Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det en dag mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Flåtten er her!

Flått, også kalt skaumann, er en liten edderkoppaktig midd som lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere - og ikke sjeldent også mennesker. Se våre enkle råd for å unngå flåttbitt og for å fjerne flått som har bitt seg fast.

I Norge finnes det flått i kystnære strøk fra Oslofjorden helt opp til Harstad i nord. Flåtten er meget ujevnt fordelt i terrenget. På noen steder kan det være svært mange flått, mens nærliggende områder ikke har noen. Flåtten tåler ikke tørke særlig godt, og trives best på steder med høyt gress, busker/kratt, og i skog med god tilgang på store vertsdyr som rådyr, hjort og elg. Det er generelt mer flått i løvskog enn det er i barskog, men flåtten kan også befinne seg i hager. Fjern flåtten fra huden  så raskt som mulig for å unngå at den overfører sykdom. 

Hvordan får vi flåttbitt?

Når skogflåtten er aktiv, sitter den i vegetasjonen og venter på at et vertsdyr skal passere. Vertsdyr er først og fremst små pattedyr og fugler, men også store pattedyr som hare, rådyr, elg, storfe, hunder og mennesker. Skogflåtten har ikke øyne, men sanseorganene på forbeina fanger opp duftmolekyler og vibrasjoner i luften, temperaturendringer og luftfuktighet. Når flåtten registrerer at et vertsdyr nærmer seg, strekker den ut forbeina opp i luften og gjør seg klar til å gripe fast i vertsdyret når det passerer.

Hvordan forebygge flåttbitt

 • Fjern flåtten så fort som mulig. I motsetning til borrelia, kan TBE-viruset overføres idet flåtten biter.
 • Bruk sti og vei, og unngå høyt gress, lyng og buskas.
 • Dekk til huden når du ferdes i områder med mye flått.
 • Bruk lyse klær – da blir det enklere å få øye på flåtten.
 • Sjekk deg selv og barna ofte. Flåtten kan krype rundt i flere timer før den biter seg fast. 
 • Bruk flått- eller myggmiddel på hud og klær.
 • Hold gress og planter i hagen kort – det gir færre flått. Flått tåler ikke tørke
 • Sjekk både deg selv og firbente venner. Flått på dyr kan flytte seg over til deg.
 • Oppsøk lege hvis du får et rødt utslett rundt et bittsted, eller andre symptomer etter flåttbitt.
 • Snakk med legen din om forebygging av TBE (flåttbåren hjernebetennelse).

Når på året er flåtten aktiv?

Det er ingen aprilsnarr, men 1. april er den offisielle dagen hvor flåttsesongen starter, og den varer helt til september. Det egentlig væravhengig når flåtten kommer frem ulike steder. Så fort det blir over 4-5 C° og det er bart og tørt, så dukker de opp. De siste årene har flåtten vært på ferde før 1. april på grunn av de milde vintrene. Det er vanligst at flåtten melder sin ankomst på Sør- og Vestlandet først. Etterhvert vil flåtten dukke opp i på Østlandet og videre nordover utover våren.

Hvordan fjerne flått?

 • Det er viktig å fjerne flått så raskt som mulig for å redusere risikoen for at den overfører sykdom. Ta tak i flåtten og dra den rett ut. Flått som har festet seg på huden må fjernes så raskt som mulig for å redusere risikoen for sykdomssmitte.
 • Bruk fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner. Ta tak i flåtten helt ned ved huden og dra den rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden. Det er viktig å fjerne flåtten så tidlig som mulig. Sitter flåtten fast i mer enn 24 timer, øker risikoen for overføring av Borrelia-bakterier. 
 • Hvis du ikke får fjernet hele flåtten, kan du vente noen dager og ta bort gjenstående deler med en pinsett. Husk å vaske såret godt.
 • Hjelp hverandre med å undersøke kroppen nøye hver dag, hvis du har vært i områder hvor det finnes skogflått. Skogflåtten kan krype rundt i flere timer, før den biter seg fast. Husk at skogflåtten er veldig liten og kan være vanskelig å se. Larvene er kun 0,5 mm før de har sugd blod. Barn blir ofte bitt i den øvre delen av kroppen. Kontroller også hodebunnen og huden bak ørene.
 • Har du dyr som hund og katt er det viktig at de også undersøkes. Dessuten er det viktig at hund og katt blir behandlet med legemidler under hele flåttperioden for å forebygge flåttbitt.

