Gå til innholdGå til kassen

Vorter er små utvekster i huden, oftest på hender, fingre og føtter. Vorter kan være plagsomme, vonde og skjemmende, men er helt ufarlige. De fleste forsvinner av seg selv, men det kan ta lang tid. Derfor kan det være aktuelt med behandling.

Vortene skyldes en virusinfeksjon i huden. De er typisk fire til fem millimeter store og har en småknudrete overflate. Ti til femten prosent av alle skolebarn har vorter. Vorter er mer vanlig hos barn enn hos voksne fordi mange blir immune mot viruset med årene. Vorter er vanligst i 12–15 års alderen.

Hvordan blir jeg kvitt vortene?

Vorter vil ofte forsvinne av seg selv, men det kan ta tid. Det finnes ulike behandlingsalternativer hvis man ønsker å forsøke å fjerne vortene. Valget står hovedsakelig mellom linimenter som løser opp vorten, og sprayer som fryser ned vorten. VorteFri tilbyr enkle, raske og effektive hjemmebehandlinger av vorter. Wortie produserer enkle og trygge vortebehandlinger for hele familien. Vortemiddel NAF er et reseptfritt legemiddel som inneholder salisylsyre som virker oppløsende på hudens ytterste lag, og melkesyre som virker etsende. Norgesplaster Kryo Vortefjerner kan brukes til fjerning av vorter ved frysing. Scholl har både en Freeze Vortefjerner og Vortepenn.

Hva kjennetegner vorter?

Vortene er vanligvis hudfargede. Vorter på hendene finnes ofte rundt neglene og på fingrene og ligner nesten på ørsmå blomkål. Barn får ofte vorter gjennom hverdagslig kontakt med andre barn, og disse er derfor vanskelig å forebygge. Ofte kan barn ikke la være å pirke og bite i vortene, og dermed blør og smitter de lettere.

Fotvorter sitter som oftest der fotsålen er utsatt for trykk. De er ofte ømme når man trykker, står eller går på dem. Vorter på føttene viser seg som flate, nedtrykte hudområder med en hard kant rundt et litt mykere sentrum. Man kan se små svarte punkter i vorten som kommer av blødninger i vorten som følge av trykket når man går og står.

Hvordan skiller man mellom fotvorte og liktorn?

Mange tar feil av fotvorter og liktorn fordi de er så like og kan forekommer på samme område av foten. Vorter er oftest smertefrie og har en tørr, skorpeaktig overflate med små svarte prikker dypt inne i vorten. Vorter utvikler seg gjerne i grupper og er smittsomme. En liktorn har en tykk, trælet overflate og ingen svarte prikker. Den får ofte et glassaktig, gulfarget utseende og oppleves ofte svært smertefullt. Det kan oppleves som et nålestikk hver gang du tråkker på foten. Liktorn kan forekomme etter fjerning av fotvorter, da det vil danne seg hard hud etter fjerningen. Liktorn er ikke smittsomt. Om du er usikker på om du har en fotvorte eller liktorn kan du kontakte apoteket eller legen.

Hvordan smitter vorter?

Vorter smitter ved direkte kontakt eller indirekte via gjenstander. Det er vanlig at man smitter seg selv, slik at man overfører vorteviruset fra et sted til et annet. Vorter kan også spres til andre gjennom deling av håndkle, barbersaker, negleklipper etc. Fotvorter kan du få ved å gå barbeint på offentlige steder hvor andre mennesker også går barbeint, som for eksempel i svømmehallen eller i garderoben på treningssenteret. Inkubasjonstiden er lang, det kan gå opptil 4 måneder fra du blir smittet til du får symptomer. Vortene er smittsomme så lenge symptomene vedvarer.

Hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet eller spre smitte?

Vær ekstra forsiktig hvis en vorte er skadet eller blør. Da er smittefaren ekstra stor. Bruk badesko i offentlige bad, gymsaler og garderober. Bruker man plaster over vortene, beskytter dette mot smitte.

Når bør jeg kontakte legen?

  • dersom vorten ikke forsvinner etter egenbehandling.
  • dersom man er usikker på om det man har er en vorte, eller et annet hudproblem.
  • dersom du har diabetes eller har problemer med sirkulasjonen i beina. Personer med diabetes bør generelt ikke behandle fotvorter selv, da det kan oppstå sår som er vanskelig å få til å gro.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Lommelegen, Helsebiblioteket, Helsenorge, leverandørinformasjon

Oppdatert: august 2023