Gå til innholdGå til kassen

Glidemiddel er en enkel måte å øke nytelsen på og å gjøre alt som føles godt enda litt bedre. Den viktigste funksjonen til glidemidler er at de skal være glatte, for å unngå friksjon.

Velg riktig glidemiddel 

Med partner eller solo. Varmende, vått eller silkeglatt. Glidemiddel gjør det gode enda bedre, uansett hva du velger. For kvinner som har tørre slimhinner, kan glidemiddel være en måte å hjelpe naturen på vei, slik at samleiet blir så vått og glidende som de ønsker for at det skal føles godt. Årsaker til tørre slimhinner kan være overgangsalder, amming, eller stress som gjør at man ikke blir tilstrekkelig våt. Et glidemiddel kan brukes som ekstra lystforsterker eller sammen med sexhjelpemidler.

Velg riktig glidemiddel etter dine behov og ønsker

For å finne det glidemiddelet som passer akkurat deg, er det lurt å tenke på hvordan du skal bruke det, og hvilken effekt du er ute etter. Det finnes mange forskjellige glidemidler på markedet. Basert på hva de er laget av, snakker vi i hovedsak om tre typer:

Vannbasert glidemiddel

Vannbasert glidemiddel gir både bra glid og en følelse av fuktighet. Vannbasert glidemiddel kan brukes med kondom og alle typer sexhjelpemidler uten å skade produktene. Med et vannbasert glidemiddel beholder man en naturlig friksjon, men glideffekten varer ikke like lenge som når man bruker silikonbasert glidemiddel. Man kan derfor oppleve å ha behov for mer glidemiddel etter en stund.

Silikonbasert glidemiddel

Silikonbasert glidemiddel gir en silkemyk følelse og masse beskyttende glid. Et silikonbasert glidemiddel kjennes mindre vått enn vannbasert glidemiddel, er drøyere og gir mer langvarig glid. Hvilken følelse man liker best er veldig individuelt, men noen kan synes at et glidemiddel av bare silikon kan gi for mye glid. Silikonbasert glidemiddel kan brukes med kondomer av både lateks og plast. Derimot skal du være forsiktig med å bruke silikonbasert glidemiddel med sexhjelpemidler som er laget av silikon og cyberskin, ettersom det kan skade materialet.

Krem-/gelbasert glidemiddel

Krem-/gelbasert glidemiddel er et glidemiddel som inneholder både vann og silikon. Denne typen glidemiddel gir samme langvarige glid som et silikonbasert glidemiddel samtidig som det fukter som et vannbasert glidemiddel. Følelsen blir en kombinasjon av glatthet og fuktighet.

Se flere glidemidler her.

Velg et glidemiddel ut fra den type sex du skal ha!

Glidemiddel ved vaginal sex

Ved vaginal sex kan du bruke alle slags glidemidler, men unngå å bruke glidemiddel som er basert på vegetabilsk olje (som vaselin) dersom du bruker kondom. Det kan løse opp eller skade kondomet.

Sex med sexhjelpemidler

Når du bruker sexhjelpemidler, bør du alltid bruke et vannbasert glidemiddel ettersom silikonbaserte glidemidler kan skade sexhjelpemidler som er laget av silikon og cyberskin.

Glidemiddel ved analsex

Når man har analsex, er glidemiddel helt nødvendig ettersom endetarmen ikke har noen egen lubrikasjon (fuktighet i analåpningen). Ved analsex anbefales silikonbasert glidemiddel. Silikonet gir både beskyttelse og langvarig glid.

Glidemiddel ved oralsex

Ved oralsex anbefales vannbasert glidemiddel uten silikon. Det er også viktig å sjekke at glidemiddelet er spiselig. Det finnes også varianter med smak og duft.

Kilder: RFSU

Oppdatert juli 2022