Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det to dager mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Brent av brennesle?

Brenneslen er både nyttig og allsidig plante, men de fleste av oss har lært den å kjenne gjennom litt utrivelige møter og dermed gitt oss sviende og kløende utslett (elveblest) etter kontakten.

Brennesle kjennetegnes ved mørkegrønne blader med hjerteform og sagtannede kanter - og ikke minst brannhårene som du finner på både stengel og under bladene.

Brenneslen vil ikke bli spist av sultne dyr i naturen. Derfor har den laget en lur forsvarsmekanisme. Den har masse små hår på seg med saft inni. Når vi kommer borti brenneslen, knekker hårene og tuppen blir sylskarp. Den stikker bitte små hull i huden så saften kommer inn. Saften inne i hårene er en syre (maursyre) som er mye surere enn kroppen liker. Syren irriterer huden, noe som kommer i tillegg til den allergiske reaksjonen.

Brennesle vokser over hele landet og den blomstrer fra juni til september. Størrelsen på planten er som regel mellom 30-130 cm høy.

Hva gjør du etter det ublide møtet med brennesle?

Nærkontakt med brennesle forårsaker en form for elveblest som medfører en reaksjon med lokal rødhet, vabledannelse, kløe og intens svie. Hudreaksjonen er som regel en ufarlig, men er en litt ubehagelig opplevelse. Kanskje spesielt for barn. Brenneslebrenning går over på noen minutter helt av seg selv uansett. Det finnes mange kjerringråd for hva som kan hjelpe: som å ta på eddik, salmiakk, tannkrem eller påføring av plantesaft fra annen plante (løvetann, groblad eller rabarbra). Da gnir man et løvetannblad mot forbrenningen. Hvorvidt disse hjelper, se det vil ikke vi ta stilling til.

Det eneste som hjelper helt sikkert er å skylle der man har brent seg med litt kaldt vann som kjøler ned huden. Dermed vil kløen/svien forsvinne raskt.

Om reaksjonene på kontakt med brennesler ikke lar seg "skylle bort" med en dusj, kan litt lokalbedøvende salve være til hjelp. MyggA På stikket vil dempe kløen og hudirritasjonen. AVIVIR Aleo vera Repair spray er flytende Aloe Vera som sprayes direkte på hudens irriterte område. Aloe vera spray vil virke kjølende og lindrende. Sprayen kan også brukes på solbrent hud, rifter, insektstikk, røde utslett, brennmanet og andre hudirritasjoner. 

Når skal lege kontaktes?

Om det er en større allergisk reaksjon, med opphovning i hals/munn, pusteproblemer, rask puls, svimmelhet, kvalme og feber bør du kontakte lege.

Brennesle som nytteplante

Visste du forresten at brennesle er mer enn bare ugress? Brennesle har tradisjon som mat, både supper og te, medisin, fôr, gjødsel i hagen, plantevern mor sopp og bladlus, farge og tekstilplante. Fersk brenneslesuppe kan du gå rett til kjøkkenet å lage av bladene når du har plukket dem, eller du kan forvelle dem for å bruke senere…

 
Kilder: Leverandørinfo, Norsk helseinformatikk

Oppdatert: April 2021