Gå til innholdGå til kassen

Det er fort gjort å bli brent av brennmanet hvis man er uoppmerksom når man hopper i sjøen. Selv om et møte med brennmanet kan være smertefullt, er ikke de "norske" brennmanetene farlige. I noen tropiske områder finnes det brennmaneter med gift som kan være dødelig for mennesker.

Langs norskekysten finner vi både røde og blå brennmaneter, men det er flest av de røde. Manetene vi ser langs fastlandet blir vanligvis ikke større enn 50 cm i diameter, men brenntrådene kan være opptil 5 meter lange.

Nærbilde av brennmanet i vann

Foto: iStock.com

Det er trådene som henger ned fra brennmaneten som "brenner", og du kjenner sikkert igjen den sviende følelsen etter at huden har vært i kontakt med disse brenntrådende. Etter noen minutter vil du få en stripet, rødflammet hevelse som typisk har et sikksakk mønster. Smerten gir seg normalt i løpet av en halvtimes tid, men det vil variere, og går over til kløe. Hevelsen går vanligvis tilbake i løpet av få timer. Det kan bli blemmer i hevelsen, og noen kan også oppleve å få underhudsblødninger eller sår før det heler.

Unngå å bli brent

Vær oppmerksom når du bader i sjøen! Ta en titt i havet før du hopper fra brygga, og unngå å bade i områder med mye brennmaneter.

Ikke få panikk! Om du plutselig ser en brennmanet ved siden av deg er det viktig at du svømmer rolig bort. Hvis du kaver for mye kan du fort ende opp med å suge de lange manettrådene mot deg, og vikle deg inn i brenntrådene.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har blitt brent?

Det er viktig å fjerne alle rester av brennmaneten fra huden, og ikke skyll med ferskvann hvis ikke alle gifttrådene er fjernet, det kan gjøre forbrenningen verre.

Bruk gjerne hansker når du fjerner trådene, slik at du ikke brenner deg på hendene også. Det er lettere å fjerne trådene om det brente hudområdet legges i eller skylles med sjøvann. Hvis trådene er spesielt vanskelige å fjerne, kan man eventuelt forsøke å gni sand på det brente området. Det er viktig å ikke gni eller klø på det brente hudområdet hvis ikke alle brenntrådene er fjernet, det kan gjøre forbrenningen verre.

Når trådene er fjernet kan man smøre på en lokalbedøvende salve (Xylocain Salve 5 %) på mindre hudområder, for å lindre smerten. Hvis man er plaget med kløe, kan man forsøke å smøre på en kløestillende krem (Eurax Krem 10 %). En betennelsesdempende salve/krem (Hydrokortison Krem 10 mg/g) kan lindre kløe og allergisk reaksjon, men bør ikke brukes ved sårdannelse eller tegn til infeksjon.

Hvis du ikke har egnet salve/krem tilgjengelig, kan du dempe svien ved å dynke et håndkle i kaldt sjøvann og legge det over de brente hudområdene.

Når bør jeg kontakte lege?

  • dersom du hovner opp i hals/munn, eller får pusteproblemer
  • ved tegn til utvikling av allergisk sjokk (symptomer som uro, rask puls, svimmelhet, kvalme og bevissthetstap)
  • ved feberreaksjoner
  • hvis du har blitt brent på store deler av kroppen
  • dersom du har tegn på sårinfeksjon
  • hvis du opplever intense smerter

Kilde: Norsk Helseinformatikk, leverandørinformasjon

Oppdatert: juni 2022