Gå til innholdGå til kassen

Det er ofte mye snakk om fødebagen, eller sykehusbagen, når det nærmer seg termindato. Mange pakker denne klar flere uker på forhånd, mens andre rekker ikke å pakke med seg noe som helst før det er på tide å dra. Vi har derfor laget en praktisk liste over hva som kan være lurt å ha med seg i fødebagen før man drar på sykehuset.

Toalettsaker

Pakk med deg dine viktigste toalettsaker i praktiske reisestørrelser.

Se alle våre reisestørrelser her.

Etter fødsel

Kjølebind kan brukes for å redusere hevelse og smerte i underlivet etter fødsel. Skylleflaske kan brukes for å enkelt holde underlivet og rifter og sår rene etter at du har født. Kosttilskudd spesielt tilpasset nybakte mødre og ammende kan også være lurt i en hektisk periode hvor man ikke alltid rekker å spise til vanlig tid.

Bind, bleier og nettingtruser får du på sykehuset, men det kan være greit å ha noen ekstra i bakhånd til du kommer hjem.

Amming og flaskemating

Såre og ømme brystvorter er nesten ikke til å unngå ved ammestart. Da kan det være lurt å ha en lindrende salve eller kjølende kompresser på lur. Har brystvortene blitt skikkelig såre, kan brystknoppbeskytterne fra Silverette være til god hjelp. Mange opplever også at brystene lekker melk i både tide og utide. Da kan ammeinnlegg hjelpe til å holde deg tørr. Ammeinnlegg i merionoull gir ekstra beskyttelse på vinteren, og er også særlig godt egnet for deg som opplever store melkelekkasjer. Medela har et stort utvalg av BH-er som kan brukes til både amming og pumping.

Noen sykehus låner ut amme-puter og det kan være lurt å sjekke på forhånd om ditt sykehus gjør det. Hvis ikke kan en ammepute være til god hjelp i starten, særlig om du er førstegangsfødende.

Ikke alle opplever at amming fungerer som man ønsker, dette kan for eksempel være knyttet til melkeproduksjon, smerter ved amming eller fysiske utfordringer. Da er det godt å vite at det finnes et stort utvalg av morsmelkerstating og flasker tilpasset nyfødte babyer.

Vask og stell av den nyfødte

Det varierer litt fra sykehus til sykehus hva du får til stell av babyen og hva du bør ha med selv. Tørre stellekluter, våtservietter, krem for såre stumper og en babyolje er uansett ting som de aller fleste bruker til vask og stell av baby, og som det kan være greit å ha med i bagen. Bleier til de første dagene får du på sykehuset. 

Snacks og drikke

Pakk med deg næringsrik mat, snacks og vannflaske til sykehuset. Både fordi fødselen kan ta lang tid og tappe deg for energi, og fordi mange opplever økt matlyst etter fødsel, særlig i forbindelse med amming.

Annet

Pakk med deg myke og behaglige klær til sykehuset. Husk at du mest sannsynlig ikke passer de vanlige klærne dine rett etter fødsel, så velg noe som ikke strammer eller får deg til å føle deg ukomfortabel. Noen har gode erfaringer med å sitte på en badering eller et sammenrullet håndkle i dagene etter fødsel, for å lette trykket på eventuelle sting. Pakk noen skift til babyen og gjerne et teppe til hjemreisen. Husk at også partneren din må pakke med seg skift og toalettsaker.

Når det kommer til smokk, er det veldig individuelt når og om man ønsker å introdusere dette. Det er både fordeler og ulemper ved bruk av smokk. Et vanlig råd er at man venter med å introdusere smokk til ammingen er godt etablert. 

Oppdatert: april 2024