Hva er eksfoliering?
Eksfoliering går ut på å fjerne det øverste laget av døde hudceller og overflødig talg fra hudoverflaten. Over tid kan døde hudceller samle seg opp og tette porene, samt få huden til å se matt og gusten ut.
Det finnes to ulike metoder innenfor eksfoliering; fysisk og kjemisk. Innenfor disse metodene finnes det en rekke ulike eksfolianter. De mest kjente er skrubb og peeling, men det finnes også en rekke serum og tonere som har eksfolierende egenskaper.
Selv om eksfoliering bidrar til å forbedre hudens utseende, så passer det ikke for alle. Ved feil bruk kan eksfoliering gjøre mer skade enn nytte, og i enkelte tilfeller kan man skade huden, forårsake rødhet eller akneutbrudd.
Fordeler med eksfoliering
Eksfoliering har mange fordeler og kan bidra til å:
- Fjerne smuss, olje og urenheter fra porene
- Forbedre hudteksturen og hudtonen
- Gi huden en mer naturlig glød og jevnere utseende
- Redusere synligheten av fine linjer og rynker
- Fremme hudens naturlige cellefornyelse
Typer eksfoliering
Det finnes to typer eksfoliering; fysisk (også kalt mekanisk) og kjemisk. Innenfor disse finnes det en mengde ulike produkter, for alle hudtyper og som har forskjellige egenskaper.
Fysisk eksfoliering
Fysisk eksfoliering utføres ved bruk av skrubb- eller peelingprodukter som inneholder små, slipende partikler. Partiklene «skraper» fysisk bort de døde hudcellene fra hudoverflaten. Produktene kan enten påføres direkte, eller ved hjelp av børste, svamp eller hanske.
Kjemisk eksfoliering
Ved kjemisk eksfoliering benyttes produkter som inneholder syrer eller enzymer. Disse løser opp bindingene mellom døde hudceller og fører til at de faller av naturlig. AHA, BHA og PHA-syrer er eksempler på slike syrer og finnes blant annet i kjemisk peeling.
- AHA-syrer: virker ved å svekke bindingene mellom hudoverflaten og døde hudceller, slik at de døde hudcellene faller av naturlig. Eksempler på AHA-syrer inkluderer glykolsyre, melkesyre, vinsyre og sitronsyre.
- BHA-syrer: har de samme egenskapene som AHA, men virker dypere ned i porene. Derfor egner BHA-syrer seg spesielt til fet, uren og akneutsatt hud. Eksempler på BHA-syrer er inkluderer betahydroksyl og salisylsyre.
- PHA-syrer: er mer skånsomme og ofte det beste alternativet for personer med inflammatoriske hudtilstander som eksem eller psoriasis. PHA-syrer bidrar til en mild eksfoliering av huden, samt balanserer fuktighetsnivåene i huden ved å trekke til seg vann.
Hvordan eksfoliere riktig?
Eksfoliering bør inngå som en del av allerede etablerte hudpleierutiner, men vær forsiktig slik at huden ikke skades eller irriteres. Det gjelder spesielt ved sensitiv hud, dersom man er solbrent, har sår eller annen hudirritasjon – da bør det unngås fullstendig.
For å forhindre hudskader ved eksfoliering, anbefaler vi følgende:
- Gå igjennom hudpleieproduktene du allerede bruker: noen medisiner og reseptfrie produkter kan gjøre huden mer sensitiv. Eksempler på dette er reseptbelagte retinoidkremer eller produkter som inneholder retinol. Dersom du benytter dette, skal du ikke bruke noen form for eksfoliering samtidig, da dette kan føre til hudirritasjoner.
- Velg eksfolieringsmetode for din hudtype: Ulike hudtyper kan krever ulike eksfolieringsmetoder. Generelt anbefales kjemisk eksfoliering for de med tørr og sensitiv hud, mens fysisk egner seg bedre for fetere hudtyper.
- Vær skånsom mot huden din: Ved bruk av skrubb eller kjemisk eksfoliering, påfør produktet forsiktig med små, sirkulære bevegelser. Fortsett ca. 30 sekunder og skyll deretter av med lunkent vann. Benyttes børste eller svamp, bruk korte og lette strøk. Eksfolier aldri hvis du har åpne kutt eller sår, eller hvis huden er solbrent.
- Avslutt med fuktighetskrem: Eksfoliering kan tørke ut huden. Påfør alltid fuktighetskrem umiddelbart etter eksfoliering for å holde huden sunn og hydrert.
Er eksfoliering egnet for alle hudtyper?
Eksfoliering av huden er mulig for alle hudtyper, men har man hudtilstander som for eksempel rosacea, bør man være ekstra forsiktig. Første steg for å finne riktig produkt og metode, er å identifisere hvilken hudtype man har. Her er noen tips for eksfoliering av ulike hudtyper:
- Sensitiv hud: unngå fysiske eksfolieringsmetoder da de kan irritere huden og gi rødhet. Bruk en mild kjemisk eksfoliering og påfør med en myk klut. For de med akne kan salisylsyre-peeling hos hudlege vurderes.
- Normal hud: kan bruke hvilken som helst eksfolieringsmetode. Både fysisk og kjemisk eksfoliering er trygt. Man må kanskje eksperimentere for å finne ut hva som fungerer best.
- Tørr hud: eksfoliering er viktig for tørr hud, men unngå fysisk eksfoliering da det kan tørke ut huden og føre til små rifter. Produkter med AHA-syrer er effektivt for de med tørr hud, men husk solkrem etter behandling da huden blir mer solsensitiv.
- Fet hud: fet hud har godt av kjemisk eksfoliering, men kan også ha nytte av fysisk eksfoliering. Benytt gjerne en mild skrubb og påfør den forsiktig i sirkulære bevegelser for best resultat.
- Kombinert hud: kombinasjonshud kan trenge en blanding av mekanisk og kjemisk eksfoliering. Ikke bruk begge metoder samme dag da det kan føre til irritert hud.
Hvor ofte kan man eksfoliere huden?
Anbefalinger om hvor ofte man kan eksfoliere huden avhenger oftest av hudtype og produkt som anvendes. Vær alltid nøye med å lese produktanvisningene, og ved spørsmål, snakk med en hudlege. En tommelfinger-regel for de aller fleste vil være 1-2 ganger per uke, avhengig av hvor sterkt produktet som brukes er. Men dersom du har fet hud eller uren hud kan du for eksempel bruke en mildt eksfolierende rens 1 gang om dagen for å forhindre nye urenheter.
Er det mulig å overeksfoliere huden?
Ja, det er mulig å overeksfoliere. Det fører normalt til rød, irritert og sensitiv hud. Hva som er riktig metode og hyppighet er individuelt, og kommer an på hudtype og hudens motstandsdyktighet. Her må man prøve seg frem og finne ut hva som fungerer best for en selv, gjerne i samarbeid med en hudlege.
Kilder: American Academy of Dermatology Association, Healthline, Healthline, GQ
Oppdatert: august 2024