Gå til innholdGå til kassen

Bleieutslett

Bleieutslett (bleiedermatitt) er en samlebetegnelse for utslett i bleieregionen. Bleieutslett forekommer først og fremst hos bleiebarn, men kan også inntreffe hos voksne med urin- eller avføringslekkasje som bruker bleier. Bleieutslett gir røde og såre stumper og kommer av at huden blir irritert, på grunn av et tett og fuktig miljø mellom huden og bleien. Mekanisk irritasjon, urin og avføring i bleien vil kunne forverre utslettet. Ved bruk av svært tette bleier, eller om barnet har diare, er risikoen for utslettet større. Ved bleieutslett bør bleien skiftes ofte og med en gang barnet har gjort noe i bleien slik at barnets hud holdes tørr. La også barnet få lufte stumpen i perioder. Bleieutslett er svært vanlig – ca. halvparten av alle barn har hatt bleieutslett innen de blir 18 måneder gamle. De fleste har heldigvis lette og forbigående plager. Barn med andre hudsykdommer f.eks. eksem er spesielt utsatt.

Symptomer på bleieutslett

Typiske symptomer er røde, flekkvise forandringer med blank overflate. Senere kan det utvikle seg til sår. Utslett som skyldes bleiebruk, er mest synlig der huden er i kontakt med bleien.
Dersom utslettet brer seg inn i hudfoldene i tillegg, er dette vanligvis et tegn på at utslettet har blitt betent. Sopp eller bakterier kan gi slik betennelse.

Hvordan kan man forebygge bleieutslett?

Bruker man bleier er det et stort behov for rengjøring, noe som kan føre til et overdrevent forbruk av såpe. Ved bleieskift bør man rengjøre huden med vann og evt. Babyolje eller vaskeolje istedenfor å bruke såpe eller våtservietter, da det kan irritere huden mer. Vask bort salverester daglig. Tørk huden godt, spesielt ved hudfoldene ved låret. Det beste er å klappe (ikke gni) forsiktig med en myk klut først og så la huden lufttørke slik at den blir helt tørr. Smør gjerne med en sinksalve eller stellekrem etter at huden har tørket. Bepanthen er en fin salve å forsøke. Den legger seg som et beskyttende lag, styrker huden og bygger opp det ytterste hudlaget, samtidig som den lar huden puste. Har man konstant fuktig eller våt hud, går huden lettere i oppløsning, og medfører økt fare for soppinfeksjon.

Hvordan kan man behandle bleieutslett?

Inotyol er en reseptfri sinksalve som kan benyttes. Den inneholder også tjære som virker bløtgjørende og beskyttende samt lindrer svie og kløe ved hudirritasjon. Inotyol og andre sinkholdige salver kan være vanskelig å vaske bort, bruk Babyolje eller stelleolje på en bomullsdott for å fjerne salverester. Skulle du være uheldig å få Inotyol på håndklær eller klær, kan du fjerne flekken med oppvaskmiddel. Gni inn oppvaskmiddel på flekken slik at den løses opp og vask deretter plagget i vaskemaskinen. Smør på et rikelig lag med Inotyol ved hvert bleiebytte. Det anbefales å bytte bleie hver 2. time. Man kan også forsøke en annen bleietype. Ved vedvarende infiserte utslett kan man prøve krystallfiolett 0,1% oppløsning som pensles på de angrepne områdene med bomull eller q-tips. Oppløsningen bør ikke brukes på åpne sår og den farger hud, klær og badekar sterkt fiolett.

Når bør man oppsøke lege?

  • Dersom utslettet ikke bedres med egenbehandling. Eller ved hissige utslett bør lege kontaktes for videre behandling.
  • Dersom barnets allmenntilstand blir påvirket.
  • Dersom det er mistanke om soppinfeksjon.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge, Astma og allergiforbundet og Leverandørinfo

Oppdatert: mars 2021