Gå til innholdGå til kassen

D-vitamin er viktig for immunforsvaret, samt oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner. Mange i Norge får i seg for lite D-vitamin og bør derfor ta et tilskudd for å få dekket behovet sitt.

Hva er D-vitamin, og hvorfor er det så viktig?

Vitamin D er et fettløselig vitamin som lages i kroppen når sollys treffer huden. Det er grunnen til at vitaminet har fått sitt sjarmerende tilnavn «solskinnsvitaminet». Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon, normale knokler og tenner. Vitaminet sikrer at kroppen har et optimalt opptak av kalsium fra tarmen (kalsium er en viktig byggestein i skjelettet), og bidrar til immunsystemets normale funksjon. Mangel på D-vitamin kan bidra til at man føler seg slapp, og noen opplever ømme og vonde muskler. På lang sikt kan skjelettet bli svekket, og voksne har økt risiko for å utvikle benskjørhet (også kalt osteoporose).

Vitaminrike solstråler

Vitamin D er det eneste vitaminet kroppen kan produsere selv. Kroppen lager vitamin D når vi er ute i sola, spesielt om sommeren, forutsatt at solen står høyt nok på himmelen. For å dekke kroppens behov gjennom soleksponering i sommerhalvåret, må solstrålene treffe direkte på huden i 10-15 minutter to til tre ganger i uken. Da skal ansikt og armer være eksponert, og det bør skje midt på dagen. I vinterhalvåret er ikke sola i Norge sterk nok for betydelig produksjon av vitamin D, og da er vi avhengige av å få i oss D-vitamin fra kosten eller fra tilskudd.

Naturlige kilder som gir oss D-vitamin

D-vitamin tilføres gjennom kosten med fet fisk som laks, ørret, makrell, kveite, sild og rødspette, i tillegg til rogn og fiskelever. Til tross for at vi er kjent for å spise mye fisk her til lands, har forbruket gått ned de siste årene og mange spiser ikke nok fet fisk til å dekke D-vitaminbehovet. Matvarer som egg og sopp inneholder noe D-vitamin. I Norge er det dessuten tilsatt D-vitamin i ulike matvarer som for eksempel enkelte typer melk og margarin.

Hvem kan trenge tilskudd med D-vitamin?

  • Det anbefales at spedbarn som helammes eller delammes får D-vitamindråper fra de er ca. en uke gamle. OBS! Tran anbefales ikke det første leveåret.
  • De som ikke får i seg tilstrekkelig med D-vitamin gjennom kosten kan trenge D-vitamintilskudd. De som ikke spiser fisk eller spiser for lite fisk er spesielt utsatt.
  • De som eksponeres lite for solen kan trenge D-vitamintilskudd. På høsten og gjennom vinteren er gjerne kroppens D-vitaminlager på sitt laveste. På denne tiden av året har selv dager med strålende sol liten eller ingen effekt på D-vitaminproduksjonen hos oss som bor i Norge.
  • Gravide er utsatt for vitamin D-mangel og de fleste vil trenge D-vitamintilskudd for å sikre at de får i seg nok.
  • Eldre trenger ofte D-vitamintilskudd. Mange eldre holder seg for det meste inne, og kroppens D-vitaminproduksjon blir dårligere med økende alder. Ensidig kosthold, eller vansker med å få i seg nok mat kan også forårsake D-vitaminmangel.

Dersom du mistenker at du har mangel på D-vitamin, bør du kontakte legen din. En enkel blodprøve kan avdekke om du trenger tilskudd med D-vitamin eller ikke.

Hvor mye D-vitamin trenger vi daglig?

  • Spedbarn (som helammes) fra ca. en ukes alder: 10 µg
  • Barn og voksne opp til 75 år: 10 µg
  • Gravide og ammende: 10 µg
  • Voksne over 75 år: 20 µg

Kan det bli for mye D-vitamin?

D-vitamin er som allerede nevnt et fettløselig vitamin, som betyr at kroppen ikke skiller det ut med urinen ved for store mengder. I stedet lagres det i kroppen. Konsekvensen av overdosering med D-vitamin er hyperkalsemi, altså at kroppen tar opp for mye kalsium, som kan gi alvorlige symptomer i sentralnervesystemet, muskel-skjelettsystemet, mage-tarmsystemet, hjerte-kar og nyrer.

Kilder: Kreftforeningen, Norsk Helseinformatikk, Store norske leksikon, Viatris, Helsedirektoratet, Lommelegen, Helsenorge, Nycoplus

Oppdatert: desember 2023