På grunn av at mange vil handle hos oss nå, bruker vi litt lengre tid enn vanlig på å sende ut pakker. Dette gjelder ikke reseptordre eller bestillinger som har Porterbuddy som leveringsmåte. Vi beklager ulempene dette kan medføre!
Gå til innholdGå til kassen

Visste du at over 900 000 nordmenn sliter med allergiske reaksjoner rundt juletider? "Juleallergi" brukes om allergiske reaksjoner som oppstår når vi blir eksponert for irritanter i julen. Andelen nordmenn med juleallergi har økt de siste årene, men det finnes heldigvis gode råd for å unngå at plagene skal ødelegge høytiden.

Julen forbindes gjerne med mye lys, lukt og smak. Vi trekker grantrær inn i stuene våre og pynter med blomster med sterke dufter. Vi fyrer i peisen, og tenner stearinlys og røkelse for å komme i julestemning. I tillegg skal vi jo kose oss med god mat og julegodterier. Her blir det mange irritanter på en gang! Med noen enkle grep er det fullt mulig å nyte en stemningsfull jul med både nisser og juletre, uten at de allergiske plagene blir for store.

Hva er juleallergi?

Det er ikke bare pollensesongen som skaper utfordringer for allergikere. Pynt og dufter i julehøytiden kan nemlig føre til allergiske reaksjoner som ofte kalles juleallergi. Typiske symptomer er tett og rennende nese, nysing og kløe i begge øyne. De mest vanlige irritantene er juleplanter som julestjerne, juleglede og svibler, samt juletre. Andre kan reagere på støv fra julepynt, røkelse, julekrydder eller os og lukt fra vedfyring. I tillegg oppholder vi oss mye inne i jula, og det har lett for å bli dårlig inneluft.

Juleallergi kan lett forveksles med luftveisinfeksjon.

En av de viktigste forskjellene er at luftveisinfeksjoner ofte går over etter 1–2 uker, mens allergiske symptomer vil vedvare dersom du fortsatt utsettes for irritanter. Feber er et annet tegn på at du har en luftveisinfeksjon og ikke er allergisk, for feber er ikke et vanlig symptom på allergi. For mange med juleallergi kan det være vanskelig eller umulig å unngå all eksponering for irritanter, og da vil det være nødvendig med medisiner.

Egenbehandling av juleallergi

Det beste du kan gjøre for å forebygge allergiplagene er å unngå irritantene du reagerer på, men det er ikke alltid like enkelt. Hvis det ikke er mulig anbefaler vi at du starter med allergimedisiner i forkant, som forebygger og lindrer, og bruk de så lenge du er eksponert for irritantene. Hvis du kun har øyeplager anbefaler vi å bruke øyedråper, og hvis du kun har neseplager anbefaler vi å bruke nesespray. Hos Farmasiet finner du reseptfrie øyedråper som Livostin og Lomudal, og reseptfri nesespray som Livostin, Nasonex, Nasacort og Otrason. Hvis det ikke er tilstrekkelig med øyedråper eller nesespray anbefaler vi også å bruke allergitabletter. Det er anbefalt å bruke allergitabletter hvis du har symptomer fra både øyne og nese. Hos Farmasiet finner du reseptfrie allergitabletter som Cetirizin, Zyrtec eller Telfast.

Juletreet hører absolutt julen til

Juletreet er ofte fuktig når vi henter det med hjem. Det kan derfor være lurt å spyle godt av treet før du setter det til tørk i garasjen, i boden eller kjelleren. Få er allergiske mot selve juletreet, men treet kan inneholde allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. Under avdamping frigjøres det irritante mikropartikler til luften, som man helst ikke vil ha inn i stua. Plastjuletre blir mer og mer naturtro med årene og kan være et godt alternativ. Hvis det kunstige treet er nyinnkjøpt, er det lurt å la det stå i et oppvarmet rom før det tas inn, slik at det får luftet seg.

Julepynten har de fleste av oss plassert på loft eller i kjeller når den ikke er i bruk. Ikke glem å tørke av juletrepynten og juledekorasjonen før den tas i bruk.

Julelys og duften av jul

Vi elsker å tenne stearinlys når det er mørkt ute, og jula er intet unntak. Tvert imot! Det kan være lurt å la være å tenne alle stearinlysene på en gang – os og røyk fra peis, stekeovn og lys kan virke sterkt irriterende på luftveiene for en allergiker og gi pusteproblemer for de som har astma.

Levende lys skaper størst problemer i det lysene blåses ut. Et tips er å bruke en lyseslukker og bøye veken ned i stearinen når du slukker lyset, siden det er røyken fra veken som er plagsom. Batteridrevne lys kan være et alternativ. Er du av typen som elsker røkelse og duftlys, kan det være lurt å rydde disse bort om du får besøk av en allergiker.

