Gå til innholdGå til kassen

Det er bra for både små og store å være mye ute og i aktivitet. Mange liker å være ute i solen, men da er det viktig å ikke glemme solbeskyttelse. Solkrem er viktig for å beskytte huden mot solskader, som i verste fall kan føre til alvorlig sykdom.

Når trenger jeg å bruke solbeskyttelse?

Når sola begynner å stå høyere på himmelen her i nord, er solkremen igjen viktig. Solstråler på huden er godt for helsa, men alt med måte. Utsetter vi huden for mye sterk sol uten solbeskyttelse, kan vi bli solbrent og på sikt få skader i huden.

Både snø og sjø reflekterer solstrålene og øker dermed effekten av UV-strålene. Dette gjør at du må være ekstra påpasselig med å beskytte deg mot sola om du er i skibakken eller på stranda, også om det er litt overskyet.

For å være på den sikre siden, kan du se på UV-varslingen der du oppholder deg. Et UV-varsel sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola forventes å bli, og angis som en UV-indeks. Denne varierer fra sted til sted, og fra dag til dag. Om UV-indeksen er på 3 eller høyere, bør man smøre seg med solkrem om man skal være ute, ifølge anbefalinger fra Kreftforeningen.

Hvilken solbeskyttelse skal jeg velge?

Det finnes mange ulike formuleringer på markedet, som krem, lotion, mousse eller spray. Det viktigste er at du finner en som passer til din hud, og at den gir god beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler.

Se hele vårt solkremsortiment.

En del, og da særlig menn, foretrekker å smøre seg med lette produkter. De fleste menn har mer hår på kroppen enn kvinner, og da er det viktig å velge et produkt som er tilpasset området det skal brukes. Solkrem i sprayform er et lett produkt som er enkelt å påføre og som trekker raskt inn i huden. Disse er derfor velegnet som solbeskyttelse til menn med hår på kroppen. Hodeskallen til mannen er ofte et ekstra utsatt område. Mange menn har fjernet håret på hodet, mens andre har tynn hårvekst som gjør at sjansen for å bli solbrent er til stede. Hodet bør, som resten av kroppen, smøres med solkrem. Det kan vært lurt å bruke en kaps i tillegg.

Etter en dag i sola trenger huden å få tilført fuktighet. Da er det godt med en kjølende og fuktighetsgivende after sun som beroliger huden.

Hvordan virker solkremen?

Når vi er i sola, er vi utsatt for to typer UV-stråling som i for store mengder kan være skadelig for huden vår; UVA og UVB. Solkrem inneholder blant annet solfiltre, dette beskytter mot for stor mengde UV-stråling på huden. Det finnes i hovedsak to typer filter, kjemisk filter og fysisk filter (partikkelfilter).

  • Kjemisk filter: Solkremer med kjemisk filter omdanner UV-strålene til uskadelige bølgelengder. De har god konsistens, er lette å påføre og trekker godt inn i huden.
  • Fysisk filter: Solkremer med kun partikkelfilter inneholder partikler som blant annet reflekterer bort solstrålene. De trekker ikke ned i huden, men vil legge seg utenpå huden som et tynt lag. Solkremen kan oppleves som litt seig å påføre, men kan være egnet for de aller minste barna og de med spesielt sensitiv hud.
  • Kombinasjonsfilter: Solkremer med kombinasjonsfilter inneholder en blanding av kjemisk filter og partikkelfilter. Fordelen med disse, er at de inneholder en mindre mengde kjemisk filter, samtidig som de er lettere å smøre ut enn kremer med kun partikkelfilter. Kombinasjonsfilter brukes ofte i solkrem til barn.

Noen solkremer inneholder kun den ene eller den andre typen, men de fleste inneholder en blanding av disse to, altså kombinasjonsfilter. Alle typer gir like god beskyttelse. Det viktigste er at du finner en solkrem du liker å bruke, og at solkremen gir høy beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, så du er beskyttet mot skader i huden som:

Hvilken solfaktor skal jeg bruke?

Hvor mye sol man tåler er veldig individuelt, og avhenger blant annet av hudtype. En lys hudtype, ofte blond eller rødhåret, blir lettere brent enn en med mørk hud. Behovet for solbeskyttelse avhenger også av om man er i Norge eller på ferie i sørligere strøk. Jo høyere solen står på himmelen, jo sterkere er UV-strålingen.

I tråd med anbefalingene fra Kreftforeningen anbefaler vi en solkrem med faktor 30 eller høyere.

Like viktig som høy faktor, er det å bruke nok solkrem. Til en hel kropp trengs en god håndfull. Har du spesielt sensitiv eller solømfintlig hud, kan det være aktuelt å bruke faktor 50. Solfaktoren på solkremen angir UVB-beskyttelsen, men det er viktig at solkremen også beskytter godt mot UVA-strålene. Når solkremtuben har en ring med UVA-symbol inni, er det en garanti for at den gir god UVA-beskyttelse som er i tråd med EUs retningslinjer.

Kan jeg bruke samme solkrem til ansikt og kropp?

Mange kremer er beregnet til både ansikt og kropp, men noen foretrekker likevel en egen solkrem til ansiktet. Siden ansiktet både er mer sensitivt og utsatt for mer sol enn resten av kroppen, anbefales ofte en solkrem tilpasset hudtypen, og med en høyere solfaktor for bruk i ansiktet.

Se hele vårt sortiment av solkrem til ansiktet.

Ikke glem solstift med høy solfaktor for ekstra beskyttelse av utsatte områder som lepper, nese, kinn og ører for en rask påføring gjennom dagen. De er også velegnet til beskyttelse av ferske arr. Det finnes også egne leppeprodukter med solfaktor.

Les mer om solbeskyttelse til ansikt.

Kan barn og voksne bruke samme solkrem?

Barnehuden er finere og mer sensitiv enn voksnes hud, og trenger derfor solkrem som er tilpasset den. Solbeskyttelse til barn inneholder enten kun et fysisk filter (partikkelfilter), eller en kombinasjon av et fysisk og et mildt kjemisk filter for å redusere risiko for allergiske reaksjoner. Solfaktoren bør være på minst 30, og for de aller minste kan det være lurt å velge faktor 50. I tillegg er solkremer til barn ofte laget slik at de bedre tåler lek i vann og sand.

Les mer om solbeskyttelse til barn.

Gode råd for å kunne nyte deilige dager i sola

  • Bruk solkrem med høy nok faktor. Kreftforeningen anbefaler faktor 30 eller høyere.
  • Ikke vær gjerrig med solkremen. Skal den gi den beskyttelsen som er lovet, må du sørge for at du bruker nok. Til en hel kropp anbefaler Kreftforeningen at du bruker en god håndfull solkrem. Til kun ansiktet anbefales det en mengde som tilsvarer cirka en teskje (5 ml).
  • Smør deg 15-30 minutter før du går ut. Gjenta påsmøringen hver 2. time, og hvis du har badet eller svettet bort kremen.
  • Begrens tiden du er i solen. Ta pauser, spesielt mellom klokken 12 og 15.
  • Beskytt deg med klær, noe på hodet og solbriller.

Kilder: Kreftforeningen, Norsk Helseinformatikk, leverandørinformasjon

Oppdatert: juni 2023