Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det en dag mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Underlivssopp

Soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig og de fleste kvinner opplever å få underlivssopp en eller flere ganger i livet. Typiske kjennetegn er luktfri utflod som er tynn og klar, det klør og det svir. Soppinfeksjonen er vanligvis lett å bli kvitt.

Hva er sopp i underlivet og hvor kommer den fra?

Soppinfeksjon skyldes oppblomstring av en gjærsopp som kalles Candida albicans. Soppen er ufarlig, og den lever naturlig på kroppen. Soppinfeksjon oppstår når den normale bakteriefloraen i underlivet forstyrres, slik at soppen får mulighet til å formere seg og føre til infeksjon. En soppinfeksjon i underlivet er ikke farlig, men kan være plagsomt og føre til ubehag, noe som gjør at de fleste ønsker å behandle den.

Årsaker til soppinfeksjon?

Dette kan skyldes endringer i hormonbalansen som ved graviditet og bruk av p-piller, ved diabetes og nedsatt immunforsvar (ved sykdom eller bruk av visse legemidler). Andre årsaker som øker risikoen for sopp kan være overdreven vasking av underlivet, antibiotikakur (for eksempel mot urinveisinfeksjon) og bruk av tette klær som skaper «varmere klima» i intimområdet.

Hva kjennetegner soppinfeksjon?

Kløe, svie og luktfri utflod som er tynn og klar, eller hvit og klumpete konsistens ("cottage cheese" aktig). Slimhinnene er gjerne røde og såre, og området rundt skjeden kan også føles sårt og klø.  Noen opplever svie ved vannlating eller smerter ved samleie.

Hvordan behandles soppinfeksjon i underlivet?

Ikke overdriv rensligheten, Soppinfeksjonen kan ikke vaskes bort. Vasking og bruk av såpe/intimsåpe vil fjerne bakterier, men ikke sopp. Skyll kun med vann eller sammen med mild intimolje/såpe. 

Har du tidligere hatt soppinfeksjon i underlivet og du gjenkjenner symptomene, kan du trygt behandle deg selv med reseptfrie legemidler. Pevaryl* og Canesten* finnes som krem og vagitorier (stikkpiller til skjeden). Vi anbefaler deg å bruke kombinasjonsbehandling, da de fleste får infeksjonen både i og utenfor skjeden. Vagitorien føres inn i skjeden om kvelden, kremen smøres rundt skjedeåpningen 2-3 ganger daglig i 1-2 uker.

Ved gjentatte soppinfeksjoner eller du ikke har effekt av behandling med vagitorie/krem kan Diflucan* kapsel være et alternativ. Dette er en kapsel som du svelger hel.

Soppinfeksjon i skjeden kan forveksles med bakteriell vaginose

Både soppinfeksjon i underlivet og bakteriell vaginose kjennetegnes av en endring i utflod. Ved soppinfeksjon er utfloden som regel luktfri, men tykkere (cottage-cheese liknende) og mange opplever en sterkere kløe og svie fra underlivet. Ved bakteriell vaginose kan lukten være mere karakteristisk. Det er viktig å skille mellom disse to tilstandene, da de krever forskjellig behandling.

Soppinfeksjon under graviditet og ved amming

Svangerskap i seg selv disponerer for soppinfeksjon. Det skyldes det høye østrogennivået som øker sukkermengden lokalt og gir god næring til soppen. Soppen liker fuktighet, og skjeden er fuktig under graviditeten. Med tanke på behandling kan du bruke vagitorier hvis du er varsom, spesielt mot slutten av graviditeten. Ikke bruk applikatoren som følge med i pakken, men før inn vagitorien med fingrene så de ikke kommer så høyt opp.  Vi anbefaler å sette de inn i skjedeåpningen etter at du har lagt deg for natten. Da behøver du ikke tenke på at de faller ut.

Canesten* og Pevaryl* kan begge benyttes ved graviditet og amming. Diflucan* skal kun brukes etter avtale med lege. Du kan fortsette å amme etter å ha tatt én kapsel med Diflucan 150 mg.

Bør partner behandles? 

Soppinfeksjon er ingen seksuelt overførbar infeksjon. Menn kan i sjeldne tilfeller få forbigående plager med bl.a. utslett på penis etter samleie med en kvinne som har soppinfeksjon i skjeden. Utslettet går som regel over av seg selv og trenger vanligvis ingen behandling. Dersom symptomene blir plagsomme bør mannen kontakte sin fastlege. 

Tips for å forebygge irritasjon og kløe

 • Bruk bind istedenfor tampong og kutt ned på bruk av truseinnlegg. Bytt heller truse oftere.
 • Ikke skyll skjeden, den renser seg selv. Når du dusjer skal vannet renne nedover.
 • Unngå tettsittende undertøy, stringtruser og trange bukser. Bruk bomullstruser som kan vaskes på minst 60 grader. 
 • Bruk glidemidler ved samleie for å unngå såre slimhinner.
 • Tørk deg alltid forfra og bakover etter toalettbesøk. Dette hindrer smitte fra bakterier fra endetarm til skjeden.
 • Melksyreprodukter kan benyttes, men har ikke dokumentert forebyggende effekt.  
 • Kjerringråd som yoghurt eller eddik i skjeden har ingen effekt mot sopp, men kan tvert i mot gi irritasjon og forverring av kløe og smerter i hud og slimhinner som allerede er irritert.

Når bør du oppsøke lege?

 • Det er første gang du opplever symptomer på soppinfeksjon i underlivet.
 • Hvis soppinfeksjonen ikke blir bedre etter behandling med reseptfrie legemidler.
 • Dersom du har hyppig tilbakevendende soppinfeksjoner.
 • Ved andre plager i underlivet, eller hvis du er usikker på om plagene skyldes soppinfeksjon.
 • Du mistenker annen sykdom (feber eller smerter i nedre del av magen, illeluktende utflod, blodig utflod/blødninger).
 • Menn som får symptomer på soppinfeksjon, bør kontakte lege.

*Les pakningsvedlegget før bruk.

Kilder: Helsenett, Felleskatalogen, leverandørinfo

Oppdatert: Januar 2021