Gå til innholdGå til kassen

Sola er grunnleggende for alt liv og gir oss mange fordeler, men for store doser av UVA- og UVB-stråler kan skade huden. For å ha glede og nytte av sola, er det spesielt viktig å beskytte sensitiv hud mot solstrålene ved å bruke høy solfaktor.

Å finne gode produkter som gir god solbeskyttelse er spesielt viktig for deg som har sensitiv hud. I tillegg til at solkremen bør ha ingredienser som er skånsomme for huden din, er det viktig med høy solfaktor og bred og effektiv UVA- og UVB-beskyttelse. Avène har produkter for sensitiv hud til både barn og voksne.

Se hele solsortimentet fra Avène.

Uansett hvilket solkrem merke du foretrekker, så gjelder de samme solvettreglene fra Kreftforeningen:

 • Begrens tiden i sola – ta pauser spesielt mellom klokken 12 og 15.
 • Bruk klær, briller og noe på hodet som beskyttelse mot solen.
 • Bruk en solkrem med minimum solfaktor 30 når du ikke er beskyttet på annen måte. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut og gjenta etter 2 – 3 timer eller hvis du har badet eller svettet bort kremen. 
 • Ikke bruk solarium.

Solbeskyttelse til sensitiv hud for både store og små fra A-Derma

Solbeskyttelse til sensitiv hud for både store og små fra La Roche-Posay

Se hele solsortimentet fra La Roche-Posay.

Hvis man ikke er godt beskyttet i starten på solsesongen, er det mange som opplever å få en kraftig reaksjon på solstrålene. Denne veldig ubehagelige tilstanden viser seg som et rødt utslett som klør veldig, og man får små blemmer eller røde knopper. Utslettet oppstår oftest på områder som halsen, øverst på brystet, skuldre, armer og foran på vristen og kalles solallergi eller soleksem. 

Soleksem eller solbrenthet?

Soleksem skyldes at huden reagerer unormalt på sollys, og omtales derfor også som en allergi. Utslettet viser seg fra etter noen timer, til opptil to døgn etter at man har vært i sola. Soleksem skiller seg også fra solbrenthet ved at symptomene kan oppstå etter kun kort tid i sola, og dessuten kan soleksem bli en mer kronisk tilstand. Les mer om dette her.

Behandling av soleksem

 • Ved utbrudd av soleksem er den viktigste behandlingen å holde seg unna solen. Utslettet vil forsvinne gradvis i løpet av 1 - 2 uker hvis du unngår solen helt, eller beskytter deg med klær.
 • Det kan lindre å legge på kalde omslag. Kildevann på sprayboks har i tillegg beroligende egenskaper på huden.
 • Utslettet kan dempes ved å smøre på reseptfri hydrokortisonkrem to til tre ganger daglig til det er borte.
 • Aloe vera kan også forsøkes.

Hvordan forebygge soleksem?

 • Soleksem forebygges mest effektivt ved å beskytte seg mot solen.
 • Bruk av klær, solbriller og solhatt kan være med på å forhindre utbrudd.
 • Solkrem med faktor 30 eller mer, og med god beskyttelse både mot UVA- og UVB-stråler, er nødvendig om du skal bade eller oppholde deg i sola. Gjenta påføring med solkrem hver 2. – 3. time.
 • «Herding» av huden. Dersom du oppholder deg kort tid i solen i starten, og gradvis øker eksponeringstiden utover sommeren, kan du oppleve at plagene avtar. Men det ser ut til at allergien vil vare, og det er fare for nytt utbrudd av eksem neste sesong, dersom du ikke også da passer på å beskytte deg tilstrekkelig. 

I tillegg til høy faktor, er det spesielt viktig at en solkrem gir ekstra høy grad av UVA–beskyttelse  for at den skal beskytte godt mot utbrudd av soleksem/solallergi. Eksempler på egnede produkter:

Uventet reaksjon i huden etter soling?

Noen medisiner kan gjøre at du blir mer ømfintlig for sollys enn normalt. Dette kalles fotosensibilisering, og viser seg som oftest som en solforbrenning med rød hud, hevelse og blemmer. Tenk derfor på dette som en mulighet dersom du opplever en uventet reaksjon i huden etter soling. Les pakningsvedlegget for legemiddelet ditt, se etter slik informasjon og ta gjerne kontakt med oss hos Farmasiet om du er usikker på om legemiddelet du bruker kan gi hudreaksjoner i solen. Legemidlene dine er viktige for deg, og du skal ikke stoppe å bruke disse på egen hånd, men ta forholdsregler når du oppholder deg i sola. For noen legemidler er det anbefalt å beskytte huden mot sola med klær, ellers er det solkrem med faktor 30 eller mer og med god beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler som gjelder i sommerperioden.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen, Kreftforeningen, leverandørinformasjon.

Oppdatert: april 2021