Gå til innholdGå til kassen

Myggstikk

Myggen, en irriterende sommergjest. Hvordan forhindre stikk og hva hjelper om myggen stikker?

Myggstikk hører sommeren til, og vi reagerer svært forskjellig. Myggen i Norge er mest aktiv om kvelden og natten. Det er nettopp på denne tiden av døgnet det er viktig å ta sine forholdsregler.

Myggen vil prøve å stikke alle, men det stemmer at noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre. Vi vet at myggen foretrekker menn fremfor kvinner, og voksne fremfor barn. Vi reagerer svært forskjellig på myggstikk. Noen får bare en liten prikk, mens andre blir røde og hovner skikkelig opp.

Det finnes mange måter å beskytte seg mot mygg på: myggmidler, myggspiral, myggnett (pollennett) eller naturlige remedier.

Myggmidler

Skal du kjøpe et myggmiddel så bør du velge et som egner seg for området du skal oppholde deg i.  I Norge og Europa har vi ikke mygg som overfører farlige sykdommer så du trenger ikke de sterkeste produktene for beskyttelse i noen kveldstimer. Et egnet produkt er MyggA Spray som anbefales til barn fra 2 år, men brukes med forsiktighet på barn mellom 2 og 12 år. MyggA Spray gir beskyttelse mot vanlige europeiske myggarter i gjennomsnittlig 6 timer, og skal ikke sprayes oftere enn 2 ganger om dagen.

I tropiske strøk finnes Malariamygg og flere andre myggarter. Skal du oppholde deg i slike områder, bør du velge myggprodukter som er mer konsentrert og har lengre virketid. Vi har produkter fra MyggA og Cactuz med 20 og 50 % DEET som er velegnet for slike områder.  Et godt råd er å dekke til huden så godt som mulig med klær. Sjekk med et vaksinasjonskontor hvilke reiseråd som gjelder dit du skal.

Hva skal jeg ha på hvis jeg har blitt stukket?

Om du klarer, Ikke klø på myggstikket – da kan du lett få små sår.  Du klarer ikke å forhindre myggen å stikke, men kløen kan du bli kvitt. Det finnes flere gode myggmiddel som lindrer kløe og smerte fra myggstikk. Du kan bruke Mygga på stikket og andre kløedempendende produkter hjelper godt mot kløe og hudirritasjon etter insektbitt. Disse kan være smart å ha i beredskap om du vet du skal være på et sted hvor myggen frekventerer.

Kjerringråd ved myggstikk

Skulle du være på et sted og ikke har disse gode myggmidlene til stede finnes noen enkelt triks/kjerringråd som kan hjelpe deg. Ett av disse er presentert av forskning.no.  Med en gang du har oppdaget myggestikket skal du finne fram en skje og holde den under rennende varmt vann fra springen i omtrent ett minutt. Press deretter den varme skjeen ned mot myggstikket. Hold den der et par minutter. Når du tar bort skjeen vil du bli overrasket: Kløingen fra myggstikket vil nærmest være borte, men myggstikket vil fremdeles være hovent noen dager. Har man ikke en skje tilgjengelig kan en prøve tilsvarende med en sammenrullet klut i vann. Bare pass på at vannet ikke er så varmt at huden blir skadet

  • Isbit: Hvis du akkurat er blitt stukket, så legg en isbit eller ispose direkte på stikket. Da blir huden nummen, og hevelsen blir redusert.
  • Eddik: Surheten i eddiken kan redusere hevelsen og kløen. Ta noen dråper eddik på en bomullsdott, smør på stikket og se om det hjelper
  • Honning inneholder sukker og andre stoffer som virker betennelsesdempende. Stikket kan smøres inn med litt av det gylne stoffet.
  • Bakepulver blandes med vann til en fast masse og legges på stikket. Tilsvarende kan natron fungere på samme vis.

Når bør du kontakte lege?

Dersom du får kraftige allergiske reaksjoner på myggstikket og rådene over ikke hjelper. Lege kan forskrive legemidler som kan brukes for å redusere den allergiske reaksjonen mot myggstikket.

 
Kilder: Folkehelseinstituttet. Leverandørinfo, Relis.

Oppdatert: April 2021

;