Hva er hard hud?
Hard hud er fortykket hud som dannes når et hudområde stadig utsettes for økt trykk eller friksjon. Det er en naturlig prosess – tilpasset gjennom evolusjonen – for å beskytte foten dersom man går mye barfot.
Hard hud kan ha ulike fargenyanser og fremstå alt fra hvit til grågul, brun eller rød. De fleste opplever ingen problemer med fortykket hud, men i enkelte tilfeller blir den harde huden for tykk og slår sprekker. Da kan det bli smertefullt og være nødvendig med behandling.
Hvorfor oppstår det?
Det er flere årsaker til den tykke og harde huden på føttene, og de fleste er det heldigvis mulig å gjøre noe med. De vanligste årsakene til hard hud på føttene er:
- At man går mye barfot.
- Vekt som skaper økt trykk på føttene.
- Fotens og knoklenes utforming (arv).
- Sko og sokker som passer dårlig og som skaper mye friksjon.
Forebygging av hard hud
Det viktigste man gjør for å forebygge hard hud, er å redusere vekt, trykk og friksjon mot de utsatte områdene. Her er noen tips.
- Gå mindre barfot: Når man går barfot, trigger man kroppens naturlige prosess med å lage tykkere hud for å beskytte foten. Mindre barfot, betyr mindre tykk hud på føttene.
- Bytt sko eller sokker: Pass på at sko og sokker passer foten godt, og ikke gnisser. Skoene bør ha passe stive såler, en stødig hælkappe og god nok plass. Dersom man har utstående knokler som er ekstra utsatt for gnissing, kan man benytte plaster for beskyttelse. Sokker av ull eller bambus er det aller beste for et godt "innemiljø” i skoen.
Her kan du lese våre beste tips for god fotpleie.
Fjerne hard hud på føtter
Dersom ikke forebyggende tiltak hjelper, finnes det flere måter å fjerne den harde huden på. Man kan gjøre mye fotpleie på egenhånd, men hvis huden først har sprukket er det lurt å oppsøke en profesjonell fotpleier.
Gi føttene fuktighet
Smør føttene med fotkrem daglig. Det kan bidra til mykere hud på føttene og vil i mange tilfeller være alt som behøves for å bli kvitt den harde huden. Smør føttene på kveldstid – gjerne etter du har dusjet eller tatt fotbad, og ta på et par myke ullsokker. Slik kan fotkremen jobbe igjennom natten, og du slipper samtidig fotavtrykk på gulvet.
Ta fotbad
Jevnlige fotbad i varmt vann - gjerne ukentlig - vil bidra til å mykne den harde huden, og eventuelle liktorner som også kan oppstå som følge av hard hud på føtter. Bruk et badesalt eller konsentrat spesielt beregnet på føtter for best resultat.
Ukentlig peeling av føttene
En eksfolierende skrubb som inneholder pimpstein vil bidra til å fjerne hard og tørr hud, samt døde hudceller. Scholl Expertcare Exfoliating Foot Scrub er et glimrende alternativ som kan benyttes én gang per uke.
Alternativt kan en fotmaske også bidra effektiv til å fjerne hard hud.
Fil av hard hud
Det finnes ingen nerver i den harde huden og man kan trygt file av det øverste laget uten å kjenne noen smerte. Her kan man bruke en manuell eller elektrisk fotfil. Et varmt og mykgjørende fotbad anbefales før man starter filing.
Oppsøk fotpleier
Dersom det går så langt at den harde huden begynner å slå sprekker, eller den er meget tykk (mer enn 1 cm), kan det være lurt å oppsøke profesjonell hjelp. En fotpleier kan både rådgi og tilby mest effektiv behandling.
I mange tilfeller vil fotpleier skjære av deler av den harde huden. Dette anbefales ikke å gjøre på egenhånd på grunn av infeksjonsfare, da det er lett å gå for dypt.
Kilder: forskning.no, Hard hud er bedre enn sko, Norsk helseinformatikk, Hard hud og liktorn, Norsk helseinformatikk, Hvordan behandle hard hud under føttene og sprukne hæler?
Publisert: september 2024.