• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 399,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Sår og blemmer i munnen eller på tunga kan være både plagsomt og smertefullt. Her får du farmasøytens beste råd for behandling og forebygging av after/munnskold. 

Hva er after/munnskold? 

Sår på slimhinnene i munnen, som lepper, tunge eller innsiden av kinnene, kalles for after eller munnskold/munnskåld.

De er små (bare noen få millimeter store), har ofte en hvit- eller gråaktig farge, og kan gjøre vondt når du spiser, drikker, snakker eller pusser tennene.

Symptomer på munnskold

Munnskold starter gjerne som små blemmer, som deretter går over til litt større grå eller hvite sår i munnhulen. Sårene har ofte en tydelig, rød ring rundt det hvite området.

De kan sitte på tunga, leppene eller innsiden av kinnene. Dersom de sitter på tunga, kan de ligne små kviser. 

Hvorfor får man after?

De aller fleste får after på et eller annet tidspunkt i livet, men noen er mer plaget enn andre, og får hyppigere utbrudd.

Grunnen til at man får after er ikke sikker, men det kan skyldes blant annet mangel på enkelte vitaminer og mineraler, matallergi, infeksjoner eller andre sykdommer.

Enkelte matvarer (som kaffe, sjokolade og peanøtter) kan også være en medvirkende årsak. Noen mennesker virker til å være mer utsatt for å få after enn andre, særlig dersom flere i familien også er plaget med dette.

Hormonelle endringer og stress kan også være medvirkende faktorer. Man kan også få after etter at man har bitt seg i tungen eller på innsiden av kinnet ved et uhell.

After er mest vanlig hos tenåringer og unge voksne, og for mange forsvinner de med alderen.

Behandling av munnskold

Det finnes flere måter å behandle after eller munnskold på. Munnskyll med klorheksidin (klorhexidin) er en av dem. Munnskyll med klorheksidin virker desinfiserende lokalt i munnhulen, og er ment for bruk i korte perioder. 

Mange opplever at en tannkrem uten såpestoffer (SLS) kan bidra til å holde utbruddene på avstand, fordi såpestoffene kan forstyrre den naturlige bakteriefloraen i munnen. Tannkremer fra blant annet Zendium inneholder ikke SLS (sodium lauryl sulfate). 

Det finnes ulike sprayer og geléer fra blant annet GUM og AftaMed som kan påføres aftene for en rask og skånsom smertelindring. Disse kan også bidra til at sårene gror fortere. Oralmedic var tidligere et bestselgende produkt i denne kategorien, men finnes dessverre ikke for salg i det norske markedet lenger. 

Smertelindrende spray og gel

Når bør du kontakte lege?

Dersom sårene ikke gror innen 1-2 uker, du er plaget med sår flere steder på kroppen, eller sårene er større enn et par millimeter, bør du ta kontakt med lege.  

Dette gjelder også dersom du får symptomer som feber eller magesmerter, eller dersom du sliter med å få i deg mat og drikke på grunn av sårene i munnen. 

Kilder: Helsenorge, Oslotannlegesenter, Zendium

Publisert: mai 2025

;