Hvor farlig er flåttbitt?

Vanligvis merker du ikke at du blir bitt av flått. En flått kan sitte fast i huden og suge blod fra deg i 1-2 uker. Som regel vil ikke et flåttbitt gi noen plager i det hele tatt. Men du KAN være uheldig, og å få ulike sykdommer som følge av et flåttbitt. Disse sykdommene kan være svært alvorlige. Vi snakker da om de flåttbårne sykdommene borreliose og TBE (tick-borne encephalitis= flåttbåren hjernehinnebetennelse). Ett eneste flåttbitt kan være nok til å gjøre deg alvorlig syk. 

Når skal du kontakte lege?

Dersom du får et rødt utslett som brer seg rundt flåttbittet i løpet av 3 dager til 4 uker etter flåttbittet. Ved feber, hovne lymfekjertler eller generell sykdomsfølelse. Disse symptomene kan komme og gå i perioder​.

Symptomer på borreliose

Du kan få borreliose av et flåttbitt dersom flåtten bærer bakterien borrelia. Sykdommen er vanligere enn TBE, og den kan i noen tilfeller utvikle seg til en nervesykdom. Det tar flere timer før bakterien overføres ved et flåttbitt. Du vil kunne se et rødt utslett som brer seg ut fra stedet der du hadde flåttbitt. Borreliose kan behandles med antibiotika, og du bør oppsøke lege med én gang hvis du får utslett etter flåttbitt. Det finnes ingen vaksine mot borreliose.

Symptomer på TBE

TBE er en sykdom som du kan få av flåttbitt dersom flåtten er bærer av TBE-viruset. Det er en sjelden sykdom i Norge, men den kan være alvorlig. Symptomene på TBE er først noen dager med influensalignende symptomer. Etter noen feberfrie dager vil omtrent én av tre utvikle alvorlig hjernebetennelse som kan gi følgeskader og varig mén. Det er viktig å være klar over at TBE-viruset finnes i flåttens spyttkjertler og kan overføres kort tid etter man er bitt.

Det finnes flått med TBE-virus flere steder i Norge, og særlig i Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud. I tillegg til forebyggende tiltak anbefaler Folkehelseinstituttet at det bør vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ofte blir bitt av flått langs kysten i disse fylkene.

Flått på hund og katt

Dyr ofte er mer utsatt for flåttbitt enn mennesker, spesielt katter og hunder, fordi de beveger seg i mer ulendt terreng og i undervegetasjonen.

Sjekk hunden/katten for flått jevnlig hvis de oppholder seg områder med flått. Eventuelle flått bør fjernes så fort som mulig. De vanligste symptomene på smitte hos hunder er at hunden ikke vil spise, den virker nedstemt og "ute av humør", den har smerter i ett eller flere ledd og halter derfor på ett eller flere bein, samt at den har feber. Flått kan spre flere bakterie- og virussykdommer. 

For å hindre at kjæledyret ditt blir smittet finnes det både flåttbånd og tyggetabletter som gjør dyrets hud giftig for flåtten. Det er lurt å starte tidlig i sesongen for å minimere smitterisikoen.

Uten resept finnes Prac-Tic til hund i ulike styrker avhengig av vekten til hunden. Dessuten kan en få resept fra veterinæren på midler (dråper, halsbånd eller tabletter) mot flått som man kan bruke på hunder og katter.

Kilde: Helsenorge.no, Folkehelseinstituttet

Oppdatert: Mars 2021