Gå til innholdGå til kassen

Det er varmere ute, og du har lyst til å ta på sandalene, men sprukne hæler og tørr og hard hud gjør at du kvier deg for å kaste sokkene. Det er heldigvis ingen grunn til å fortvile, veien til vår- og sommerklare føtter er nemlig kort hvis du følger våre enkle råd. En god fotpleierutine trenger ikke å ta lang tid, og kan sikre deg sunne og friske føtter.

Fotbad

Vi anbefaler et fotbad, for rene og myke føtter.

Ccs Intensivt Mykgjørende Fotbadesalt er et fotbadesalt uten parfyme, som inneholder 100 % karbamid. Karbamid binder fuktighet og mykner opp hard hud og sprukne hæler. Scholl Revitaliserende Fotbad inneholder 5 % karbamid, og mynte- og appelsinolje som gir en frisk duft. I tillegg inneholder fotbadesaltet farnesol, som motvirker dårlig lukt og sørger for en langvarig friskhet. Gehwol Fusskraft Herbal Bath er et forfriskende fotbad som mykner opp hard hud og fjerner vond lukt, og som kan virke lindrende på hovne føtter. Fotbadet inneholder eteriske oljer som gir føttene en frisk duft av urter og en langvarig følelse av friskhet.

Fotbad som nevnt over må ikke brukes hvis du har åpne sår eller irritert hud.

Tilsett fotbadesaltet/fotbadet i varmt/lunkent vann og la føttene hvile i vannet i 10-15 minutter. Du kan ta fotbad etter behov, men vi anbefaler å ta det regelmessig for best resultat, gjerne 1-2 ganger i uken. Det er viktig å tørke føttene godt etterpå, spesielt mellom tærne, for å forebygge fotsopp.

Fotfil

Vi anbefaler å bruke en fotfil for å fjerne hard og tørr hud.

Scholl Expertcare Diamond Dobbel Fotfil fjerner effektivt hard hud på føttene. Fotfilen har en grov side, som brukes først for å fjerne den harde huden, og en fin side, som brukes til slutt for å få en ekstra myk hud. Denne filen brukes på rene og tørre føtter. Scholl Velvet Elektronisk Fotfil er en elektrisk fotfil som fjerner hard hud og umiddelbart gir deg silkemyke føtter. Fotfilen har to hastigheter og brukes på tørr hud. Rullehodet må byttes ut etter ca. 12 behandlinger, og det finnes rullehoder med ulik grovhet, slik at du kan benytte den som passer deg best.

Fotfil må ikke brukes på sprukket eller irritert hud.

Fotfil kan brukes etter behov, men for et varig resultat anbefaler vi å file føttene jevnlig, for eksempel 1 gang i uken. Ikke fil føttene for mye, og når du filer, er det viktig at du ikke filer for hardt.

Fotkrem

Vi anbefaler å bruke en fotkrem, for myke og friske føtter.

Det finnes mange ulike fotkremer tilpasset forskjellige tilstander, så her er det viktig å velge en som dekker dine behov. Cosmica Foot Cream Rich m/parfyme med naturlig olje av raps og sheasmør, er en mykgjørende og pleiende fotkrem som fukter føttene i 24 timer. Kremen trekker raskt inn i huden og er mildt parfymert, og er perfekt for deg som trenger å gjenfukte huden. Decubal Foot Cream Daily inneholder 2 % karbamid og andre pleiende og fuktende ingredienser som naturlige oljer fra mandel og avokado og sheasmør. Kremen er uten parfyme og har en beskyttende effekt mot uønsket lukt, og er fin for deg med sensitiv og ekstra tørr hud. Hvis du er plaget med tørre og sprukne hæler eller ønsker å forebygge dette, anbefaler vi Scholl Professional Krem Sprukne Hæler som både fukter og pleier hælene. Kremen inneholder 25 % karbamid og er uten parfyme, og hjelper huden med å reparere seg raskere. CeraVe Renewing Foot Cream inneholder ceramider, hyaluronsyre og salisylsyre og passer for deg med ru, sprukken og tørr hud. Kremen er uten parfyme og styrker hudbarrieren og hjelper huden med å holde på fuktigheten. Salisylsyre virker eksfolierende og fjerner døde hudceller, hvilket gir deg en jevnere hudtekstur og myke føtter.

Fotkrem kan brukes når du trenger det; vi anbefaler å smøre føttene godt inn minst en gang daglig for å bevare myke føtter. Et tips er å smøre føttene godt inn før du legger deg, og så ta på et par sokker, slik at kremen ikke «sklir av».

Pleiende sokker

Vi anbefaler pleiende sokker, for en effektiv og enkel fotpleie.

Hvis du ønsker en enkel og effektiv start på fotpleien anbefaler vi Footner Exfoliating socks som fjerner hard og tørr hud. Plastsokkene skal være på i 60 minutter, og etter noen dager vil død hud løsne, slik at du får myke og fine føtter. Huden løsner gradvis, og hvor lang tid denne prosessen tar, varierer fra person til person. Vi anbefaler å beregne et par uker før eksfolieringen er over, og prosessen er ikke alltid så delikat, så husk å bruke sokkene i god tid før en spesiell anledning. Et tips er å bruke sokkene noen uker før du starter med åpne sko/sandaler, og så vedlikeholde føttene med øvrig fotpleie.

