Gå til innholdGå til kassen

Det var lettere før, da hoste, tett nese og verkende kropp betydde at man enten var forkjølet eller var smittet med influensa. Når vi nå har koronaviruset sirkulerende rundt oss kan det være vanskelig å skille på hva som er hva. Symptomene på covid-19, forkjølelse og influensa kan være nokså like og alle er forårsaket av virus, men det er forskjellige virus som står bak de ulike infeksjonene.

Koronavirus smitter gjennom dråpesmitte, ved direkte kontakt og ved indirekte kontakt. Den vanligste smittemåten er at du puster inn dråper med smitte som svever i lufta eller at du får virus på hendene og får det i deg hvis du tar deg i ansiktet. Ved direkte kontakt overfører en syk person viruset til en frisk person for eksempel via håndhilsing. Ved indirekte kontakt har en syk person virus på hendene og tar for eksempel på et dørhåndtak som en ny frisk person så tar på.

Hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer som feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmenntilstand bør du uansett holde deg hjemme for å unngå å smitte andre.

COVID-19

Covid-19 er en akutt luftveissykdom forårsaket av koronaviruset SARS-CoV-2. De vanligste symptomene er feber, tretthet, tørrhoste og tung pust. Andre symptomer kan være sår hals, hodepine, tap av smaks- eller luktesans, verk og smerter i kroppen. Nysing forekommer sjeldent. Noen blir også kvalm og uvel, og det er rapportert tilfeller med løs mage og magesmerter.

I gjennomsnitt tar det 5–6 dager fra en person blir smittet av viruset, til vedkommende utvikler symptomer. Det kan imidlertid ta opptil 14 dager. Mer enn 80 prosent av alle med covid-19 får et mildt forløp med hoste, eventuelt sårhet i halsen og kanskje lett feber. I slike tilfeller er det vanskelig å skille sykdommen fra en lett forkjølelse eller influensa.

Smitteoverføringen skjer når man holder på å bli syk og helt i starten av sykdomsforløpet. Det er gode holdepunkter for at smittsomheten er relativ høy en til to dager før man får symptomer.

Forkjølelse

Forkjølelse er en akutt luftveisinfeksjon, oftest forårsaket av såkalte rhinovirus. Forkjølelser gir de typiske symptomene sår hals, snørr og tett nese, og mange nyser. Små barn kan ofte få kortvarig feber, men hos voksne er feber uvanlig, og det er ikke vanlig at man blir tungpustet.

Ved en forkjølelse kan man også merke hodepine, slapphet og nedsatt lukte- og smakssans – på grunn av tett nese. Muskelverk er svært sjeldent tilfelle.

Influensa

Influensa er en akutt luftveissykdom forårsaket av ulike influensa-virus. De første symptomene er oftest irritasjon eller sårhet i halsen, litt hoste, men etter kort tid feber og muskelverk i hele kroppen, og man blir generelt medtatt. Hodepine og slapphet er vanlig, men du blir sjelden tungpustet.

Influensa er som covid-19 farligst for de eldre med underliggende sykdom. Begge virusene kan forårsake lungebetennelse, eller på grunn av svekket motstandskraft kompliseres av en lungebetennelse forårsaket av bakterier ("ettersykdom").

Har du hatt influensa en gang så vil du garantert vite det for ettertiden fordi du går ned for telling. Influensa er verre enn forkjølelse. Symptomer som feber, kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og tørrhoste er mer intense. Ved influensa starter symptomene gjerne brått. Ved forkjølelse kommer symptomene gradvis.

Generelle råd til befolkningen

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge, Folkehelseinstituttet

Oppdatert: september 2023