Gå til innholdGå til kassen

Jodix jodtabletter til bruk ved atomulykker.

Er du under 40 år, gravid, ammende eller har hjemmeboende barn under 18 år? Da anbefaler myndighetene deg å ha jodtabletter i beredskap hjemme. Jodix er et reseptfritt legemiddel på 130 mg per tablett, og finnes i pakninger på 10 og 100 tabletter.

Jodtabletter er et føre-var og forberedende tiltak. Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke. Tilskudd av stabilt jod (Jodix) blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen.

Jodtabletter skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Hvorfor bør en ha Jodix i beredskap hjemme?

Årsaken til anbefalingen er ifølge Statens strålevern at myndighetene vurderer faren for radioaktivt utslipp som økt. Europas kjernekraftverk eldes, og risikoen for alvorlige ulykker øker. Ferdselen med reaktordrevne fartøy langs norskekysten er sterkt økende, og en ulykke med et slikt fartøy kan gi radioaktive utslipp som rammer Norge. Sannsynligheten for terroraksjoner har også økt.

Dersom det blir et utslipp av radioaktivt jod, vil norske myndigheter komme med anbefalinger om å holde seg innendørs i opptil 2 døgn og eventuelt ta jodtabletter om det er nødvendig. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme. 

Hvorfor ta Jodix - jodtabletter?

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke. Tilskudd av naturlig jod (virkestoffet i Jodix tabletter) blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen.

Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.

Hvem skal ta jodtabletter ved atomulykke?

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar jodtabletter. De har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år. De over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen, og trenger derfor ikke ta jodtabletter. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta jodtabletter.

NB! Jodtabletter ved atomulykker (Jodix) må ikke forveksles med kosttilskudd med jod. Trenger du daglig kosttilskudd med jod, f.eks ved graviditet, spør oss i Farmasiet om dette.

Hvor mye skal man ta av Jodix 130 mg?

Myndighetene vil gi nærmere råd om hvilke grupper av befolkningen som skal ta tablettene ved en atomulykke.

Dosering av Jodix

Følg doseringen på pakningen og i pakningsvedlegget, og følg råd fra myndighetene.

 • Alle over 12 år, gravide og ammende: 1 tablett ( = 130 mg). Tabletten svelges med rikelig vann eller annen drikke.
 • Barn 3–12 år: ½ tablett ( = 65 mg). Del Jodix-tabletten i to. Gi barnet den ene ½-delen. Svelges med rikelig vann eller annen drikke. Ved behov kan den tygges eller blandes ut i vann. Gi rikelig med drikke etterpå.
 • Barn 1 måned–3 år: ¼ tablett ( = 32,5 mg). Del Jodix-tabletten i fire. Den ene ¼-delen tygges eller knuses og gis på en skje med yoghurt, syltetøy eller annen halvfast mat, eller blandes ut i vann. Ved utblanding i vann: Legg den ene ¼-delen i et glass, tilsett litt vann og rør rundt i ca. 2 minutter. La barnet drikke dosen. Gi rikelig med drikke etterpå.
 • Barn under 1 måned: 1/8 tablett ( = 16,25 mg) oppløst i drikke. Del Jodix-tabletten i fire. Legg den ene ¼-delen i et glass. Tilsett 5 ml vann i glasset. Bruk sprøyte til å måle opp (hvis du ikke har sprøyte, tilsett 2 teskjeer med vann). Rør rundt i ca. 2 minutter, tabletten løser seg ikke helt, men det er greit. Barnet skal kun ha halvparten av 5 ml: Trekk ut 2,5 ml av løsningen med sprøyte (hvis du ikke har sprøyte, fyll 1 teskje med løsningen) og gi kun dette til barnet. Kast resten. Gi barnet rikelig med drikke etterpå.

  Nødvendig utstyr: Doseringssprøyter kjøpes på apotek, evt. bruk teskje. 

  Viktig: Alle nyfødte (0–1 måned) som får jod og/eller ammes av en kvinne som har tatt jod, skal følges opp av fastlege i samråd med barnelege.

  Går Jodix ut på dato?

  Jodtablettene er svært stabile, noe som betyr at de beholder kvaliteten selv etter utløpsdato, så lenge de blir oppbevart riktig (tørt og i romtemperatur). Jodix kan derfor brukes selv om de har gått ut på dato.

  Beredskapslegemidler blir ofte lagret i lengre tidsperioder enn det som er merket på pakningene, og myndighetene gjør da løpende tester av legemiddelets holdbarhet. Dersom vi i løpet av de neste 2 årene får beskjed om at det er på tide å bytte ut Jodix som har holdbarhet til september 2022, vil våre kunder informeres om dette.

  Bruk ikke jodtabletter:

  • Dersom du er allergisk overfor kaliumjodid eller noen av de andre innholdsstoffene i legemidlet (listet opp i pakningsvedlegget).
  • Hvis du har betennelse i skjoldbruskkjertelen (thyreoiditt).
  • Hvis du har forstyrrelser i skjoldbruskkjertelfunksjonen.
  • Hvis du har dermatitis herpetiformis (Duhrings sykdom).

  Kilder: Helsenorge, Statens strålevern, leverandørinformasjon

  Oppdatert: mars 2022.