Gå til innholdGå til kassen

Hvis du ikke har mulighet eller lyst til å sole deg, kan selvbruningsprodukter likevel få det til å se ut som at du har vært ute i solen i mange timer. Mange liker ikke å være direkte i solen, og overdreven soleksponering kan dessuten være skadelig og kan føre til alvorlig sykdom. Brun uten sol kan brukes året rundt, og passer ypperlig til å friske opp en gusten vinterhud før en spesiell anledning. For et mer gradvis resultat kan en fuktighetskrem med lett selvbruningseffekt være et fint alternativ.

Selvbruning inneholder stoffet dihydroxyaceton (DHA) som reagerer med det ytterste hudlaget og gir deg farge. Fordi fargen er begrenset til det ytterste hudlaget, vil den forsvinne når hudlaget fornyes. Det betyr at selvbruning må påføres jevnlig hvis du vil bevare fargen. Ikke glem å bruke solkrem selv om du bruker selvbruning, da selvbruning ikke gir noen beskyttelse mot solen.

Fargen påvirkes av pH-nivået i huden og sammensetningen av produktet. Det tar vanligvis 8-24 timer før du oppnår maksimal farge, men mange produkter vil gi farge allerede etter kort tid. Mange selvbruningsprodukter er tilsatt farge for å gjøre påføringen enklere.

Kvinne smører inn ben med selvbruning

Foto: iStock.com/VladimirFLoyd

Tips for et jevnere og finere resultat ved bruk av selvbruning

  • Eksfolier huden med en kroppsskrubb eller skrubbevott 24 timer før påføring for å fjerne døde hudceller. Om nødvendig kan du bruke en selvbruningsfjerner for å fjerne gamle rester etter selvbruning.
  • Hvis du skal fjerne hår, bør du gjøre det minst 24 timer før, slik at porene er lukket og huden ikke er irritert ved påføring.
  • Bruk fuktighetskrem på tørre områder som albuer, hender, føtter og knær før påføring for å unngå skjolder.
  • Bruk alltid en selvbruningsvott for å oppnå en jevn påføring og for å unngå flekkete hender. Gå til slutt over hender og føtter med det som er igjen på hansken.
  • Hvis du skal bruke selvbruning i ansiktet, burde du alltid bruke et produkt som er tilpasset huden i ansiktet. Er du plaget med akne, burde du bruke et produkt som ikke tetter porene, og vær obs på at det kan være vanskelig å få jevn farge på huden som omgir akne.

Se hele vårt utvalg av selvbruning (self tan) fra kjente merkevarer.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, leverandørinformasjon

Oppdatert: april 2022