passer på å beskytte deg tilstrekkelig. 
 • Ved alvorligere soleksem kan hudlegen velge en behandling som «herder» huden ved å gi deg små doser smalspektret UVB-lysbehandlinger tidlig om våren. Du vil da få færre utbrudd av soleksem i sommerperioden.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Kreftforeningen, Felleskatalogen, leverandørinfo

Oppdatert: mai 2021.