Gå til innholdGå til kassen

Slik unngår du reisesyke

Reisesyke er et mareritt for alle i bilen. Barn som plutselig føler seg slappe og begynner å kaldsvette. Angsten over plutselig å få en oppkastdusj i nakken, gjør at rattet vrenges til side og det er om å gjøre å stoppe før det går galt.

Reisesyke er ubehag i forbindelse med reise om det er bil, båt eller fly. Det kjennes alt fra at du følger deg litt uvel, til at du opplever kvalme, oppkast, større grad av uvelhet, du blir bleik og hjerte slår litt raskere enn normalt. Det er balanseorganet i kroppen vår som styrer om vi blir kvalme eller ikke.

Reisesyke er ikke farlig, men kan være svært så ubehagelig for den som rammes. Den lille trøsten er du blir frisk igjen senest i løpet av et par timer etter at reisen er slutt, og du får ingen mén av det.

Hvem får reisesyke?

Alle kan få reisesyke. Mange tror ikke at de kan få sjøsyke, men det avhenger av hvor voldsomme og uvante bevegelser de utsettes for. Barn er mer følsomme enn voksne, og kvinner er ofte mer følsomme enn menn. Tilbøyeligheten til reisesyke avtar normalt med alderen, og den avtar også hvis du gjentatte ganger utsetter deg for det som gjør deg dårlig. Reisesyke kan ofte forebygges, og du før en bedre opplevelse av turen.

Forebyggende råd mot reisesyke

  • Ta hyppige pauser og sørg for frisk luft.
  • I bil eller buss, Sitt så langt foran som mulig, og i fartsretningen. Prøv å fiksere blikket mot et stabilt punkt framover. 
  • Unngå lesing eller andre aktiviteter som nettbrett eller mobil. Blikket vil være festet og stille, mens kroppen føler at den er i bevegelse. Dette skaper en forvirring i kommunikasjonen mellom kroppens ulike sansefunksjoner, og kroppen reagerer med å kaste opp.
  • På båttur, opphold deg på dekk eller midt i båten hvor det er minst bevegelse. Hold blikket frem mot horisonten. For noen kan det hjelpe å legge seg ned, også etter man har blitt kvalm. Skal du overnatte på båt, ha lugar nær midten av skipet.
  • På fly, be om sete like foran vingene. Her er bevegelsene minst.
  • Spise ett lett måltid før du reiser. Det hjelper å unngå tung og fet mat.
  • Ha på klær som ikke strammer.

Akupressurarmbånd

Seaband, et elastisk akupressurarmbånd brukes ved lett kvalme og reisesyke. Sea-Band virker i løpet av få minutter og hjelper også mot allerede påbegynt kvalme. Produktet er klinisk testet og er helt uten bivirkninger – Trygt for både barn og voksne, også gravide. Seaband virker ved at armbåndet plasseres like under håndleddet og stimulering av et akupunkturpunkt vil dermed forhindre og redusere kvalme. Som en generell regel gjelder at forebyggende behandling er det beste, da reisesyke kan være vanskelig å behandle hvis den først har inntrådt.

Reisesyketabletter

Dersom faren for reisesyke er stor, bør du ta en reisesyketablett forebyggende. Marzine og Postafen virker begge ved å stabilisere balansenerven i øret og i tillegg har en kvalmestillende effekt. Felles for begge er at de skal tas 1-2 timer før reisen. Har kvalmen først oppstått, vil dessverre ikke disse midlene være særlig til hjelp. Da må man bare avbryte bilturen og ta en pause.

Reisesyketabletter inneholder antihistaminer som kan gi døsighet og skal derfor ikke brukes av sjøfør om det er med bil eller båt. Marzine og Postafen virker ganske likt, men inneholder to forskjellige virkestoffer og har derfor ulik virketid. Marzine virker 6-8 timer (denne kan være nyttig å bruke ved kortere turer), mens Postafen virker i ca 12-24 timer.

Ingefær er et naturmiddel og har vært brukt i kinesisk folkemedisin i mange hundre år og kan være et fint alternativ til reisesyketabletter. Gravide bør rådføre seg med lege før bruk.

 Når bør du kontakte lege?

  • Dersom du er gravid eller ammer og har behov for legemidler mot reisesyke.
  • Dersom du har forsøkt egenbehandling og det ikke hjelper. Det finnes et reseptbelagt plaster, Scopoderm (inneholder skopolamin), som brukes forebyggende ved reisesyke fra 10 år og oppover. Plasteret settes på huden bak øret minst 5-6 timer før avreise, og virker i inntil 3 døgn.

Kilder: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo og Felleskatalogen

Oppdatert: September 2020