For intensiv fukt kan fuktighetsgivende fotmasker som Scholl Expert Care Moisturising PediMask og Scholl Expert Care Moisturising PediMask Aloe Vera være redningen. Disse fotmaskene gir deg myke og glatte føtter på kun 20 minutter, og kan være fine å bruke med jevne mellomrom for ekstra intensiv pleie i perioder føttene trenger ekstra omsorg.

Neglestell

Det er viktig å ikke glemme at neglene også trenger pleie.

Når du klipper neglene, er det viktig at du ikke klipper for langt ned til sidene, men at du klipper uten å skråne kantene for å unngå inngrodde negler. Klipp neglen i en svak bue eller tvers over. En inngrodd negl kan gi smerter, hevelse og betennelse der neglen skjærer seg inn i huden. For å forhindre infeksjon og forverring er det viktig med god fothygiene og å bruke romslig fottøy. For å rense området kan du daglig ta fotbad med kroppstemperert vann, eventuelt tilsatt Barnengen Flytende såpe, som er medisinsk grønnsåpe. Hvis egenbehandling ikke hjelper, kan det være nødvendig å kontakte lege.

Neglesopp, soppinfeksjon under neglene, gir gule, misfargede negler og kan over tid ødelegge hele neglen. Neglesoppen sprer seg gjerne til flere negler. Slik soppinfeksjon kan forveksles med andre neglelidelser, så det anbefales i de fleste tilfeller å ta en prøve fra neglen for å bekrefte soppinfeksjon. Dynamic Code Neglesopp er et prøvetakingskit for hjemmetesting av neglesopp. Denne selvtesten gjør det enkelt å teste seg for neglesopp. Etter at du har utført hjemmetesten, sendes prøven til analyse, og du får svar innen et par virkedager (etter at laboratoriet har mottatt prøven, virkedager mandag-fredag). Prøvesvaret henter du selv på nett ved hjelp av en analysekode som følger med testen. Du får alltid medisinsk rådgivning sammen med prøvesvaret ditt, og hvis det skulle vise seg at du har neglesopp, kan du få hjelp med henvisning, e-resept og råd online fra helsetjenester.

Medikamentell behandling av neglesopp kan være vanskelig, da behandlingen må være langvarig for å ha effekt og det er høy risiko for tilbakefall etter avsluttet behandling. Det finnes både tabletter (kun på resept fra lege) og lakk for lokalbehandling av neglen (finnes også reseptfritt). Loceryl Medisinsk neglelakk 5% er en reseptfri, medisinsk neglelakk som kan brukes mot neglesopp av voksne over 18 år, hvis man har fått diagnosen stilt av lege. Basert på erfaring er det få personer som blir kvitt neglesopp uten behandling.

Et strøk med farget neglelakk kan være prikken over i-en hvis du liker neglelakk, men ikke glem å fjerne den når den begynner å flasse av.

Vond lukt

Hovedårsaken til at føttene eller skoene dine lukter vondt, er at du svetter og bruker de samme skoene hver dag.

Det er viktig med rene og tørre føtter for å unngå lukt. Skift sokker minst en gang om dagen, og ikke bruk samme sko to dager på rad. Scholl Fresh Step Deo Skospray kan sprayes i alle typer sko, og nøytraliserer vondt lukt og holder føttene tørre. Sprayen dufter mildt og forfriskende og gir deg friske og luktfrie sko i 24 timer. Scholl Fresh Step Antiperspirant er en svettehemmende fotspray som umiddelbart nøytraliserer vond lukt og holder føttene tørre. Fotsprayen beskytter mot vondt lukt fra føttene i 24 timer og har en lett og frisk duft.

Fotsopp kan også gi vondt lukt. Les mer om fotsopp og behandling her.

Andre plager: liktorn og fotvorter

En liktorn er en forhorning av huden med en brodd ned i underhuden. Liktorner oppstår fordi huden beskytter seg mot friksjon og gnissing, og kan være smertefulle. Det kan være flere årsaker til at liktorner oppstår, som at man går med for trange sko, eller at man går på en slik måte at man legger mer trykk på ett område av foten. For å unngå liktorner er det viktig med god fotpleie, men hvis skaden allerede har skjedd, finnes det hjelp.

Scholl Pharma 2i1 Liktorn Express kan brukes for å fjerne den fortykkede og døde huden. Det finnes også andre smertelindrende produkter som virker ved å redusere trykket på liktornen, som Norgesplaster Liktornplaster. Compeed Mykgjørende liktornplaster virker ikke bare smertelindrende og trykkavlastende, men tilfører også ekstra fuktighet, slik at liktornen mykes opp og kan fjernes raskere. Hvis egenbehandling ikke hjelper og liktornen er plagsom eller smertefull, kan det være nødvendig å kontakte lege.

Fotvorter er små utvekster på føttene, som ofte blir borte av seg selv med tiden. Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden, og smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. Vorter er veldig smittsomt, og du er spesielt utsatt for å smittes med fotvorter hvis du går barfot i for eksempel en svømmehall eller garderobe. Les mer om fotvorter og behandling her.

Kilder: Leverandørinformasjon, Norsk Helseinformatikk

Oppdatert: april 2023