Gå til innholdGå til kassen

Ferien er endelig her, og du skal kanskje ut og reise? For mange av oss innebærer ferie endring i hverdagslige rutiner og forandring i kosthold, noe som kan føre til den beryktede og plagsomme "feriemagen". Det er ikke uvanlig å oppleve problemer med fordøyelsen, særlig i utlandet. Eksponering for bakterier du normalt ikke er i kontakt med, kan påvirke bakteriefloraen i tarmen, slik at den kommer ut av balanse. Alle disse forandringene kan forårsake plager som forstoppelse, diaré, halsbrann, sure oppstøt og luft i magen.

Hva er turistdiaré?

Turistdiaré er en akutt diarésykdom, som vanligvis går over av seg selv i løpet av mindre enn fem døgn. Vanlige symptomer er 4-5 løse avføringer daglig, mageknip, kvalme og feber. Sykdommen skyldes smitte med bakterier, virus eller parasitter, og de fleste blir smittet gjennom forurenset mat og vann.

Tips for å unngå mage- og tarminfeksjoner på ferie

  • god håndhygiene
  • drikk kun flaskevann, og unngå isbiter
  • spis kun kjøtt eller sjømat hvis det er gjennomstekt eller kokt
  • unngå upasteuriserte melkeprodukter
  • unngå buffémat og mat fra gateselgere
  • daglig tilskudd med melkesyrebakterier kan bidra til balanse i bakteriefloraen i tarmen

Egenbehandling ved diaré

Det er viktig å få i seg mye væske, for å unngå å bli dehydrert. Noen ganger kan det være lurt å bruke væskeerstatning som tilfører kroppen væske, salter og sukker, hvis man mister mye væske. Generelt er det anbefalt at man lar diaréen gå over av seg selv uten å bruke legemidler som virker stoppende, siden legemidlene ikke gjør noe med årsaken. Det kan likevel være nødvendig å bruke slike legemidler i noen situasjoner, for eksempel hvis man ikke har tilgang til toalett. Legemidler med virkestoffet loperamid (Imodium, Imodium Comp, Loperamid Mylan, Loperamid Norfri) kan brukes til korttidsbehandling av akutt diaré hos voksne og barn over 12 år. Imodium Comp inneholder i tillegg virkestoffet simetikon, som kan bedre luftplager, og anbefales hvis du også har luftsmerter. SmectaGo er en mikstur i drikkeklare doseposer, som kan brukes til behandling av akutt diaré hos voksne og barn over 8 år.

Når bør jeg kontakte lege?

  • hvis du har blod i avføringen
  • hvis diaréen ikke gir seg i løpet av en uke
  • hvis du har feber og dårlig allmenntilstand
  • hvis du har kraftige smerter

Hvis du er så dårlig at du ikke får i deg mat eller drikke må du kontakte lege så fort som mulig. Det er også viktig å huske at diaré er farligere for små barn, syke og eldre.

Andre problemer med fordøyelsen?

På reise er det heller ikke uvanlig å oppleve andre plager som halsbrann, sure oppstøt, oppblåsthet og forstoppelse. Men fortvil ikke om plagene skulle dukke opp, det finnes heldigvis mange reseptfrie legemidler og andre produkter som kan hjelpe.

Kilder: Helsenorge, Felleskatalogen, NHI, Foreldrebrosjyre pharmasafe UiO

Oppdatert: juni 2023