Gå til innholdGå til kassen

Vannkopper (varicella) er en smittsom barnesykdom med feber og utslett med kløe, forårsaket av Varicella-zoster virus.

De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen. For ellers friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv.

OBS! Ikke bruk legemidler som inneholder ibuprofen (som Ibux eller Nurofen) ved vannkopper. Ibuprofen kan i sjeldne tilfeller føre til alvorlige og livstruende bakterielle infeksjoner i hud og bløtvev.

Vannkopper er veldig smittsomt

Viruset smitter ved dråpesmitte, det vil si at virus finnes i spytt, og ved hosting eller nysing spres virus rundt sammen med de ørsmå spyttdråpene. Viruset kan også smitte ved kontakt med væske fra blemmene.

Fra du er smittet til du blir syk går det vanligvis 14-16 dager, men det kan ta opptil 21 dager før sykdommen bryter ut. Vannkopper er smittsomt fra et par dager før utslettet dukker opp, og så lenge det dukker opp nye flekker. Smittefaren opphører når alle utslettene har dannet skorpe. Vanligvis varer smitteperioden 5-7 dager. Smittefaren er størst tidlig under sykdommen. De fleste som ikke har hatt vannkopper eller som ikke er vaksinert, blir smittet ved nærkontakt med en som er syk.

Totalt 8 av 10 barn er smittet med vannkopper innen de er 8 år.

Symptomer på vannkopper

Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. I tillegg er det vanlig med nedsatt allmenntilstand og feber. Som oftest starter sykdommen med lett feber, før utslettet så dukker opp i løpet av det neste døgnet.

Utslettet starter gjerne i hodebunn og ansikt, før det sprer seg nedover kroppen, og til armer og bein. Utslett i munnens slimhinne kan gjøre det smertefullt å spise. Det starter ofte som runde røde flekker, som etter noen timer blir til væskefylte blemmer. Etter et par dager dannes det skorper, som faller av i løpet av 7-14 dager. Utslettet klør ofte.

Antall flekker i huden kan variere stort, noen får nesten ingen, mens andre får flere hundre. Det blir vanligvis ikke arr med mindre blemmene blir betente. Det kan skje hvis du klør og plukker på dem.

Hvordan behandle vannkopper?

OBS! Barn som får vannkopper blir som regel friske av seg selv. Det finnes likevel behandling som kan virke lindrende.

Kløe kan for eksempel lindres ved bruk av Hvit vask Sinkliniment NAF, A-Derma Cytelium Drying Spray eller Poxclin Coolmousse. Hvit vask Sinkliniment NAF har blant annet en kjølende effekt og virker antiseptisk. A-Derma Cytelium Drying Spray er en beroligende spray som beskytter huden. Poxclin Coolmousse er et kjølende skum som lindrer irritasjon og kløe. I noen tilfeller kan kløen være så plagsom at det kan være aktuelt å gi allergimedisin, men dette må forskrives av lege.

Paracetamol (som Paracet, Panodil eller Pinex) er førstevalg hvis det er nødvendig med smertestillende/febernedsettende. Paracetamol doseres etter vekt, og finnes i ulike formuleringer som for eksempel mikstur, smeltetabletter eller stikkpiller.

Varme og svette gjør kløen verre, så det er lurt å ha på lette klær og senke temperaturen i rommet noen grader.

I Norge inngår ikke vannkopper-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Det kan likevel være aktuelt med denne vaksinen for enkelte voksne og barn.

Er vannkopper farlig?

For ellers friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv.

Mulige komplikasjoner er

  • bakterieinfeksjon i utslettet
  • lungebetennelse eller hjernebetennelse
  • helvetesild senere i livet, fordi viruset forblir i kroppen

Voksne som får sykdommen, blir gjerne hardere rammet enn barn. Personer med et svakt immunforsvar kan ha et mer alvorlig forløp ved vannkopper og bør ta kontakt med lege så snart de oppdager at de er smittet. Dette gjelder tenåringer, voksne, eldre, babyer, gravide og pasienter som bruker legemidler som undertrykker immunsystemet.

Noen har vannkopper uten å ha symptomer. Hvis man er usikker på om man har hatt vannkopper er det mulig å teste seg for dette.

Bør jeg holde barnet hjemme fra barnehage/skole?

Det anbefales at barn holdes hjemme fra skole eller barnehage til utslettet er tørt og barnet er feberfritt. Fra første feberutbrudd vil dette ta i gjennomsnitt 5-7 dager.

De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper.

Kilder: Helsenorge, Norsk Helseinformatikk, Folkehelseinstituttet, lommelegen.no, Felleskatalogen

Oppdatert: juli 2023