Det er lurt å starte tidlig med å gi barnet gode rutiner for tannpuss. La gjerne barnet venne seg til tannbørsten allerede før de første tennene kommer, slik kan barnet oppleve tannpuss som en lek. Begynn med tannpuss så fort den første tannen titter frem. Og fra nå av og fram til barnet er 10-12 år, er det du som har ansvaret for å holde tennene friske og sunne.
Gjør tannpussen til en god vane
Allerede når første tann dukker frem anbefaler helsemyndighetene tannpuss morgen og kveld med fluortannkrem. Fluor gjør tennene mer motstandsdyktig mot karies og reparerer begynnelsen til små hull. Velg tannkrem med riktig fluorinnhold i forhold til barnets alder. De første melketennene trenger ikke så mye fluor som de permanente tennene gjør. De minste barna klarer heller ikke å spytte ut tannkremen. Fluoren i tannkremen antas å virke best om man unngår å skylle munnen etter tannpussen. Vent helst med mat og drikke til en time etter at tennene er pusset.
Bruk en tannbørste med et lite børstehode og myk bust. Unngå å pusse tenne for hardt, det sliter på emaljen. Puss tennene i 2 minutter, morgen og kveld. Gjør tannpussen til en hyggelig og morsom greie. Syng en sang, eller en annen form for fast ritual. Bruk små mengder tannkrem til de minste barna.
Mengden tannkrem til barn bør økes gradvis:
- Før 1 år: Så vidt en synlig mengde
- 1-3 år: En mengde på størrelse med barnets lillefingernegl
- 3-6 år: En mengde på ertestørrelse
- Fra 5-6 år: Kan mengden økes ytterligere
Trenger man å gi ekstra fluortilskudd?
Ekstra fluortilskudd kan gis om man ikke klarer å få til grundig tannpuss morgen og kveld, eller om barnet av andre årsaker har høy risiko for å få hull i tennene. Spør tannlege eller tannpleier om ditt barn har behov for ekstra fuor og følg anbefalt dosering. Fluortabletter finnes i ulike styrker og smaker, og brukes fra barnet er 3 år.
Dosering av fluortabletter:
- 6 måneder - 3 år: 0,25 mg daglig. Knus da tabletten med en skje før du gir den til de aller minste.
- 3 - 12 år: 0,25 mg morgen og kveld. Barn fra 7 år kan gå over til å bruke fluorskyll for junior i stedet for tabletter
- 12 år og oppover: 0,5 mg morgen og kveld eller 0,25 mg fire ganger daglig. Eldre barn kan også bruke fluormunnskyll i stedet for tabletter om de ønsker det.
Tannbørsten gjør rent foran, bak og oppå tannen, men ikke mellom. Her kan dere rengjøre med tanntråd. Spør på tannklinikken for eventuell veiledning i bruk.
- La de minste barna få sitte på fanget når tennene blir pusset. Småbarn kan ikke spytte og det er derfor viktig å begrense mengden tannkrem.
- Etter hvert kan barnet stå på en krakk så dere kommer i samme høyde. La gjerne barnet hjelpe til med tannpussen, men gå over alle tennene selv. Jekslene skal pusses både på innsiden, utsiden og på tyggeflaten.
- Den første varige jekselen bryter fram lengst bak i munnen ved 6 års alder. Puss tannen godt med en gang den bryter frem, vær særlig nøye med tyggeflaten.
Hjelp barnet ditt med tannpussen til det klarer det selv, vanligvis ved 10-12 årsalderen. Spør på tannklinikken dersom du vil vite om tannpussen er god nok og eventuelt om det er behov for bruk av tanntråd.
Slik oppstår hull i tennene
Hull (eller karies) dannes når bakteriene i plakket får sukker tilført via kost og produserer syre som over tid løser opp tannemaljen. Dette gjør emaljen porøs, overflaten bryter til slutt sammen og det blir et hull i tannen. Melketenner kan også få hull, de har tynnere emalje enn de permanente tennene og er på den måten mer utsatt for karies.
Hvordan forebygge karies
Det er gunstig å unngå hyppige sukkerinntak ved småspising og sukkerholdig drikke og ikke minst å gi barna gode pussevaner og sunne, gode matvaner. Hold søtsakene til kun en dag i uken la barnet heller få frukt eller grønnsaker som mellommåltider og la barnet venne seg til vann som tørstedrikk i stedet for saft eller brus. Spyttet i munnen beskytter også tennene mot karies, men om natten produserer mindre spytt enn på dagen og beskyttelsen blir derfor dårligere på natten av den grunn anbefales det at man reduserer nattlig amming til 2 ganger per natt når barnet når 1 års alder. Dersom barnet drikker av flaske om natten, bruk rent vann.
Puss, puss så får du en suss…
Kilder: Norsk helseinformatikk. Helsenorge.no, leverandørinfo
Oppdatert: September 2021