• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 349,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler oss å ha et beredskapslager hjemme, dersom det skulle oppstå en krisesituasjon hvor kommuner og nødetater må prioritere hvem de kan hjelpe. Krisesituasjoner kan omfatte strømbrudd, ekstremvær, ulykker, pandemier og i verste fall krig.

Hva er et beredskapslager?

I informasjonen som ble sendt ut til alle norske husstander høsten 2024 står det blant annet at vi bør ha egenberedskap i form av lagret vann, alternative strøm- og varmekilder, nødvendige medsiner, mat med lang holdbarhet og flere ulike betalingsmåter, slik at vi kan klare oss selv i én uke dersom det skulle oppstå en krisesituasjon.

I dette rådet kan du lese om beredskap i form av medisner, førstehjelpsutstyr, og jodtabletter – samt trygg og riktig oppbevaring av disse.

Hvorfor trenger vi et beredskapslager av legemidler?

Helseproblemer og medisinske behov kan oppstå uventet, og i en krisesituasjon kan det være vanskeligere å få tak i nødvendige medisiner. Å ha et beredskapslager av medisiner og andre legemidler kan være avgjørende for å sikre god helse i en nødsituasjon.

Hvilke legemidler bør finnes i et slikt nødlager?

Faste medisiner og medisinsk utstyr på resept

Ha minst 7 dager ekstra forsyning av medisiner og medisinsk utstyr (som for eksempel stomiutstyr, kateter og inkontinensprodukter) du bruker regelmessig. Gjør det til en vane å alltid hente ut en ny beholdning senest en uke før du går tom – legg det for eksempel inn i kalenderen slik at du får en påminnelse når det nærmer seg.

Førstehjelpsutstyr

Førstehjelpsutstyr bør finnes i alle husstander. Det kan også være lurt å ha det tilgjengelig i bilen.

Helsemyndighetene anbefaler at du har følgende førstehjelpsutstyr:

Det finnes også ferdigpakkede førstehjelpsskrin. Dersom du har et slikt, bør du sjekke at innholdet samsvarer med denne listen. Ferdigpakkede førstehjelpsskrin inneholder ikke reseptfrie legemidler.

Jodtabletter

Barn og voksne under 40 år, gravide og ammende bør ha jodtabletter hjemme. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod som kan spres via luften ved en atomulykke og i verste fall føre til kreft i skjoldbruskkjertelen. Disse tablettene skal kun tas etter beskjed fra myndighetene. Les mer om Jodix jodtabletter her. 

Vær oppmerksom på at jodtabletter til bruk ved atomulykker er noe annet enn kosttilskudd med jod. De reseptfrie legemidlene med jod til bruk ved atomulykker er Jodix og Kaliumjodid SERB, og tas som enkeltdose. Disse tablettene skal ikke tas forebyggende.

Hvordan bør legemidler oppbevares?

Mange legemidler skal oppbevares tørt og i romtemperatur, og bør derfor ikke oppbevares på badet. Andre skal oppbevares i kjøleskap. Les pakningsvedlegget for å sikre at de oppbevares korrekt. Husk også at legemidler alltid må oppbevares utilgjengelig for barn.

Sørg for å sjekke utløpsdatoene regelmessig på alle legemidler. Produkter som har gått ut på dato må  byttes ut, for å være sikker på at de har ønsket effekt. Ubrukte legemidler som har gått ut på dato eller som av andre grunner ikke skal brukes, skal leveres til destruksjon på apoteket. Det er viktig at legemidler ikke kastes i vanlig avfall.

Holdbarhet på jodtabletter

Jodtabletter har også en holdbarhetsdato, men de er svært stabile og beholder kvaliteten også etter utløpsdato. Du trenger derfor ikke bytte ut jodtabletter du har liggende, selv om de har gått ut på dato.

Hva bør jeg ellers ha i et beredskapslager?

Den fullstendige oversikten kan du finne på sikkerhverdag.no.

Her kan du se en sjekkliste med alle beredskapsvarer DSB anbefaler at vi har tilgang på i tilfelle det skulle oppstå en krisesituasjon.

Publisert: november 2024

Kilder: direktoratet for sikkerhet og beredskap, sikkerhverdag.no: slik bidrar du til Norges sikkerhet, sikkerhverdag.no: legemidler og førstehjelp du bør ha hjemme, sikkerhverdag.no: sjekkliste for din egenberedskap, direktoratet for medisinske produkter: råd når du skal kjøpe jodtabletter til bruk ved atomulykker