Gå til innholdGå til kassen

Nesa renner, øynene er såre og du hoster. Er det forkjølelse eller allergi? Symptomene kan være nokså like, men der er forskjeller som gjør at du kan skille de fra hverandre.

Det er viktig å skille disse fra hverandre fordi de skal behandles forskjellig. En forkjølelse er forårsaket av virus, mens allergi skyldes at man blir overfølsom mot stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre. Når det gjelder allergi, snakker vi ofte om pollenallergi, helårsallergi og/eller matallergi.

Pollenallergi er en allergisk reaksjon på pollen fra gress og trær. Svært mange nordmenn kjenner bare på allergien den tiden av våren hvor bjørka blomstrer. Andre derimot kjenner på allergi hele året, såkalt helårsallergi. Her er allergien utløst av allergener som er til stede hele året. Vanligste helårsallergener er husstøvmidd og dyr som hund, katt, hest, ku, marsvin, hamster og kanin.

Ved en matallergi vil kroppen reagere på enkelte matvarer som melk, egg, nøtter skalldyr mm. I tillegg har et nytt begrep sneket seg inn; Juleallergi. Over 900 000 nordmenn får allergiske reaksjoner rundt juletider, på grunn av pynt og sterke dufter. Du kan lese mer om juleallergi her.

Hvordan skille allergi fra forkjølelse?

Plagene til allergi og forkjølelse kan være ganske like. I første rekke opptrer symptomene i nese og øyne, og det kan derfor være vanskelig å vite om man “bare” er forkjølet eller er det “noe” i lufta du reagerer allergisk på? Så hvordan kan du vite hva du lider av? Her skal vi vise deg noen konkrete forskjeller som forhåpentlig vil gi det svaret, og som gjør at du kan behandle deg riktig.

Har du allergi? 

Rennende eller tett nese: Nesen klør, renner og er tett. Tyntflytende snørr fra nesen. Nyseanfall med mange nys på rad, serienys.

Sår hals: Sjelden, men kløe i halsen kan forekomme.

Øyne: Hovne, kløe, røde, irriterte og rennende øye. Begge øynene rammes.

Viktig: Du kan fint ha allergi bare i øynene eller nesen, eller begge deler.

Feber: Sjelden, men ofte slapp og lite energi.

Varighet: Kan vare flere uker, noen ganger året gjennom. Er ofte sesongbasert, og gjentar seg hvert år.

 .....eller en forkjølelse?

Rennende eller tett nese: Snørret blir ofte tyktflytende etter en stund. Sporadisk nysing.

Sår hals: Vanlig med litt vondt i halsen.

Øyne: Ingen 

Feber: Lav feber kan forekomme.

Varighet: Går ofte over av seg selv i løpet av en til to uker. Har forkjølelsen ikke gått over og du fortsatt har kløende og rennende nese og øyne, bør du tenke allergi og behandle etter det. Det finnes en rekke reseptfrie legemidler som virker både lokalt i øyne og i nesen.

Egenbehandling ved allergi

Kom i gang med allergibehandlingen helst før nesen renner og øynene klør. Det finnes en rekke reseptfrie legemidler mot allergi. Felles for de alle er at de kurer ikke allergi, men reduserer plagene dine. Målet med behandlingen er at du skal ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner. 

Som regel starter man med lokalbehandling i det området som reagerer. Er det øyne som klør og er røde, bruk øyedråper. Er det nesen som klør og du får nyseanfall i serier, ja da er det nesespray som gjelder. Kommer du ikke i mål med disse, kan du supplere med allergitabletter.

Egenbehandling ved forkjølelse

Ved forkjølelse er ofte symptomene sår hals, tett og/eller rennende nese og hoste. Halstabletter kan lindre symptomene fra halsen. Saltvannsspray har en rensende effekt i nesen og er fin å bruke før du bruker slimhinneavsvellende nesespray som Otrivin, Zymeling eller Rhinox.

Saltvann kan du bruke så ofte og lenge du ønsker. Slimhinneavsvellende nesespray virker på blodårene i neseslimhinnen og det blir lettere for deg å puste. Du skal ikke bruke denne type nesesprayen mer enn 7-10 dager i strekk. Bruker du den over lengre tid vil du bli avhengig av den fordi neseslimhinnen vil svulme opp og bli tykkere, og du vil kjenne deg "konstant tett".

Har du feber over 39 grader, kan du bruke febernedsettende legemidler. Førstevalg til både voksne og barn er reseptfrie legemidler som inneholder paracetamol. Eksempler her er Paracet, Pinex eller Panodil.

Ikke glem Kleenex lommetørkle som forhindrer sårhet når du pusser nesen ofte!

Kilde: Norsk helseinformatikk

Oppdatert: Desember 2020