Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det to dager mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose (også kalt skjedekatarr) skyldes en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, og har en illeluktende utflod med «fiskeaktig» lukt. Hvordan vet du om du har dette eller en soppinfeksjon i skjeden?

Bakteriell vaginose er ikke farlig og er i utgangspunktet en uskyldig infeksjon som ofte forsvinner av seg selv. Det vanligste symptomet er vond lukt, og noen beskriver det som at det lukter råtten fisk. Ofte blir det også økt mengde utflod, gjerne med gråaktig farge. Det regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon eller kjønnssykdom.

Årsaker til bakteriell vaginose?

Den naturlige bakteriefloraen i skjeden består av mange ulike bakterier. Vanligvis er det mye melkesyrebakterier (laktobasiller), og få av de øvrige bakteriene. Melkesyrebakteriene lager melkesyre, og dette gir lav pH-verdi, normal utflod og ingen plager fra skjeden. Ved ubalanse i skjeden kan det bli flere av de andre bakteriene, og få melkesyrebakterier. Dette gir høy pH-verdi og plager som vond lukt og endret utflod. Oftest går plagene over etter hvert, også uten behandling.

Vi vet ikke sikkert hva som forårsaker tilstanden, men risikoen øker med ny partner eller ved hyppig partnerbytte.

Kan bakteriell vaginose være farlig?

Bakteriell vaginose kan gi spontanabort og for tidlig fødsel (før uke 37 i svangerskapet), og det er grunnen til at gravide skal behandles. For ikke-gravide er det ikke farlig å ha bakteriell vaginose, og tilstanden må derfor ikke nødvendigvis behandles. Mange ønsker behandling likevel rett og slett på grunn av plagsom lukt og økt mengde utflod.

Soppinfeksjon i skjeden kan forveksles med bakteriell vaginose

Både soppinfeksjon i underlivet og bakteriell vaginose kjennetegnes av en endring i utflod. Ved soppinfeksjon er utfloden som regel luktfri, men tykkere (cottage-cheese-liknende) og mange opplever en sterkere kløe og svie fra underlivet. Ved bakteriell vaginose kan lukten være mere karakteristisk. Det er viktig å skille mellom disse to tilstandene, da de krever forskjellig behandling.

Hvilken behandling hjelper?

Bakteriell vaginose går som regel over av seg selv, hvis ikke kan den behandles med antibiotika. Antibiotikabehandlingen kan tas i tablettform som svelges, som Flagyl eller Metronidazol. I form av en gel, som Zidoval eller vaginaltabletter (stikkpiller til skjeden), som Dalacin og Donaxyl. All antibiotika krever resept fra lege. Rutinemessig behandles ikke partnere, men noen leger anbefaler å avstå fra sex under behandlingen.

Forebyggende behandling for å begrense tilbakefall

  • Ikke vask underlivet ditt med hva som helst. Underlivet trives best med varmt vann og intimprodukter som er tilpasset bakteriefloraen i skjeden, og med riktig pH-verdi.
  • Ved ubalanse i bakteriefloraen kan du bruke bruke lokal behandling av melkesyrebakterier eller andre produkter som bidrar til å gjenopprette pH-verdien og dermed ubalansen i skjeden. Effekten er noe usikker, og gjerne kortvarig.

Kjerringråd som yoghurt eller eddik i skjeden har ingen effekt, og kan gjøre symptomene verre.

Når bør jeg gå til legen?

Ikke alle trenger behandling. Plagene vil nesten alltid gå over, også selv om du ikke tar noen behandling. Vi anbefaler at du kontakter lege hvis du:

  • kjenner vond lukt (og eventuelt andre plager fra underlivet) som ikke går over av seg selv.
  • får nye plager etter at du har tatt behandling mot bakteriell vaginose.
  • er gravid.

Kilder: Norsk helseinformatikk, Felleskatalogen, leverandørinfo

Oppdatert: Januar 2021