Gå til innholdGå til kassen

De fleste vil oppleve at man får hoste med jevne mellomrom, og hoste er vanlig ved for eksempel forkjølelse, astma og ved luftveisinfeksjoner. Hva er hoste og hvordan kan man lindre plagene ved hoste?

Hva er hoste og hvorfor hoster du?

Hoste er en refleks og er kroppens måte å kvitte seg med fremmedelementer i luftveiene våre. Hosterefleksen kan oppstå ved slim eller puss i luftveiene, såre og betente luftveier eller når støv eller rusk pustes inn. Hosterefleksen jobber sammen med flimmerhårene for å beskytte lungene ved å transportere fremmedelementer ut av lungene våre.

En av de vanligste årsakene til hoste er infeksjon i luftveiene. Ofte starter da hosten med tørrhoste (uten slim) og avsluttes med slimhoste. Så hosten kan variere ut ifra sykdom og utover i sykdomsforløpet.

En kvinne sitter på en sofa og hoster med et teppe rundt seg

Foto: iStock.com/gpointstudio

Hva er forskjellen på tørrhoste og slimhoste?

Tørrhoste kjennetegnes ved at det ikke kommer opp noe når man hoster og denne hosten har lite funksjon på luftveiene. Hosten kan utløses av kløe eller irritasjoner i luftveiene, og det finnes ulike legemidler som kan dempe og/eller stoppe hosten dersom man trenger dette.

Slimhoste kjennetegnes ved at det kommer slim opp når man hoster. Hosten kan ofte høres litt «surklete» ut siden hosten kommer av at man har slim som irriterer luftveiene. Hosterefleksen ved slimhoste er nødvendig for å hindre at forkjølelsen utvikler seg til lungebetennelse, og derfor er det viktig å ikke bruke hostedempende legemidler ved slimhoste.

Hoste hos barn

Hoste hos barn kommer oftere enn hos voksne, da barn er mer utsatt for luftveisinfeksjoner. Det kan være ulik grad av hoste, og barn kan få ulik hoste selv om det er samme virus de er smittet med.

Spedbarn har ikke så kraftig hosterefleks, og dersom et spedbarn får en luftveisinfeksjon kan det lett samle seg opp mye slim i hals og lunger. Hoste hos spedbarn under 3 måneder er ikke vanlig, og man skal derfor alltid kontakte lege i dette tilfellet.

Lege bør alltid kontaktes dersom:

  • Barnet hoster og er under 3 måneder
  • Barnet har redusert almenntilstand og ikke får i seg drikke eller mat
  • Barnet puster raskere enn normalt
  • Barnet må jobbe ekstra, eller sliter med å puste (man kan ofte se at magen under ribbeina trekker seg innover)

Les mer om hoste hos barn her

Gode råd ved hoste

Hoste kan oppleves svært plagsomt og kan forstyrre nattesøvnen for mange. Under følger noen enkle råd man kan bruke som førstevalg ved hoste.

  • Sov med hodet høyt. Man kan bygge opp under hodet med ekstra puter eller dyner. Eller så kan man bygge opp hodeenden i sengen med bøker eller annet for å få den høyere opp.
  • Sov på et kaldt soverom og pass på å lufte soverommet flere ganger om dagen. Anbefalt soveromstemperatur er mellom 15-18 grader.
  • Varm drikke kan lindre kløende hoste.
  • Drikk godt med vann, det kan gjøre slimet tynnere og lettere å hoste opp.
  • Unngå å oppholde deg i røykfylte rom.
  • Forskjellige halstabletter kan lindre hoste og hals.
  • Du kan bruke hostelindrende medisin for å dempe den kløende tørrhosten eller slimløsende for å gjøre slimet lettere å hoste opp

Kilder: NHI, NHI, Legehåndboka, Store Norske Leksikon

Oppdatert: februar 2024