Gå til innholdGå til kassen

Svært mange opplever vonde og såre brystknopper ved amming, spesielt i løpet av de første par ukene etter fødsel. Amming er bra for deg og barnet ditt, men det kan være tøft for brystknoppene! Det er viktig å behandle problemer raskt, og heldigvis finnes det mange gode råd for å redusere sårheten, slik at ammingen kan fortsette uten at det gjør vondt.

Hva er årsaken til såre brystvorter?

Når den nyfødte begynner å die fra de følsomme brystvortene, lages det et trykk og et sug som de ikke har vært utsatt for før. Ammingen kan også ta lang tid, og det kan bli mange måltider i løpet av døgnet. All denne nye belastningen kan gi såre brystvorter. Det er vanlig å føle ømhet i starten av ammingen, men sårheten bør ikke vare lenge. I løpet av de første par ukene når du og babyen blir mer vant til ammingen, bør sårheten avta. Oppstår det åpne sår, er det tegn på at noe er galt, og har du smerter og sårhet som vedvarer over tid, må du søke hjelp så det ikke går utover ammingen.

Forbigående såre brystvorter skyldes vanligvis feil ammeteknikk, og riktig ammeteknikk er dermed det viktigste forebyggende tiltaket.

Hvordan forebygger jeg såre brystvorter?

Det viktigste er å finne en god ammestilling. Du skal kunne holde barnet uten å bli sliten i armer, nakke eller rygg, så det er viktig med god støtte. Ammingen skal være en avslappende stund for deg. Bruk puter for å støtte deg og barnet om det trengs. Mange bruker en ammepute i begynnelsen.

Legg barnet i den stillingen som er mest behagelig for deg og barnet. Dette danner grunnlaget for at barnet skal få et godt sugetak. Barnet skal gape høyt og ha mest mulig bryst i munnen, slik at brystvorten blir liggende langt inne i barnets munn uten å belastes. Hold barnet med magen tett inn mot deg. Barnets munn skal være i høyde med brystet, slik at det ikke henger og drar i brystet eller brystvorten. Dersom sårene skyldes et dårlig sugetak, vil sårheten som regel forsvinne så fort du har funnet årsaken til det og dette er rettet opp i. Be om hjelp til å få vurdert babyens sugetak om du fortsatt har smerter gjennom hele ammestunden eller får sår på brystvorten til tross for disse tiltakene.

Melkespreng gjør at babyen kan få et dårligere tak. Det kan hjelpe hvis du håndmelker litt før barnet legges til brystet. Stimuler først utdrivningseffekten ved å rulle eller stryke brystvorten forsiktig et par minutter, gjerne utenpå klærne. Klem deretter utkanten av det brune området rundt brystvorten rytmisk flere ganger. Da vil melken begynne å renne, og brystet bli mykere. Det blir da lettere for babyen å få et godt sugetak.  

Hvis barnet skal tas fra brystet før det slipper av seg selv, kan du stikke lillefingeren inn mellom barnets gommer, slik at vakuumet oppheves og det blir lettere å fjerne brystvorten.

Vask alltid hendene før du tar på brystvortene. Brystvortene skal berøres minst mulig. God håndhygiene er viktig for å unngå brystbetennelse.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har fått såre brystknopper?

Det kan være lurt å prøve forskjellige ammestillinger. Ved å bytte ammestilling belastes brystknoppen annerledes og det såre området avlastes.

Dersom bare én brystknopp er sår, så legg barnet til det andre brystet først. Skift så over til det vonde brystet når melken har begynt å piple fram. Er begge såre, så sett i gang utdrivningsrefleksen (som beskrevet over) før du legger barnet til brystet.

La brystene lufttørke etter ammingen. La melken som sitter igjen på brystvorten, tørke helt før du kler på deg igjen.

NB! Sår og sprekker skal ikke lufttørke. I tilfelle åpne sår må du unngå at det danner seg en skorpe som sprekker opp hver gang du ammer.