HUSK at den aller verste forurensningen inne er tobakksrøyk. Julesigaren må far eller mor ta ute!

Juleblomster

Tradisjonelle juleblomster som juleglede og svibel kan skape mye besvær for allergikere og bør unngås. Det samme gjelder julestjernen. Melkesaften fra julestjernen, som siver ut gjennom de røde og grønne bladene, inneholder nemlig giftige stoffer (kalt saponiner) som blant annet kan gi hudreaksjoner hos personer med eksem.  Mange tror at det er tilstrekkelig beskyttelse å knipe av blomstene på julestjerna, men det stemmer ikke. Det er ikke nok å knipe av blomstene, man må rett og slett kvitte seg med hele planten. Mange kan også reagere på duften fra julestjernen. Pynt heller med asalea, orkidé, alpefiol eller duftfrie roser.

Julemat og gløgg

Julen er en tid hvor vi ofte lager mye god mat. Husk å lufte kjøkkenet ekstra godt etter matlagingen. Julekrydder som kanel, anis, nellik og muskatnøtt skaper stemning og gir både god lukt og smak. Gløggen er et godt eksempel. For noen kan disse julekrydderne frembringe allergiske reaksjoner. Et alternativ til gløgg kan være varm solbærsaft.

I jula er det vanlig med grøt, nøtter, klementiner, appelsiner, marsipan og småkaker på bordet. For noen allergikere kan klementiner i rommet eller knekking av nøtter gi reaksjoner som gjør at de blir syke. Sørg for å ha allergivennlig julegodteri som seigmenn, skumgummi, sukkertøy, tørket frukt og sjokolade uten melk.

Reagerer du på melk eller meieriprodukter som grøt? Les her hvordan du kan spise julegrøten i år uten å få magetrøbbel.

Julevasken

«Nå har vi vaske golvet og vi har børi ved, og vi har sett opp fuggelband og vi har pynte tre.» Mange har det som tradisjon at når julen nærmer seg, så skal det vaskes og skrubbes fra tak til gulv. Det er bra for inneklimaet å bli kvitt husstøv, men bruk minst mulig spraybaserte rengjøringsmidler. Bruk heller tørrmopp og mikrofiber for å bli kvitt mest mulig støv.

Siden det er overflater som skal rengjøres, er det helt unødvendig å bruke sprayprodukter. Litt flytende rengjøringsmiddel på en klut vil ha like stor effekt. Det aller viktigste for å ha et rent hjem er uansett at du sørger for å ha det rent og ryddig, spesielt på kjøkkenet og badet, og bruk en støvsuger med Hepafilter. Gjør du dette jevnlig, vil det ikke være så nødvendig med skippertak i jula.

Tips for en allergifrisk jul:

Julen skal være en tid der alle skal føle seg ivaretatt. Med noen enkle grep er det fullt mulig å nyte en stemningsfull jul med både nisser og juletre.

Vi har hentet de viktigste rådene fra Norges Astma- og Allergiforbund:

 • Velg et juletre i plast fremfor et grantre. Velger du et ekte juletre, spyl det forsiktig før det tas inn, og sett det til tørk i kjeller eller garasje.
 • Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.
 • Dropp julestjernen. Pynt med allergitrygge blomster..
 • Begrens stearinlys. Bruk batteridrevne kubbe- eller telys. Røkelse og duftlys kan gi pusteproblemer og allergiske reaksjoner.
 • Skaff allergivennlig julegodteri som sjokolade uten melk, egg og nøtter.
 • Server gløgg med rosiner, men uten mandler eller nøtter. 
 • Nisseposen kan inneholde seigmenn, kjærlighet på pinne og små leker.
 • Julegrøt kan lages uten melk, og mandelen kan erstattes av tørket banan eller gresskarkjerne. Alternativt kan du ta en Laktase-tablett som bryter ned laktosen, og gjør at du kan spise melk og meieriprodukter.
 • Oppbevar bjørkeveden ute (siden den kan gi allergiske reaksjoner) og bruk heller furu eller or når du fyrer i peisen.
 • Unngå bruk av kjemiske vaskemidler. Bruk tørrmopp og mikrofiber, samt en god støvsuger med Hepa-filter til julevasken.
 • Alkoholholdige drikker kan inneholde ulike ingredienser som kan føre til overfølsomhetsreaksjoner eller allergiske reaksjoner. I tillegg kan alkoholen kan både forsterke og utløse en allergisk reaksjon mot mat, ofte fordi en i påvirket tilstand ikke er så nøye med hva en putter i munnen.

Kilder: Norges Astma og Allergiforbund, Norsk helseinformatikk og Allergiguiden

Oppdatert: november 2021