Gå til innholdGå til kassen

Det meste er som oftest i orden i god tid før fødselen, når det gjelder ting som seng, vogn, klær og bilsete. Når man er kommet hjem med den nyfødte, oppdager man fort hvor mange andre produkter som også kan være praktiske å ha i hus. Her har vi samlet en liste med produkter som kan være nyttige i den daglige rutinen med stell og pleie av babyen. Dette er også ypperlige gaver til alle vordende foreldre.

Hva trenger man til bleieskift og vask av babyen?

 • Bleieskift av nyfødte kan gjøres med lunkent vann og en klut. Mange foretrekker tørre engangskluter fremfor vaskekluter. Disse blir myke og gode når de fuktes i vann.
 • Man bør unngå å vaske med såpe som kan virke uttørrende på babyens hud, benytt heller en babyolje når du skal bade babyen, eller om du trenger noe i vaskevannet ved bleieskift. Du trenger ikke å bruke olje hver gang du skal bade babyen; det holder ofte å bruke lunkent vann, også til å vaske håret. Av og til kan du bruke en babysjampo dersom babyen har mye hår.
 • Stell av bleieområdet er viktig for å forebygge bleieutslett. Skift bleie ofte, slik at barnets hud holdes tørr, og la gjerne barnet lufte stumpen uten bleie i perioder. Likevel kan det skje at huden blir rød og irritert i bleieområdet. Da bør du smøre med en sinkholdig vannavstøtende salve etter hvert stell. Pleiende stellekremer forebygger og lindrer rødhet og irritasjon og kan om du ønsker det, brukes ved hvert bleieskift. Les mer om bleieutslett hos babyen her

Ønsker du en luktfri bleiebøtte som pakker inn og forsegler hver enkelt bleie, så har du dette i Sangenic Twist & Click bleiebøtte. Brukes sammen med Sangenic Twist & Click refill. Hver refillkassett varer i ca. 1 måned om man bruker beholderen til ett bleiebarn.

Produkter til ammingen

 • Dersom du lekker mellom ammingene, kan det være nødvendig å bruke ammeinnlegg, slik at du unngår flekker på klærne. Noen lekker mer enn andre. Det kan føles som at du lekker mye i begynnelsen, men husk at med tiden vil melkeproduksjonen stabilisere seg. Du vil sannsynligvis lekke mindre etter hvert. Det finnes flere typer ammeinnlegg. Papirinnlegg beregnet til engangsbruk, bambusinnlegg og ullinnlegg til flergangsbruk. 
  Ullinnlegg hjelper deg til å holde varmen, og de forebygger brystbetennelse. Ull er derfor lurt å bruke om vinteren.
 • En melkeoppsamler er velegnet dersom man opplever svært kraftig melkelekkasje og opplever at ammeinnleggene ikke er nok. Skålen samler opp brystmelken, slik at du holder deg tørr mellom ammingene. Skålene er også fine å bruke dersom du opplever at brystet lekker mye når du ammer eller pumper fra det andre. Med melkeoppsamleren kan du dessuten ta vare på melken om du ønsker det.
 • En BH som er beregnet spesielt til amming, er veldig praktisk å anskaffe seg.  Amme-bh-en  lar deg enkelt og diskré få tilgang til brystet uten å måtte ta av hele bh-en. Det er viktig at du      
  finner en som føles god å ha på, og som er stor nok. Husk at brystene vil bli større etter fødselen når de fylles med melk, og at eventuelle ammeinnlegg også tar plass inni bh-en.
 • Svært mange opplever såre brystvorter ved amming, spesielt i løpet av de første par ukene etter fødsel. Forbigående såre brystvorter skyldes ofte feil ammeteknikk, og riktig ammeteknikk er dermed det viktigste forebyggende tiltaket. Det er grunnleggende å finne en god ammestilling. Mange bruker en ammepute  i begynnelsen for å få god støtte og finne en stilling som gjør at barnet får et godt sugetak. Dette kan også bidra til at ammingen blir en avslappende stund for deg.
 • Ved alvorlig sårhet er det viktig at sår og sprekker på brystvorten får gro. Avlastningsprodukter kan brukes over brystvortene i kortere perioder. NB! Sår og sprekker skal ikke lufttørke. I tilfelle det er åpne sår, bør du smøre på en brystvortekrem, slik at du unngår at det danner seg en skorpe som sprekker opp hver gang du ammer. I de aller fleste tilfellene vil sårheten forsvinne om man klarer å finne ut hva som er årsaken, og tar de nødvendige forholdsreglene. Les mer her om hvordan du kan forebygge og behandle såre brystvorter.

Brystpumper og mating

 • Dersom du får behov for å tømme brystet utenom ammingene, kan du enten pumpe eller håndmelke deg. En brystpumpe er nyttig om du regelmessig skal tømme brystene over lengre tid. Det finnes både elektriske og manuelle brystpumper. 
 • Tåteflasker kan brukes både til morsmelk du har pumpet ut selv, eller om barnet skal ha tilskudd. 
 • Det finnes et stort utvalg av smokker i forskjellige farger og fasonger. Narresmokker kan gi god trøst til babyer med stort suttebehov.   
 • Dersom du vet at du vil ha behov for å lage morsmelkerstatning til babyen, kan det være nyttig og tidsbesparende med en tilberedningsmaskin som forenkler prosessen med å tilberede babyens melkeflasker med rett temperatur.

Vasking av flasker og pumpeutstyr

 • Flasker må vaskes og steriliseres etter hver bruk. Bruk såpe og varmt vann og helst en egen oppvaskkost. Deretter kokes flaskene i 5-10 minutter i en stor kjele som dekker alle delene. Flasker, smokker og biteringer kan også steriliseres i en egen sterilisator for dette formålet.
 • Pumpeutstyr som er i kontakt med melk skal skylles og vaskes etter hver bruk, og steriliseres en gang i døgnet.
 • Les mer om rengjøring av flasker og pumpeutstyr på ammehjelpen.no. 

Andre småting som kan komme til nytte

 • Barn får lettere feber enn voksne, og de får ofte høyere feber.  Det er ikke mulig å avgjøre om barnet har feber ved å kjenne på huden. Det sikreste er å måle temperaturen i endetarmen, med et digitalt termometer.
 • Babyer klorer seg ofte i ansiktet, og det kan da hjelpe å holde barnets negler korte. Neglene kan klippes forsiktig med en neglesaks for baby.  Saksen har avrundet tupp for å unngå stikkskader. Dersom det blir skarpe kanter, kan disse files ned.
 • Saltvann kan brukes til å skylle bort slim og skorper i nesen, og er som oftest nok til å lette på tetthet i nesen hos babyen.

Les mer her om når babyen har tett nese ved forkjølelse

Søvn

 • Mange babyer liker å ligge tett  og mykt i en svøpepose, fordi det minner om hvordan de hadde det inne i mors mage. Woombie har flere ulike svøpeposer for nyfødte, samt den smarte «grow with me» som brukes som svøpepose de første månedene og deretter som sovepose hvor barnet har armene frie.
 • Et nattlys skaper et behagelig lys på soverommet, slik at du kan unngå å skru på taklyset for å mate eller bytte bleie.

Kilder: ammehjelpen.no

Oppdatert: mai 2023