Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det to dager mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Myggstikk

Myggen, en irriterende sommergjest. Hvordan forhindre stikk og hva hjelper om myggen stikker?

Myggstikk hører sommeren til, og vi reagerer svært forskjellig. Myggen i Norge er mest aktiv om kvelden og natten. Det er nettopp på denne tiden av døgnet det er viktig å ta sine forholdsregler.

Myggen vil prøve å stikke alle, men det stemmer at noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre. Vi vet at myggen foretrekker menn fremfor kvinner, og voksne fremfor barn. Vi reagerer svært forskjellig på myggstikk. Noen får bare en liten prikk, mens andre blir røde og hovner skikkelig opp.

Det finnes mange måter å beskytte seg mot mygg på: myggmidler, myggspiral, myggnett (pollennett) eller naturlige remedier.

Myggmidler

Skal du kjøpe et myggmiddel så bør du velge et som egner seg for området du skal oppholde deg i.  I Norge og Europa har vi ikke mygg som overfører farlige sykdommer så du trenger ikke de sterkeste produktene for beskyttelse i noen kveldstimer. Et egnet produkt er MyggA Spray som anbefales til barn fra 2 år, men brukes med forsiktighet på barn mellom 2 og 12 år. MyggA Spray gir beskyttelse mot vanlige europeiske myggarter i gjennomsnittlig 6 timer, og skal ikke sprayes oftere enn 2 ganger om dagen.

I tropiske strøk finnes Malariamygg og flere andre myggarter. Skal du oppholde deg i slike områder, bør du velge myggprodukter som er mer konsentrert og har lengre virketid. Vi har produkter fra MyggA og Cactuz med 20 og 50 % DEET som er velegnet for slike områder.  Et godt råd er å dekke til huden så godt som mulig med klær. Sjekk med et vaksinasjonskontor hvilke reiseråd som gjelder dit du skal.

Hva skal jeg ha på hvis jeg har blitt stukket?

Om du klarer, Ikke klø på myggstikket – da kan du lett få små sår.  Du klarer ikke å forhindre myggen å stikke, men kløen kan du bli kvitt. Det finnes flere gode myggmiddel som lindrer kløe og smerte fra myggstikk. Du kan bruke Mygga på stikket og andre kløedempendende produkter hjelper godt mot kløe og hudirritasjon etter insektbitt. Disse kan være smart å ha i beredskap om du vet du skal være på et sted hvor myggen frekventerer.

Om du ikke har klødempende midler tilgjengelig, så har du kanskje en isbit? Dersom du akkurat er blitt stukket, kan du legge denne eller en ispose direkte på stikket. Det vil kunne redusere hevelsen.

Når bør du kontakte lege?

Dersom du får kraftige allergiske reaksjoner på myggstikket og rådene over ikke hjelper. Lege kan forskrive legemidler som kan brukes for å redusere den allergiske reaksjonen mot myggstikket.

 
Kilder: Folkehelseinstituttet. Leverandørinfo, Relis.

Oppdatert: April 2021