Gå til innholdGå til kassen

Myggen kan være plagsom, men i Norge er myggstikkene ufarlige. I noen land kan myggen overføre farlige sykdommer, som for eksempel malaria.

Det er vanlig å få myggstikk om sommeren, men hvordan vi reagerer på stikkene kan variere veldig. Selv om stikkene er ufarlige, kan de gi både hevelse og kløe. Mange myggarter er mest aktive i skumringstiden, så det kan lønne seg å beskytte seg litt ekstra mot myggen hvis man er ute på den tiden.

Myggen vil prøve å stikke alle, men det stemmer at noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre. Vi vet at myggen foretrekker menn fremfor kvinner, og voksne fremfor barn. Noen får bare en liten prikk, mens andre blir røde og hovner skikkelig opp.

Det finnes mange måter å beskytte seg mot mygg på: myggspray, roll-on, myggspiral, myggnett eller naturlige hjelpemidler.

Nærbilde av myggstikk på finger

Foto: iStock.com/iiievgeniy

Myggspray og roll-on

Skal du kjøpe et myggmiddel, så bør du velge et som egner seg for området du skal oppholde deg i. I Norge overfører ikke myggen farlige sykdommer, så du trenger ikke de sterkeste produktene for beskyttelse. Dietyltoluamid (DEET) er det mest brukte myggmiddelet, og finnes i ulike konsentrasjoner og applikasjonsformer. For eksempel er MyggA Spray 9,5 % DEET egnet som beskyttelse mot europeisk mygg. Sprayen kan brukes på barn fra 2 år, men må brukes med forsiktighet på barn mellom 2 og 12 år.

I tropiske strøk finnes malariamygg, og flere andre myggarter. Skal du oppholde deg i slike områder, bør du velge sterkere myggmidler som er mer konsentrert og har lengre virketid. For eksempel er Care Plus Anti-Insect DEET 40 % Spray en spray som egner seg i områder hvor man er utsatt for smittebærende mygg, men er kun anbefalt til voksne fra 18 år.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har blitt stukket?

Om du klarer, så ikke klø på myggstikket. Eurax Krem 10 % er en kløestillende krem, som kan smøres på for å stoppe kløen. Xylocain Salve 5 % er en lokalbedøvende salve, som kan smøres på for å lindre smerte og kløe. Det finnes mange ulike midler som kan smøres på for å lindre etter myggstikk, og det kan være lurt å ha en slik salve eller krem i beredskap hvis du vet at du skal være i områder hvor det kan være mye mygg.

Når bør jeg kontakte lege?

Du bør kontakte lege dersom du får en kraftig allergisk reaksjon på myggstikket.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk Helseinformatikk, Relis, leverandørinformasjon

Oppdatert: juni 2022