Gå til innholdGå til kassen

Med tett nese og dårlig nattesøvn er det lettvint å ty til nesespray en gang iblant. Nesespray er nyttig, men ikke bruk den for lenge. Da kan nesesprayen bli en fiende og forverre problemet ditt. Jo mer du bruker nesespray, jo vanskeligere blir det å slutte. Antakelig er det flere hundre tusen i Norge i dag som er avhengig av nesespray. Er du en av dem?

«Dett i desa»

Forkjølelse med tett og rennende nese er noe de fleste av oss har et forhold til. Det kan bli vanskeligere å puste, spise, ubehagelig å ligge, og hodet føles som en stor bomullsdott. Hva gjør vi da? Jo, da sprayer vi nesa med slimhinneavsvellende nesespray som Otrivin, Zymelin eller Rhinox. Å bruke nesespray er en effektiv metode for å åpne luftveiene. Problemet oppstår når det blir for mye av det gode.

Hvordan virker nesespray?

Nesesprayene Otrivin og Zymelin inneholder virkestoffet xylometazolin, mens Rhinox inneholder oksymetazolin. Felles for alle nesesprayene er at de har en veldig god avsvellende effekt og får blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen, slik at du får puste bedre.

Effekten av nesesprayen kommer etter få minutter og varer i seks til åtte timer. Ved riktig bruk er de svært lite skadelige. Nesesprayene brukes én til tre ganger i døgnet, og bør ikke brukes mer enn 7-10 dager av gangen. Opphold mellom behandlingsperiodene bør være minst to uker. Barn skal bruke preparater med lavere konsentrasjon av virkestoffene enn voksne, og i en mer begrenset periode.

Når bruk av nesespray blir en ond sirkel

I pakningsvedlegget til nesesprayene står det at man ikke skal bruke nesesprayen i mer enn 7-10 dager sammenhengende. Bruker du nesespray lenger enn dette, kan du få motsatt effekt og bli avhengig. Det som skjer, er at slimhinnen i nesen blir hyperaktiv og ekstra følsom. Når den avsvellende virkningen er over, vil sprayen føre til at slimhinnen hovner opp, og det blir betennelse. Du vil igjen føle deg tett i nesa (ofte tettere enn du var før du startet med nesespray), spraye på nytt og vips så er du inne i en runddans hvor du må spraye flere ganger om dagen for å fungere i hverdagen. 

Hva har skjedd? Jo, det har oppstått en toleransesituasjon hvor du har blitt avhengig av nesespray for å fungere i hverdagen. Mange opplever nesten desperasjon hvis de ikke får spraye seg. De klarer ikke å puste, konsentrere seg på jobben og får ikke sove. De kan oppleve blodtrykksstigning, følelse av hjertebank, rask hjerteaktivitet og nervøsitet. Til tross for advarselen om å unngå å bruke nesespray utover det som anbefales, er det da mange som ignorerer den og kjører på med nesespray.

Har du først kommet i den situasjonen at du har blitt avhengig av nesespray, må du gjennom en avvenningsperiode for å få tilbake normale slimhinner. Det kan ta noen uker før slimhinnene normaliseres. 

Du vil slutte – hva gjør du?

Det er veldig individuelt hvor enkelt det er å slutte med nesespray. For utenforstående kan det virke latterlig at det er et stort problem for noen å være tett i nesen. I teorien burde det heller ikke være så vanskelig å bare slutte. Det handler litt om at vi mennesker er forskjellige og at tetthet oppleves forskjellig. Ta likheten med å stumpe røyken; noen synes det er greit å slutte å røyke, mens andre synes det er vanskelig.

Det er viktig å vite at en må holde ut en stund før bivirkningen av overforbruket går over, og nesen fungerer normalt igjen. Det vil gå over, det tar bare tid. Men på et tidspunkt må du uansett gjennom en periode hvor du er tett i nesen, før du blir helt bra og ikke trenger nesespray lenger.

Klarer du å slutte tvert uten hjelpemidler er det flott. Hvis ikke anbefaler vi å bruke saltvannsspray, gjerne med høyt saltinnhold. Saltvann renser neseslimhinnen for skitt, bakterier og virus og vil også ha en neseåpnende effekt. Vi vil også trekke frem saltvannsprayen Miwana mentol der mentol i tillegg gir en oppfriskende følelse i nesen.

Dersom det blir for vanskelig å gjennomføre dette, bør du ta kontakt med legen din. Det kan være et alternativ å benytte en kortisonholdig nesespray for å lindre plagene i en overgangsperiode. Kortison demper betennelsen i neseslimhinnen og vil føre til at slimhinnene trekker seg sammen og nesen føles mer åpen. Slik behandling krever resept fra legen.

Det er heller ikke så dumt å trappe ned før du «kutter snora for godt». Et tips kan være å gå over på barneversjonene av nesesprayen i en periode, spraye kun den ene siden i en periode, spraye annenhver dag, og så hver tredje og så videre.

Tørrlagte bør være forsiktige

Det ser ut som om du har hatt et avhengighetsforhold tidligere, er du ekstra følsom og bli det lettere igjen. Du bør derfor tenke deg flere ganger om før du bruker nesespray igjen om nesen skulle bli tett. Øre-nese-hals leger går så langt at de fraråder bruk fordi det skal så lite til før man blir avhengig igjen.

Kilde: Norsk legemiddelhåndbok, leverandørinfo, Felleskatalogen

Oppdatert: Januar 2021