Vask sårene med rene kompresser og saltvann (f.eks. øyeskyllevæske som er sterilt fysiologisk saltvann) etter amming. Så tar du på en ammevennlig salve eller kompress med gel og rene ammeinnlegg. På denne måten vil såret kunne gro innenfra. Bruk en Q-tips til å ta på salven, slik at salven ikke blir infisert av eventuelle bakterier. Tørk forsiktig vekk overflødig salve fra det brune området rundt brystvorten før amming. Da blir ikke området fullt så glatt, og barnet vil få et bedre tak.

Du trenger ikke å vaske vekk salve som kun er på brystknoppen, før amming.

Hold brystet tørt og varmt. Lekker brystet mellom ammingene, kan du bruke rene ammeinnlegg. Dette finnes både som engangs- og flergangsprodukter, også i ull. Skift ammeinnlegg ved hver amming.

Avlastning av brystvortene

Det er viktig at sprekker eller sår på brystknoppene får gro, fordi sprekker og sår gjør ammingen smertefull og øker faren for brystbetennelse.

Ved alvorlig sårhet kan brystvortene avlastes ved å pumpe ut melken. Håndmelking er mest skånsomt. Brystpumpe kan gi et kraftig drag og stimulerer ikke alltid brystet godt nok. Dersom det er sprekker i brystvorten, kan dette forverres ved bruk av brystpumpe.

Melkeoppsamlere eller brystknoppebeskyttere kan brukes under ammeinnlegg for å hindre at klær gnisser mot brystvorten, og at den trykkes flat.

Brystskjold/ammeskjold er tynne mellomlegg av silikon som kan legges over brystvortene under amming. Det fungerer som en barriere mellom brystet og barnet, men løser ikke årsaken til sårheten. De bør derfor kun brukes unntaksvis og kun over få dager, da de kan gi dårligere stimulering av brystvortene og føre til at barnet tømmer brystet dårligere.

Ammeplaster som Mepilex Transfer beskytter huden, lindrer smerter og behandler sår og rifter. Melken transporteres rett gjennom plasteret, men etterlater ingen rester. Det fjernes før amming og settes på igjen etterpå.

Flere nyttige produkter til ammingen finner du her.

Tips til pleie av brystknoppene

  • Skyll brystene kun med vann når du bader eller dusjer. Såpe kan fjerne den naturlige oljen som produseres for å beskytte brystvortene dine, og dette kan føre til tørrhet og irritasjon.
  • Lufttørk brystvortene eller klapp dem forsiktig med et håndkle.
  • Tidligere var det anbefalt å herde brystvortene før fødsel. Dette frarådes nå. Det å herde brystvortene kan i mange tilfeller gjøre deg sår før du i det hele tatt begynner å amme.
  • Ingen kremer eller salver kan forebygge såre brystvorter. Slike skal derfor ikke påføres før brystknoppen eventuelt er blitt sår.

Når bør du kontakte helsesøster eller lege?

  • Dersom du er usikker på om du har riktig ammeteknikk. God og kyndig ammeveiledning kan du også få av en ammehjelper. Denne kommer du i kontakt med via nettstedet ammehjelpen.no. Her finner du også mer informasjon rundt ulike utfordringer du kan støte på i løpet av ammeperioden.
  • Dersom sårheten vedvarer til tross for riktig ammeteknikk. En vedvarende sårhet kan skyldes en bakteriell infeksjon eller sopp i sprekkene på brystene som vil trenge behandling med reseptpliktig legemiddel.
  • Dersom du mistenker brystbetennelse. Ved brystbetennelse kan brystet bli rødt, varmt, hovent og smertefullt. Du kan få feber og en influensalignende følelse i kroppen. Hyppig tømming av brystet i 24 timer er førstevalget som behandling. Kontakt lege før 24 timer er gått, dersom du i løpet av dette døgnet blir mye dårligere, for eksempel får høy feber, kvalme, oppkast eller at brystet blir betydelig mer smertefullt.

Kilder: Ammehjelpen.no, Foreldrebrosjyre «Gode råd» (Farmasøytisk institutt UiO), leverandørinfo    

Oppdatert: mars 2021