Gå til innholdGå til kassen

Etter vinteren lengter mange av oss etter lysere tider og varmende solstråler. Sol er godt for helsen vår i små mengder og solen er faktisk vår viktigste kilde til vitamin D. Allikvel må vi ikke glemme at 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge har sammenheng med for mye intens sol og solarium. Ansiktet vårt er spesielt utsatt for solen, og eventuelle solskader er noe som følger oss hele livet. Det er derfor spesielt viktig å bruke solkrem til ansiktet, med minst solfaktor 30 og gjerne faktor 50.

Når trenger jeg å bruke solkrem?

Nordmenn flest er nok flinke til å bruke solkrem når de er på solferie til sydligere strøk. Men mange tar dessverre ikke sola i Norge like på alvor. Vi passer kanskje på å få med oss solkremen på ferie eller helgeturen, men solstrålene treffer oss like sterkt når vi driver med de mer hverdagslige gjøremålene våre. Ute på joggetur i finværet, en søndag travelt opptatt med båtpussen, med kaffekoppen i solveggen, da glemmer dessverre mange av oss solkremen og blir solbrente.

Det er lett å la seg lure av kaldere vær og et tynt skydekke. Men det er viktig å være klar over at om du er ute og koser deg med ski og aking i bakken eller rusler langs sjøen om sommeren, så reflekteres solstrålene veldig godt av snøen og havet. Du må ta hensyn til at dette er en faktor som kan øke UV-strålenes intensitet og dermed ditt behov for solbeskyttelse.

Hvor sterke UV-strålene er angis i UV-indeksen som er en internasjonal målestandard. Hvis UV-indeksen er 3 eller høyere er det viktig med solbeskyttelse. UV-indeksen varierer fra sted til sted, og fra dag til dag. Du kan selv sjekke UV-indeksen der du til enhver tid oppholder deg hos nilu.no.

Se hele utvalget av solpleie til ansiktet.

Hvorfor er det så viktig å smøre ansiktet?

Ansiktet er den delen av kroppen som er mest utsatt for sol og er derfor ekstra viktig å beskytte. Huden «husker» episoder når vi blir solbrente eller er i mye intens sol, og eventuelle solskader tar vi med oss gjennom hele livet. Derfor har solbeskyttelse stor betydning helt fra vi er barn til vi blir gamle. Vi blir eldre for hver dag som går og det er helt naturlig at det etter hvert skal synes i ansiktet vårt også. Men UV-stråler fra sola framskynder aldringsprosessen betraktelig, og de fleste rynker og furer i ansiktet er et resultat av sollys og ikke alder.

Hvordan beskytter solkremen huden vår?

Når vi er ute i sola utsettes vi for både UVA- og UVB-stråler. Det er disse strålenes negative effekter på huden vi beskytter oss mot ved bruk av solkrem. UVA-stråler kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråler gjør at man blir solbrent. Begge typer stråling kan øke faren for å utvikle hudkreft.

Solfaktoren på solkremen angir UVB-beskyttelsen, men i følge EU skal alle solkremer beskytte både mot UVA- og UVB-stråler. Det er utviklet en merkeordning som hjelper deg med å finne solkremer med anbefalt grad av UVA-beskyttelse. Når solkremen har en ring med UVA-symbol inni, vet du at UVA-beskyttelsen er minimum 1/3 av den UVB-beskyttelsen som er angitt som solfaktor.

  Hvilken faktor bør jeg bruke?

  Hvilken hudtype du har spiller en rolle ved valg av solbeskyttelse. Jo lysere hud, jo mer behov for beskyttelse. I tråd med anbefalingene til Kreftforeningen, anbefaler vi en solkrem med faktor 30 eller mer. Like viktig som høy solfaktor, er det å bruke nok solkrem. Smører du et for tynt lag vil ikke solkremen gi den graden av beskyttelse som er angitt. Kreftforeningen angir at man bør bruke ca. en teskje (5 ml) til ansikt (og eventuelt hode og nakke). Smør deg godt inn før du går ut, og vær ekstra nøye med panne, nese og kinn. For ekstra beskyttelse av disse utsatte områdene kan en solstift med høy faktor være et nyttig supplement, og glem ikke å beskytte leppene. Er du lenge ute i sola eller svetter mye i ansiktet, bør du gjenta smøringen etter 2–3 timer.

  Noen utvalgte favoritter

  La Roche-Posay Anthelios UVMUNE Ultralight Cream SPF50+ er en solkrem til ansikt og området rundt øynene, med faktor 50+ som gir meget høy beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler. Solkremen har en ultralett konsistens og er ekstra vann- og svetteresistent, noe som er en fordel for å unngå at solkremen ikke skal begynne å renne når man svetter eller bader. Passer for sensitiv og solintolerant hud, er hypoallergen og uten parfyme.

  Suntique I'm Aqua Sun Essence SPF50+ er en lett og avkjølende ansiktssolkrem til tørr og sensitiv hud, med solfaktor 50. Dette er en fuktighetsgivende ansiktssolkrem som består av 65 % fuktighetsgivende ingredienser som beroliger, fukter og kjøler ned huden. Gir en bredspektret beskyttelse mot både UVA og UVB, og er vann- og svetteresistent. Passer best til tørr og sensitiv hud. Med parfyme.

  COSRX Aloe Soothing Sun Cream SPF 50+ PA+++ er en lett og fuktighetsgivende solkrem til ansikt med solfaktor 50+, som gir meget høy beskyttelse mot solens UVA- og UVB-stråler. Dette er en storfavoritt innenfor solbeskyttende koreansk hudpleie. Ansiktssolkremen har teksturen til en lett fuktighetskrem og trekker raskt inn i huden uten å etterlate den fet, klissete eller med hvite skjolder. Passer til alle hudtyper og hudtoner, også sensitiv hud. Med parfyme.

  La Roche-Posay Anthelios Age Correct SPF50 er en antiage ansiktssolkrem med solfaktor 50, som gir meget høy solbeskyttelse mot UVA- og UVB-stråler. En pleiende solkrem som beskytter huden mot solens stråler samtidig som den reduserer og forebygger rynker og pigmentflekker. Solkremen har en lett konsistens som trekker raskt inn i huden og er enkel å påføre. Velegnet til sensitiv hud med tegn på aldring. Med parfyme. Hypoallergen.

  I tillegg til god solbeskyttelse er det viktigste rådet å begrense tiden du utsetter huden for det sterke sollyset midt på dagen. Ta pauser fra solen, spesielt mellom klokken 12 og 15.

  Kilder: Kreftforeningen, Helsebiblioteket, Norsk Helseinformatikk, Store Norske Leksikon, Folkehelseinstituttet, DSA, leverandørinformasjon

  Oppdatert: mars 2023