Gå til innholdGå til kassen

Fra den aller første lille, hvite tannen er synlig i babyens munn, må man starte med å pusse tennene. Gode vaner i tidlig alder, legger et godt grunnlag for resten av livet. Å pusse tenner på barn kan være en utfordrende oppgave, men med enkle grep kan man gjøre tannpussen til en positiv opplevelse.

Det er viktig å starte tidlig med å gi barnet gode rutiner for tannpuss. La gjerne barnet venne seg til tannbørsten allerede før de første tennene kommer, slik kan barnet oppleve tannpuss som en lek. Begynn med tannpuss så fort den første tannen titter frem.

Gjør tannpussen til en god vane

Allerede fra første tann begynner å vise seg anbefaler helsemyndighetene tannpuss med fluortannkrem morgen og kveld. Fluor gjør tennene mer motstandsdyktige mot karies (hull i tennene) og reparerer begynnelsen til små hull.

Velg tannkrem med riktig fluorinnhold basert på barnets alder. De første melketennene trenger ikke så mye fluor som de permanente tennene gjør. Tannkremrester på tennene øker den beskyttende effekten mot karies, så skylling av tennene etter tannpuss frarådes.

Når du skal pusse tenner på barn bør du bruk en tannbørste med et lite børstehode og myk bust. Unngå å pusse tenne for hardt, det sliter på emaljen. Puss tennene i 2 minutter morgen og kveld.

Gjør tannpussen til en hyggelig og morsom greie, ved å for eksempel synge en sang. Små barn kan ikke spytte og det er derfor viktig å begrense mengden tannkrem.

Mengden tannkrem til barn bør økes gradvis:

  • Barn under 1 år: Så vidt en synlig mengde
  • Barn 1-3 år: En mengde på størrelse med barnets lillefingernegl
  • Barn 3-6 år: En ertestor mengde
  • Barn fra 5-6 år: Mengden kan økes ytterligere

Trenger man å gi ekstra fluortilskudd?

Hvis barnet har økt risiko for hull i tennene anbefales det å bruke fluortilskudd enten i form av fluortabletter eller fluorskyll. Spør tannlege eller tannpleier om ditt barn har behov for ekstra fluor og følg anbefalt dosering. Fluortabletter finnes i ulike styrker og smaker.

Det finnes også ulike fluorskyll tilpasset barn.

Tannbørsten gjør rent foran, bak og oppå tannen, men ikke mellom. Her kan dere rengjøre med tanntråd. Spør på tannklinikken om det er behov for bruk av tanntråd og for eventuell veiledning i bruk.

Tips for hvordan du kan pusse tenner på barn

La de minste barna få sitte på fanget når tennene blir pusset. Etter hvert kan barnet stå på en krakk så dere kommer i samme høyde. En effektiv tilnærming når du skal pusse tenner på barn er å la barnet hjelpe til, men det er viktig at den voksne også går over alle tennene.

Tennene skal pusses både på innsiden, utsiden og på tyggeflaten. Den første varige jekselen bryter fram lengst bak i munnen ved 6-års alder. Puss tannen godt med en gang den bryter frem, og vær særlig nøye med tyggeflaten.

Hjelp barnet ditt med tannpussen til det klarer det selv, vanligvis ved 10-12 årsalderen. Spør på tannklinikken dersom du vil vite om tannpussen er god nok!

Slik oppstår hull i tennene

Hull (eller karies) dannes når bakteriene i munnen får sukker tilført via kost, som de bruker til å lage syre som over tid løser opp tannemaljen. Dette gjør emaljen porøs, overflaten bryter til slutt sammen og det blir et hull i tannen. Melketenner kan også få hull, de har tynnere emalje enn de permanente tennene og er på den måten mer utsatt for karies.

Hvordan forebygge karies

Det er gunstig å unngå hyppige sukkerinntak ved småspising og sukkerholdig drikke, og ikke minst å gi barna gode pussevaner og sunne, gode matvaner. Begrens søtsakene og bruk vann som tørstedrikk i stedet for saft, brus eller juice. Spyttet i munnen beskytter tennene mot karies, men om natten produseres mindre spytt enn på dagen og beskyttelsen blir derfor dårligere på natten. Av den grunn anbefales det at man reduserer nattlig amming til 2 ganger per natt når barnet når 1-års alder. Dersom barnet drikker av flaske om natten, bruk rent vann.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge, leverandørinformasjon

Oppdatert: februar 2024