Gå til innholdGå til kassen

Det er varmere i været, måkene skriker, badenymfene hopper i havet og grillene er hete og klare for bruk. Nå er virkelig sommeren her for fullt! Sommeren byr på mye gøy og gode minner, men også ulike problemer og mulige farer. Brennmaneter og flått står nok på toppen av manges liste, men den største faren av dem alle er kanskje den som skinner ekstra sterkt nå på sommeren – nemlig solen.

Gode tips til solsesongen

 • Enten du har hår eller ei, er det lurt å beskytte hodet ved å bruke en caps eller hatt, og smøre hodebunnen med solkrem for å unngå solbrenthet.
 • Smør deg i skjegget – du har kanskje et fyldig og flott skjegg, men dette beskytter deg ikke mot solen!
 • Det samme gjelder for lår og legger – selv om du har god hårvekst så er det viktig å smøre bena også!
 • Husk å smøre arr og tatoveringer. Disse er både ekstra sensitive for solen og tatoveringer vil kunne falme dersom du ikke smører dem skikkelig med minst solfaktor 30.
 • Ta med en solstift på farta! Den tar både liten plass og er enkel å påføre.
 • Husk å smøre deg når du løper/sykler/kjører båt/leker med barna. Ting tar ofte lenger tid enn man tror og derfor er det viktig å smøre seg selv om man «bare skal ut en liten tur».
 • Ha solkremen lett tilgjengelig slik at du enkelt husker å smøre deg! Ha en solkrem stående for eksempel ved inngangsdøren eller verandadøren, i bilen og i båten. Når du lagrer solkrem er det viktig å huske på at solkrem ikke bør oppbevares i direkte sollys og ikke bør utsettes for for høye temperaturer over lengre tid.

Norske menn i verdenstoppen

Nordmenn elsker sol og vil ofte være ute hele dagen når solen steker. Det er vel og bra med frisk luft og påfyll av D-vitamin, men norske menn er dessverre for dårlige til å smøre seg med solkrem og blir ofte solbrent.

UVB-strålene fra sola gir oss brunfarge, men kan dessverre også gi oss solforbrenning hvis strålingen blir for intens. Hvis du har blitt solbrent vet du kanskje at det kan være smertefullt, men visste du også at mye sol og solforbrenninger kan føre til hudkreft senere i livet? Les mer om solbrenthet her.

I en undersøkelse* (*gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet.no i juni 2022) svarer 59 % av norske menn at de ikke alltid smører seg med solkrem når det er sol, fordi de glemmer det. Det gjelder spesielt yngre menn under 35 år, der hele 69 % svarer at de glemmer å smøre seg. Ifølge undersøkelsen er de vanligste grunnene til at gutta bevisst dropper solkremen at «Det er klissete og ubehagelig» og «Jeg blir ikke solbrent». Undersøkelsen viser også at både menn og kvinner tror menn er sløvest med solkrembruken.

Samtidig som norske menn glemmer solkrem, viser tall fra Kreftforeningen at nordmenn er på verdenstoppen i hudkreft. Nye tall fra Kreftregisteret viser en dramatisk økning i hudkreft, og i 2022 ble det oppdaget 500 flere tilfeller av hudkreft enn i 2021, en økning på hele 20 % på bare ett år.

Selv om disse tallene viser en skummel trend, så er denne formen for kreft noe vi kan minske risikoen for. Dersom flere følger solrådene, som er utarbeidet sammen med hudleger og forskere, mener Kreftforeningen at vi vil kunne se endring på hudkreftstatistikken om noen år. Solkrem er en viktig del av disse rådene, men det er også svært viktig å beskytte seg mot solen ved bruk av klær, hatt og caps, og ikke minst redusere tiden man tilbringer i sterk sol.

Solvettregler som er enkle å huske

 • Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokken 12 og 15.
 • Beskytt deg med klær, noe på hodet og solbriller.
 • Bruk solkrem med minst faktor 30 på ubeskyttet hud, og gjenta påsmøringen ca. hver annen time eller hvis du har badet, svettet eller tørket deg.
 • Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.

Solkrem til ansiktet som ikke klisser

Når man skal velge solkrem er det viktig å finne en som er riktig for din hud. Ingen liker vel en ansiktssolkrem som føles klissete på huden? Hvis du finner en solkrem du liker er det også antageligvis mye større sjanse for at du er flinkere til å bruke den. Dersom du har skjegg burde du se etter en solkrem med lett konsistens som trekker raskt inn i huden. Skjegg eller ei, velg alltid en solkrem som har minst solfaktor 30 og bruk rikelig med solkrem. Husk at for å smøre ansikt, hode og nakke trenger du tilsvarende 1 teskje med solkrem.

Solkrem til kroppen som ikke klisser

Et godt tips til deg med en hårete mannekropp er å bruke sollotion eller solspray. En lotion er enklere å smøre ut enn en krem og trekker fort inn i huden. En spray er praktisk og lett å påføre. Husk at for å smøre hele kroppen skikkelig, trenger du faktisk en håndfull med solkrem.

Solkrem på farten

Som nevnt er det mange menn som sier at de har lett for å glemme å smøre seg med solkrem. Da kan det være supert å ha en solstift liggende i lomma, som enkelt kan påføres på for eksempel ører og nese eller andre utsatte områder når du er ute på farten. En liten solkremspray i sekken gjør det lett å påføre solkrem når du plutselig kommer på at du har glemt å smøre deg.

Smør deg, mann!

Kilder: Kreftforeningen

Oppdatert: juni 2023