Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det en dag mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Vannkopper

Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett forårsaket av Varicella-zoster virus.

Vannkopper er den av barnesykdommene som er mest smittsom av alle barnesykdommene og de fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen. For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv.

NB! Ikke gi Ibux eller Nurofen ved vannkopper! Vannkopper kan medføre alvorlig infeksjon i hud og bløtvev, som kan forverres av ibuprofenbehandling.

Hvordan ser vannkopper ut?

Vannkopper starter som utslett med røde flekker/prikker, som regel først i ansiktet og på overkroppen. Det utvikler seg innen noen få timer til blemmer med klart væskefylt innhold, som ofte klør. Blemmene varer ett par dager til det det blir skorpe på dem. Man kan få nye blemmer i inntil ca. 1 uke. Derfor vil et barn med mange vannkopper ha noen nye små blemmer, noen store blemmer, noen med skorpe og noen nesten tilhelte sår. Skorpene faller av etter 7-14 dager. Antall prikker kan variere, fra 10 prikker til 1000 prikker.

Det kan også oppstå blemmer i munnen, som kan være nokså smertefullt når man skal spise, på kjønnsorganer og på øyne.

80% har hatt sykdommen før de fyller 9 år, og ved fylte 20 år har 95 % hatt vannkopper. Jo eldre man er når man får vannkopper, jo verre er forløpet, mer smertefullt, og mer kløende. Vinter og vår er høysesong for vannkopper. En kan ha hatt vannkopper uten synlige tegn i form av utslett og tenker dermed at vannkopper, det har jeg ikke hatt. Ved hjelp av en blodprøve og måling av antistoffer, vil en kunne bekrefte om du har hatt vannkopper eller ei.

Behandling - som vil lindre plagene

  • For å lindre kløen anbefales det å bruke sinkliniment, sink bidrar til at vannkoppene tørker raskere ut, det har også en kjølende effekt og har en viss bakteriehemmende virkning. Eksempler på sinkliniment er Hvit vask og Aderma Cytelium. Cytelium inneholder også oljer for å forebygge at huden rundt vannkoppene tørker ut. Ved bruk av Hvit vask er det viktig å bruke en fuktighetskrem i tillegg for å hindre at huden blir for tørr.
  • Poxclin er et skum som lindrer irritasjon og kløe ved vannkopper. Skummet gir en kjølende lindring. Det inneholder Aloe Vera som kjøler, glyserin for å forebygge at huden tørker ut og Kamille som virker beroligende på huden.
  • Dersom barnet ditt får feber og du skal gi det febernedsettende medisin er det Paracetamol som er førstevalget, og doseres etter barnets vekt. 
  • Er kløen svært uttalt, kan det være aktuelt å få resept fra lege på allergimedisin som Zyrtec og Aerius.
  • Varme og svette gjør kløen verre, så det er viktig å ha lette klær på og temperaturen i rommet kan gjerne senkes noen grader. Hvis barnet klør kan et tips være å blåse kaldluft på barnet ved hjelp av en føner. Sykdommen går over av seg selv og det gis ikke legemidler mot selve viruset til barn. 

Vannkopper er veldig smittsomt

De fleste som ikke har hatt vannkopper eller ikke er vaksinert blir smittet ved nærkontakt med en som er syk. I Norge inngår ikke vannkopper-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet.

Viruset spres ved dråpesmitte, det vil si at virus finnes i spytt, og ved hosting eller nysing spres virus rundt sammen med de ørsmå spyttdråpene som slynges ut, eller ved å ta på åpne sår hos en person med vannkopper.

Vannkopper er mest smittefarlig 1–2 døgn før utbruddet kommer, men du kan bli smittet så lenge det kommer nye utslett. Smittefaren opphører når alle utslettene har dannet skorpe. Vanligvis varer smitteperioden 5 til 7 dager. Smittefaren er størst tidlig under sykdommen.

Fra du er smittet til du blir syk går det vanligvis 14-16 dager, men det kan ta opptil 21 dager før det bryter ut.

Symptomer

Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. I tillegg er det vanlig med nedsatt allmenntilstand og feber. Barnet kan få lett feber ca 1 døgn før utslettet begynner å vise seg, men det er mest vanlig med feber hos voksne. Utslettet synes gjerne i hodebunn og ansikt først før det sprer seg nedover kroppen, armene og beina. Vannkoppene ser først ut som et utslett av små, røde prikker som i løpet av noen timer utvikler seg til små væskefylte blemmer eller blærer som klør. I munnens slimhinne kan en også se utslett. Antall flekker varierer fra person til person. Noen får bare et par blemmer, mens andre kan oppleve mange hundre blemmer. Det blir vanligvis ikke arr med mindre blemmene blir betente. Det kan skje hvis du klør og plukker på dem.

For ellers friske mennesker er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Voksne som får sykdommen, blir gjerne hardere rammet enn barn. Personer med et svakt immunforsvar kan ha et mer alvorlig forløp ved vannkopper og bør ta kontakt med lege så snart de oppdager at de er smittet. Dette gjelder tenåringer, voksne, eldre, babyer, gravide og pasienter som bruker legemidler som undertrykker immunsystemet. 

Er vannkopper farlige?

For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv.

Komplikasjoner kan være:

  • Bakterier som kommer inn i sårene og utvikler bakterieinfeksjon i utslettet
  • Voksne kan få lungebetennelse fremkalt av vannkoppevirus
  • Barn og voksne kan utvikle en godartet hjernebetennelse

Bør jeg holde barnet borte fra barnehage/skole? 

Det anbefales at barn bør holdes borte fra skole eller barnehage til utslettet er tørt og barnet er feberfritt. Fra første feberutbrudd vil dette ta i gjennomsnitt 5-7 dager.

De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper.

Kilder: Helsenorge.no, Norsk Helseinformatikk

Oppdatert: oktober 2020