Gå til innholdGå til kassen

Sunne tenner og en god munnhygiene er viktig for å forebygge hull i tennene, unngå plakk og dårlig ånde. Tannpleie tar ikke mange minuttene, men det må prioriteres! Er du flink til å ta vare på tennene dine i en hektisk hverdag?    

Har du barn er det viktig å få på plass gode rutiner tidlig. Fra den aller første lille, hvite tannen er synlig i babyens munn, må man starte med å pusse tennene. Gode vaner i tidlig alder, legger godt grunnlag for resten av livet. Les mer om tannpleie til barn her

Daglig munnhygiene er grunnlaget for god tannhelse og gir deg sterke og friske tenner!            

De aller fleste liker å føle seg rene og lukte godt. Vi vasker og steller hud, hår og klær. Men hvordan er det med munnen? Jo da, vi pusser tenner alle sammen, ofte etter at vi har spist og før vi legger oss. Tannpuss er fint, men er det nok? Hva med tanntråd, tannstikkere og fluor?

Ta vare på tennene dine og du får:

  • Færre hull og fyllinger
  • Friskere ånde
  • Et penere og friskere smil
  • Mindre sjanse for periodonitt (tannkjøttsykdom)
  • Kortere tid i tannlegestolen
  • Lavere tannlegeutgifter

Når byttet du tannbørste sist?

Er du en av dem som bytter tannbørste når busten står til alle kanter? Du er nok ikke alene om å tenke slik, men ønsker du god tannhelse er ikke dette å anbefale. Hvor lenge varer en tannbørste? Det er individuelt og avhenger av pussestilen. Pusser du hardt varer tannbørsten kanskje bare noen uker. Har du en mer forsiktig pussestil holder tannbørsten lengre. Når busten står til alle kanter vil ikke tannbørsten ha den samme rengjøringseffekten som den har når den er ny.

Det anbefales at du bytter tannbørste hver tredje måned, eller oftere hvis busten spriker før det har gått tre måneder.

Visste du at rekkefølgen på rengjøringen er av betydning?

Begynn med rens, fortsett med tannpuss og avslutt med fluorskyll.

1. Rens

Start rengjøringen med å bruke tanntråd. Tennene er som «klosser»; tannbørsten gjør rent foran, bak og oppå, men ikke mellom. Du bør derfor bruke tanntråd eller mellomromsbørste for å rengjøre mellom tennene der tannbørsten og fluorskyll ikke klarer å komme til.

Mange tror matrester er det verste. Det er greit å få bort matrestene, men det som virkelig kan skape trøbbel, er den tynne, seige bakteriefilmen som sitter på tannflatene, som kalles plakk. Det dannes daglig plakk på tennene våre, som inneholder masse bakterier som kroppen vår ikke er særlig glad i. Ved å bruke tanntråd fjerner du plakk, bakterier og matrester som har festet seg i løpet av dagen, og pusser det bort etterpå.

2. Puss

Puss tennene med fluortannkrem to ganger om dagen, morgen og kveld. Det holder med ca. én centimeter tannkrem på børsten. Bruk god tid på hver tann og lag gjerne et system som sikrer at du husker å pusse alle flater. En god tannpuss bør vare ca. 2 minutter.

3. Fluortablett eller fluorskyll    

Ekstra fluortilskudd kan gis om man ikke klarer å få til grundig tannpuss morgen og kveld, eller om man av andre årsaker har høy risiko for å få hull i tennene. Risiko for hull i tennene øker ved inntak av sukkerholdig mat og drikke, hyppige mellommåltider og hyppig inntak av godteri, brus og syreholdig drikke som for eksempel juice. Fluor styrker tannemaljen slik at karies (hull i tennene) reduseres eller ikke oppstår. Kariesangrep utvikles langsommere eller stopper helt opp. Fluortabletter finnes i ulike styrker og smaker.

Dosering av fluortabletter:

  • 6 måneder–3 år: 0,25 mg daglig. Knus da tabletten med en skje før du gir den til de aller minste.
  • 3–12 år: 0,25 mg morgen og kveld. Barn fra 7 år kan gå over til å bruke fluorskyll for junior.
  • 12 år og oppover: 0,5 mg morgen og kveld eller 0,25 mg fire ganger daglig. Eldre barn og voksne kan også bruke fluormunnskyll i stedet for tabletter om de ønsker det.

Fluorskyll finnes med ulike egenskaper og smaker. For best effekt bør man skylle med fluoroppløsning 1–2 ganger om dagen, helst direkte etter tannpuss. I forhold til karies er det ekstra fordelaktig å skylle på kvelden, da får fluoren virke hele natten.

Problemer med protese?

Alle som bruker protese vet at det er ikke bare-bare. Men noen problemer finnes det løsninger på! En tilpasset protese skal sitte fast uten hjelpemidler. Festemiddel anvendes i de tilfeller hvor protesen sitter dårlig pga. forandringer i gommen som fører til dårligere passform. En annen grunn til dårlig feste kan være forandringer i spyttsekresjonen. Corega Ultra-krem er spesielt tilpasset for de med følsomme slimhinner eller munntørrhet. Virker raskt etter at den er påført og gir godt feste hele dagen.

Corega Tabs 3 Minutes er praktiske rensetabletter til tannproteser, som effektivt fjerner plakk, tannstein, matrester, misfarging og bakterier på bare tre minutter.

Gnisser du tenner om natten? 

Ekulf Night Guard er en unik bittskinne som du selv former etter din overkjeve og som hindrer deg fra å presse og gnisse tenner om natten. Bittskinnen forebygger skader på tenner og forhindrer lyd som er resultat av tanngnissing og tannpressing.   

 Kilder: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo

Oppdatert: Januar 2022