Gå til innholdGå til kassen

Liktorn under foten eller mellom tærne er ingen uvanlig plage, men det betyr ikke at det ikke er smertefullt. Liktorn kan skyldes friksjon fra sokker og sko, eller medfødte forhold i kroppen. Heldigvis er en liktorn relativt enkel å bli kvitt!

Hva er liktorn?

En liktorn, eller en ilke, er en forhorning av huden med en brodd ned i underhuden. Hard hud, eller hornhud, oppstår når et hudområde opplever et stadig trykk eller press. En liktorn under foten eller mellom tærne er et resultat av at huden forsøker å beskytte seg mot friksjon og gnissing, og kan være smertefullt.

Nærbilde av kvinne med liktorn under foten

Foto: iStock.com/Sorapop

Hvorfor får man liktorn?

Det kan være flere årsaker til at liktorner oppstår. De vanligste grunnene er at man går med for trange eller for store sko, bruker sokker som skaper mye friksjon eller har sømmer som irriterer, eller at man går på en slik måte at man legger mer trykk på ett område av foten. For å forebygge liktorner er det viktig med god fotpleie, samt sokker og sko som passer til dine føtter og ditt aktivitetsnivå. Om liktornen allerede har oppstått, finnes det heldigvis effektiv behandling for å bli kvitt den.

Hvordan bli kvitt liktorn?

Scholl Pharma 2i1 Liktorn Express kan brukes for å fjerne den fortykkede og døde huden. Det finnes også andre smertelindrende produkter som virker ved å redusere trykket på liktornen, som Norgesplaster Liktornplaster. Compeed Mykgjørende liktornplaster virker ikke bare smertelindrende og trykkavlastende, men tilfører også ekstra fuktighet, slik at liktornen mykes opp og kan fjernes raskere. Plasteret kan også brukes forebyggende.

Gehwol Sponge for Hard Skin er en tosidig svamp som fjerner hard hud, hornhud, liktorn og træler. Den grove siden brukes på problemområder under føttene, mens den finkornede siden kan brukes for eksempel på hender, ankler og knær.

Ved liktorn mellom tærne vil Mabs tåbeskyttelse virke både forebyggende og smertelindrende. Gehwol Corn Protection Plasters er myke liktornplastre som beskytter mot trykksmerter. En tåseparator eller tåhette vil også virke avlastende mot trykk og ytterligere friksjon.

Liktorn eller fotvorte?

Mange tar feil av fotvorter og liktorn fordi de kan se like ut, og kan forekomme på samme område av foten. Vorter er som oftest smertefrie og har en tørr, skorpeaktig overflate med små svarte prikker dypt inne i vorten. Vorter utvikler seg gjerne i grupper og er smittsomme. En liktorn har en tykk, trælet overflate og ingen svarte prikker. Den får ofte et glassaktig, gulfarget utseende og oppleves mange ganger som smertefull. Det kan føles som et nålestikk hver gang du tråkker på foten. Liktorn kan forekomme etter fjerning av fotvorter, da det kan danne seg hard hud etter fjerningen. Liktorn er ikke smittsomt. Om du er usikker på om du har en fotvorte eller liktorn kan du kontakte apotek eller lege.

Hvis egenbehandling ikke hjelper og liktornen er plagsom eller smertefull, kan det være nødvendig å kontakte lege. Ved liktorn eller mistanke om liktorn hos barn, bør lege kontaktes før behandling igangsettes.

Oppdatert: august 2023

Kilde: nhi, leverandørinformasjon