Gå til innholdGå til kassen

Skabb er en hudsykdom som skyldes skabbmidd. Hudsykdommen er et sterkt kløende hudutslett som ofte forverres om natten og når du er varm. Sykdommen smitter ved hudkontakt og forsvinner ikke av seg selv. Skabb skal alltid behandles.

Hva er skabb?

Skabb er en hudsykdom forårsaket av skabbmidd. Skabbmidden er 0,3–0,5 mm lang og graver ganger i huden og legger egg. Hunnmidden graver karakteristiske overfladiske ganger i huden, såkalte skabbganger, hvor den daglig legger 2–3 egg. Typiske steder for skabbganger er hender, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre kjønnsorganer. Hos barn under 3 år kan man ofte finne skabbmidd i hodebunnen, på halsen og under fotsålene.

Skabb er vanligst blant unge voksne. Det tar vanligvis 3–6 uker fra man blir smittet med skabb til symptomdebut, men hvis du har hatt skabb tidligere tar det ofte bare 1–3 dager før symptomene oppstår.

Vanlige symptomer på skabb er

  • kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting
  • utslett i form av små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen
  • skabbganger i huden, som oftest 2–15 mm lange grålige, rødlige eller brunlige striper (de er ikke alltid synlige)

Hvordan smitter skabb?

Skabb smitter hovedsakelig gjennom direkte hudkontakt som varer i minst 15 minutter, men kan også smitte indirekte gjennom deling av sengetøy, håndklær og tøy.

Hvordan behandles skabb?

Ved mistanke om skabb må du kontakte fastlegen din for å få stilt riktig diagnose. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. For vellykket behandling er det viktig at behandlingsrutinene blir fulgt nøye. Folkehelseinstituttet har utarbeidet en pasientveileder som beskriver prosedyren steg for steg. Skabb behandles med benzylbenzoat eller permetrin (Nix). Det er viktig å være oppmerksom på at kløe og skabblignende utslett kan vedvare i 2–4 uker selv etter vellykket behandling.

Slik blir du kvitt skabb med benzylbenzoatliniment steg for steg

Slik blir du kvitt skabb med permetrin- eller benzylbenzoatkrem steg for steg

OBS! Behandling utføres i to omganger (med det samme legemiddelet) med 7 dagers mellomrom.

Hvis du får påvist skabb må du informere alle personer som du har hatt tett hudkontakt med den siste måneden. Det samme gjelder personer du deler seng, tøy eller håndklær med. Nærkontaktene må starte behandling i samme tidsrom selv om de ikke har symptomer.

Etter første behandling på 24 timer er smitten under god nok kontroll til at man kan dra på jobb, skole eller i barnehage. Dersom du ikke har blitt bedre etter 4 uker må du oppsøke lege på nytt.

Kilder: Helsenorge, Folkehelseinstituttet, Norsk Helseinformatikk

Oppdatert: juni 2023