Gå til innholdGå til kassen

Reisesyke er et mareritt for alle i bilen eller på båttur. Reisesyke kan ramme både barn og voksne og utarter seg ofte som slapphet, kvalme, oppkast og kaldsvetting. Vi gir deg gode råd til hvordan du kan forebygge reisesyke.

Reisesyke er ubehag i forbindelse med reise ente det er bil, båt eller fly. Det kjennes som alt fra at du føler deg uvel, til at du opplever kvalme, oppkast, du blir blek og hjertet slår litt raskere enn normalt. Det er balanseorganet i kroppen vår som styrer om vi blir kvalme eller ikke.

Reisesyke er ikke farlig, men det kan være veldig ubehagelig for den som rammes. En liten trøst er at man blir frisk igjen senest i løpet av et par timer etter at reisen er slutt, og reisesyke fører ikke til noen varige mén.

Hvem får reisesyke?

Alle kan få reisesyke. Mange tror ikke at de kan bli sjøsyke, men det avhenger av hvor voldsomme og uvante bevegelser de utsettes for. Barn er mer følsomme enn voksne, og kvinner er ofte mer følsomme enn menn. Tilbøyeligheten til reisesyke avtar normalt med alderen, og den avtar også hvis du gjentatte ganger utsetter deg for det som gjør deg dårlig. Reisesyke kan ofte forebygges, slik at du kan oppnå en bedre opplevelse av turen.

Forebyggende råd mot reisesyke

  • Ta hyppige pauser og sørg for frisk luft.
  • I bil eller buss; sitt så langt foran som mulig og i fartsretningen. Prøv å fokusere blikket mot et stabilt punkt fremover. 
  • Unngå lesing eller andre aktiviteter som nettbrett eller mobil. Blikket vil være festet og stille, mens kroppen føler at den er i bevegelse. Dette skaper en forvirring i kommunikasjonen mellom kroppens ulike sansefunksjoner, og kroppen vil kunne reagere med å kaste opp.
  • På båttur, opphold deg på dekk eller midt i båten der det er minst bevegelse. Hold blikket rettet frem mot horisonten. For noen kan det hjelpe å legge seg ned, også etter man har blitt kvalm. Skal du overnatte på båt, ha lugar nær midten av skipet.
  • På fly, be om sete like foran vingene. Her er bevegelsene minst.
  • Spise et lett måltid før du reiser. Det hjelper å unngå tung og fet mat.
  • Ha på klær som ikke strammer.

Akupressurarmbånd

Sea-band er et elastisk akupressurarmbånd som brukes ved lett kvalme og reisesyke. Sea-Band virker i løpet av få minutter og hjelper også mot allerede påbegynt kvalme. Produktet er klinisk testet og er helt uten bivirkninger – trygt for både barn og voksne, også gravide. Sea-band fungerer ved at armbåndet plasseres like under håndleddet og stimulering av et akupunkturpunkt vil dermed forhindre og redusere kvalme. En generell regel for reisesyke er at forebyggende behandling er det beste, da reisesyke kan være vanskelig å behandle hvis den først har inntrådt.

Reisesyketabletter

Dersom faren for reisesyke er stor, bør du ta en reisesyketablett som et forebyggende tiltak. Marzine og Postafen virker begge ved å stabilisere balansenerven i øret og i tillegg har en kvalmestillende effekt. Felles for begge er at de skal tas 1-2 timer før reisen. Har kvalmen først oppstått, vil dessverre ikke disse midlene være særlig til hjelp. Da burde man avbryte bilturen og ta en pause.

Reisesyketabletter inneholder antihistaminer som kan gi døsighet, og skal derfor ikke brukes av føreren av bilen eller båten. Marzine og Postafen virker ganske likt, men inneholder to ulike virkestoffer og har derfor ulik virketid. Marzine virker 6-8 timer (denne kan være nyttig å bruke ved kortere turer), mens Postafen virker i ca 12-24 timer.

Ingefær er et naturmiddel som har vært brukt i kinesisk folkemedisin i mange hundre år og kan være et fint alternativ til reisesyketabletter. Gravide bør rådføre seg med lege før bruk.

Når bør du kontakte lege?

  • Dersom du er gravid eller ammer og har behov for legemidler mot reisesyke.
  • Dersom du har forsøkt egenbehandling og det ikke hjelper. Det finnes et reseptbelagt plaster, Scopoderm (inneholder skopolamin), som brukes forebyggende ved reisesyke fra 10 år og oppover. Plasteret settes på huden bak øret minst 5-6 timer før avreise, og virker i inntil 3 døgn.

Kilder: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo og Felleskatalogen

Oppdatert: juni 2024